Tijdens een infovergadering rond de nieuwbouwplannen van de Centrumschool in Wingene werd duidelijk dat de ontwerpers ditmaal grondig rekening hebben gehouden met de bezorgdheden van de buurt. De opvallendste wijzigingen: tegengestelde verkeersstromen worden vermeden, er komen extra parkeerplaatsen, het aantal geplande woningen daalt van 80 naar 58 en het hele woonproject krijgt een bouwlaag minder. “We willen een echte symbiose vinden tussen alle actoren”, kondigde burgemeester Lieven Huys aan.
Voor de duidelijkheid: nieuwe scholen bouwen is zo duur geworden, dat de overheid voor zo’n projecten voortaan samenwerkt met privé-partners. Een klassiek voorbeeld is in een hoek van het schoolterrein appartementen of woningen bouwen, om met dat geld de scholenbouw betaalbaar te maken. Binnen zo’n DBFM-contract (Design, Build, Finance en Maintain) draagt een vennootschap zorg voor de bouw en het onderhoud van de school en betalen overheid en school die vennootschap over 30 jaar terug. Dat gebeurt ook in Wingene, maar op 22 juni 2023 volgde de provincie de bezwaren van de omwonenden en weigerde de omgevingsvergunning voor de geplande nieuwbouw. “Het woonproject moet kleinschaliger en kwalitatiever herwerkt worden en de mobiliteit grondiger uitgewerkt”, foeterde de deputatie. Het plan moest dus bijgestuurd worden
Hele klus
Tijdens de infovergadering van maandag 7 juli blijkt nu dat zowel het Wingense gemeentebestuur als bouwbedrijf Alheembouw en projectontwikkelaar Raak Invest die buurt-bekommernissen ernstig genomen hebben. Het werd een hele klus, want de nieuwe Centrumschool omvat niet alleen een basisschool, maar ook het Kindercentrum Mezennestje, kinderopvang Duimelootje, een academie voor muziek en woord, de woonontwikkeling en een duidelijke vergroening van de site. Zelfs met de inbreng van het woonproject en de nodige staatstoelagen, moet het schoolbestuur toch nog altijd 18,5 procent van de totale bouwkost ophoesten. “Dat wordt financieel geen gemakkelijke opgave”, liet Driespan-directeur Lieven Verkest verstaan. Ondertussen werd er opnieuw een vergunnings- en verkavelingsaanvraag ingediend. Let wel: nog geen bouwaanvraag. Daarvoor moeten alle betrokken partners eerst op één lijn staan.
Luchtiger
Directeur Tom Hallaert van projectontwikkelaar Raak Invest liet in zijn uiteenzetting meteen weten, dat er ditmaal wel degelijk rekening is gehouden met de bezorgdheden van de buurt. “Het woonproject slankt af van 80 naar 58 woningen met één bouwlaag minder, er komen bredere voetpaden en veilige doorsteken voor fietsende en wandelende leerlingen, de bouwhoogte is nu lager dan de oude gebouwen, de ondergrondse parking wordt kleiner met 65 parkeerplaatsen in plaats van de originele 80, de nieuwe gebouwen staan verder van de stoep, de kloostertuin wordt bewaard en het kruispunt Zandbergstraat-Pastoor Termotestraat wordt open en groener”, aldus Hallaert. “Dat alles moet zorgen voor een open en luchtigere omgeving.”
Meer parkeerplaatsen
Bovendien komen er meer parkeerplaatsen: meer kortparkeerders (17), een grotere bezoekersparking (17), een personeelsparking (24) en negen extra parkeerplaatsen in de Nieuwstraat en de Zandbergstraat. Opvallend: buiten de schooluren mag ook de buurt gebruikmaken van zowel de kortparkeerzone als de bezoekersparking. Via een heuse schaduwstudie is ervoor gezorgd, dat het nieuwe project voor minder slagschaduw zal zorgen dan het oude. Het Wingense gemeentebestuur is bereid om de Pastoor Termotestraat éénrichting te maken, zodat er een lange kiss-and-ride zone kan komen langs de Zandbergstraat.
Erbarmelijk
Volgens de ideale planning zou de nieuwbouw starten in het voorjaar 2026 om klaar te raken tegen 1 september 2027. Voor de woonontwikkeling wordt gedacht aan 2028/2029. Directeur Lieven Verkest benadrukte de hoogdringendheid van een nieuwe Centrumschool, waarvan het oudste deel nog dateert van circa 1860. “De toestand van de huidige kleuterschool is erbarmelijk”, gaf hij toe. “Sommige muren vertonen barsten. Het houtwerk van de vensters en de pannenlatten is verrot, in zoverre dat er al pannen van de gevel vallen.” Geprojecteerde foto’s lieten gebarsten muren en verzakte vloeren zien. Uit de eerste reacties van zo’n 50 buurtbewoners bleek dat ze tevreden waren met de vele aanpassingen. Er werden nauwelijks vragen gesteld, wat een hoopvol signaal is. Met een beetje geluk wordt 2027 eindelijk het jaar waarin zowel het lerarenkorps als de 400-tal leerlingen van de Centrumschool eindelijk hun nieuwbouw krijgen.
The post Nieuwbouwplannen van Centrumschool fors bijgeschaafd: “Aanpassingen moeten zorgen voor een open en luchtigere omgeving” is provided by KW.be.