Een zomerexpo die je ondersteboven keert? Die ontdek je deze zomer in het Duinenhuis in Koksijde. Nog tot en met 14 september duik je er het ijzige hart van Antarctica in. De expo ‘Ondersteboven van de witte wereld’ neemt je mee naar het koudste, puurste continent op aarde.
Kinderen, jongeren en volwassenen worden op sleeptouw genomen langs gletsjers, zee-ijs, speelse pinguïns en wonderlijk plankton in een interactieve setting vol kleurrijke illustraties, video’s, foto’s en doe-opdrachten. “We tonen Antarctica niet als een verre, onbereikbare plek, maar als een wereld die met ons verbonden is”, zegt Lien De Ruyck, avonturier en schrijfster. “Wist je dat een vis uit Koksijde in theorie helemaal tot aan Antarctica kan zwemmen? Oceanen verbinden ons met het Zuidpoolgebied. Wat daar gebeurt, heeft hier impact op het weer, de zee, ons klimaat.”
Favoriete plek
Lien De Ruyck reisde al meermaals naar deze witte wereld en noemt Antarctica haar favoriete plek op aarde. “David Attenborough noemt de oceanen het hart van onze planeet. Wel, Antarctica bepaalt de hartslag. Daar produceert fytoplankton — microscopisch klein, maar gigantisch belangrijk — de helft van onze zuurstof. Het is er ijzig koud, maar tegelijk vol leven. En kwetsbaar. Dat verhaal wil ik vertellen, zeker aan kinderen. Zij stellen de puurste vragen en kunnen zich echt verwonderen.”
Ook fotograaf Mike Louagie weet wat het is om gegrepen te worden door het zuiderlicht. “De eerste keer dat je dat ijs aan de horizon ziet opduiken… dat raakt je. Het is alsof je de deur van de wereld achter je sluit in Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld, en dan vaart naar een plek die buiten de tijd lijkt te bestaan”, vertelt Louagie, die als maritiem fotograaf al vijf keer naar Antarctica trok. “Wat ik daar zie, is zo mooi, zo puur. Dat wil ik delen. Via mijn foto’s wil ik iets teruggeven.”
Expeditiecruises
Mike groeide op in Oostende en begon zijn carrière op de Oostende-Doverferry’s. Van daaruit belandde hij in de wereld van expeditiecruises. “Ik ben altijd gefascineerd geweest door schepen en de zee. Die passie bracht me uiteindelijk tot aan de Zuidpool.” In de expo hangen zijn foto’s zij aan zij met illustraties van Lucas Suykens, wat zorgt voor een unieke balans tussen artistieke verwondering en documentaire kracht.
Lucas Suykens, een jonge illustrator met een groot hart voor de natuur, bracht kleur en leven in de expo. “Ik wil tonen hoe bijzonder de dieren zijn die daar leven, en hoe belangrijk het is dat we hun wereld beschermen. Mijn tekeningen zijn speels en warm, maar dragen wel een duidelijke boodschap: zorg dragen voor onze planeet is een taak van ons allemaal.”
Die boodschap werd grafisch vormgegeven door Coralie Adriaensen. “Ik kende Antarctica nog niet goed, maar tijdens het ontwerpen groeide mijn fascinatie. Het was een uitdaging om alle elementen — de foto’s, de illustraties, de teksten — in een helder en aantrekkelijk geheel te gieten. Ik hoop dat bezoekers dat gevoel van verwondering ook ervaren wanneer ze de expo ontdekken.”
“Antarctica wordt steeds vaker bezocht met kleine expeditieschepen”, zegt Mike Louagie. “Maar op elk schip hoor je dezelfde boodschap: wie deze plek bezoekt, moet iets teruggeven. Je komt niet om te consumeren. Het is een plek die je raakt, en waarvoor je verantwoordelijkheid voelt. Die emotie hebben wij proberen te vatten in deze expo vol verhalen en beelden.”
En dat lukt. De expo slaagt erin jong en oud warm te maken voor een bevroren wereld. Geen koude feiten, maar een warme oproep tot verwondering en bescherming. “We willen geen schoolse tentoonstelling brengen”, zegt Lien De Ruyck, “maar een ervaring die je bijblijft. Als kinderen na hun bezoek naar buiten stappen met glinsterende ogen vol verwondering en nieuwe vragen, dan zijn we geslaagd in ons opzet.”
Exclusieve lezing
Op maandag 1 september geven Mike Louagie en Lien De Ruyck een exclusieve lezing over hun fascinatie voor Antarctica. Schrijf je tijdig in, de plaatsen zijn beperkt.
De expo ‘Ondersteboven van de witte wereld’ loopt nog tot en met 14 september in het Duinenhuis in Koksijde. De toegang is gratis.
The post Tot en met 14 september expo over Antarctica in het Duinenhuis: “Via mijn foto’s wil ik iets teruggeven” is provided by KW.be.