Oostende zal voortaan integriteitsonderzoeken uitvoeren voor wie actief wil worden als uitbater van een mini-market. “We zijn bij de eersten om dit te doen met de bedoeling om ondermijnende criminaliteit in te dammen”, verdedigt burgemeester John Crombez (Vooruit Plus).
“Er is in bepaalde wijken van onze stad een problematiek met een bepaald type handelszaken. Nationale analyses en resultaten van SHOP-acties van de politie en andere diensten wijzen dat ook uit”, zegt schepen van Lokale Economie Charlotte Verkeyn (N-VA).
Ze bedoelt de winkels die algemene voedings- en andere waren verkopen en een zelfde aanbod hebben als de grootwarenhuizen. Die winkels met een oppervlakte kleiner dan 400 m² komen nu in het vizier van de stad, die voortaan risicoanalyses zal uitvoeren voor wie in die sector zit. En de loep is groot, want de stad bekijkt de boekhouding, de fiscale achtergrond, bankverrichtingen en van de zaakvoerder de zeden en het verleden. “Als blijkt dat ze op bepaalde punten niet in orde zijn, doen we verder onderzoek en kunnen we maatregelen nemen, zoals een schorsing van de vergunning of een sluiting.”
In het vizier komen alle nieuwe zaken in die sector. “Een screening zal gebeuren voorafgaand aan de opstart. We houden ook cijfers bij en als blijkt dat het voor die sector niet langer nodig is, dan stoppen we screening. Als het probleem zich zou verleggen naar een anders sector, dan kunnen we ook onze focus verleggen.”
Op de korrel
Gemeenteraadslid Charlotte De Backer (Trots op Oostende) is kritisch over de aanpak: “We stellen ons vragen bij het gelijkheidsbeginsel, want de grote supermarktketens vallen hier niet onder. Een aantal andere zaken zijn ook problematisch en deze worden ook niet meegenomen. Het is discriminatie.” Later pleitte De Backer dan weer wel om oog te hebben voor problemen in andere sectoren.
Burgemeester John Crombez: “Het reglement is opgevat om net een duidelijke afbakening te maken van een welomschreven sector. De bewering dat we zouden discrimineren, is van de pot gerukt.” Schepen Verkeyn wil af van de bedervers: “Tegenover een ondernemer die het goed meent en veel investeert in zijn handelszaak, staat er dan een ondernemer die de sector ondermijnt. We kunnen daar niet blind voor blijven.” De gemeenteraad keurde het nieuwe reglement unaniem goed.
The post Oostende wordt strenger voor mini-markets: “Ondermijnende criminaliteit beperken” is provided by KW.be.