Thuis in Zwevegem is ondernemer Willy Callens (80) na een opname in het ziekenhuis onverwacht overleden. Hij was de stichter van het familiebedrijf Callens in de Industrielaan in Waregem, specialist van industriële warmte- en luchttechnieken. Het begon destijds in 1966 met zijn echtgenote Lena Wanzeele in de Brugsestraat in Hulste als installateur van centrale verwarming in particuliere woningen. Willy was jarenlang een gulle voetbalmecenas. Hij was alom gekend als de man die altijd in het zwart gekleed was.
Hij laat een diepe indruk na. Zowel binnen het bedrijf als extern in de industrie. Op de website van zijn bedrijf staat een heel mooi In Memoriam. Naast de hoofdzetel zijn er nog vestigingen in Geel, Awans (Luik) en in Arnhem (Nederland). Zijn durf als jonge ondernemer in de jaren ’60 en zijn eeuwige perfectionisme op de Callens-werven, brachten het bedrijf groot. De tweede generatie CEO’s – dochter Annick Callens en mede-zaakvoerder Windy Moerman – houden na de overname in 2003 die waarden in ere.
Gerespecteerde volksmens
Willy Callens’ nalatenschap is groot. In woord en daad. Begonnen als eenmanszaak maakte hij zich al doende het vak meester. Hij was een gerespecteerde volksmens die bij alle klanten en medewerkers zijn beloftes nakwam.
“Mijn papa was een man met veel ondernemerswijsheden. We hingen er een vijftiental uit in onze Waregemse thuisbasis. Als inspiratie. Zoals de legendarische ‘gif moa goaze’, intussen bij alle collega’s gekend”, vertelt Annick Callens.
Goed duo
Willy en zijn vrouw Lena waren een complementair duo. Niet alleen privé, maar zeker ook zakelijk. Hij nam het commerciële voortouw. Zorgde voor inkomsten. Zij maakte en betaalde nauwgezet de facturen. Hetzelfde voor de medewerkers. Willy zorgde voor hen op de werkvloer en Lena betaalde hen met stip en correct uit.
Wie aan Willy denkt, denkt aan een gulle gever. Niemand zou iets te kort komen. Zijn klanten niet en al zeker zijn medewerkers niet. Jan, gestart op zijn vijftiende en nu al 32 vast jaar in dienst, bevestigt dat: “Als we extra materiaal nodig hadden op de werf, dan maakte Willy het zijn missie om ons dat binnen de 24 uur te bezorgen. Want wie kwaliteit wil afleveren, moet met goed materiaal werken.”
Ongedwongen genieter
Eveneens onweerlegbaar: Willy was een levensgenieter. Restauranthouders in de ruime regio kenden hem maar al te goed. Want hij ging er met zowel familie, vrienden, kennissen als klanten. Dat was trouwens zijn habitat om zakelijk te overleggen en projecten binnen te halen. En de laatste jaren om puur en ongedwongen te genieten van zijn sociale leven.
Hij was door de jaren heen sponsor van Racing Doornik, Excelsior Moeskroen, FC Roeselare toen in derde nationale, SV Wevelgem dat kampioen werd in vierde klasse en vooral RC Harelbeke. Willy stond in voetbalmiddens bekend als een man die zei waar het op stond. Hij nam geen blad voor de mond en was recht voor de raap.
Willy werd geboren in Hulste op 5 februari 1945. Hij was de opa van Merel, Margot en Martijn. ““Het was mijn vaders droom om het 60-jarig bestaan van zijn geesteskind in 2026 nog samen te vieren. En om één of meerdere kleinkinderen het roer te weten overnemen als derde generatie bedrijfsleider(s)”, voegt Annick Callens geëmotioneerd toe.
De uitvaart vindt plaats in intieme familiekring. Een laatste groet aan Willy kan in het funerarium Messiaen, Blokellestraat 157a in Zwevegem, maandag, dinsdag en woensdag van 15.30 uur tot 18.30 uur.
The post Ondernemer en voetbalmecenas Willy Callens (80) thuis overleden: “’Gif moa goaze’ waren zijn legendarische woorden” is provided by KW.be.