Deze oude familieboerderij wil stroom halen uit de mest van haar varkens: “Van een probleem maken wij een opportuniteit”

Familieboerderijen zijn met uitsterven bedreigd, maar in een uithoek van ons land houdt de vijfde generatie stand. Meer zelfs, het gezin investeert fors in het vergisten van varkensmest voor meer groene energie en minder uitstoot en geur.

‘Te bussche 1920.’ In de woonkamer prijkt een portret van Hof ter Bussche. De oude familiale hoeve ligt in een uithoek van Vlaanderen, vlakbij de Franse grens en het Poperingse dorpje Haringe. De vijfde generatie is er aan de slag: Bram Matthys (40) en Elien Vandenbussche (37). Ze zijn de ouders van Louis (11), Marie (8) en Maurice (3), en investeren volop in hun varkenshouderij.

Verdienmodel

“Dit is de hoeve van m’n schoonouders”, vertelt Bram. “Het imago van de landbouw dragen wij hoog in het vaandel. We willen inspelen op de problemen en dan vooral de stikstofuitstoot. Van een probleem maken we een opportuniteit. We koppelen een verlaging van onze stikstof aan een verdienmodel. Het is de bedoeling om de mest van onze varkens zo snel mogelijk weg te nemen onder de varkens, waardoor zo weinig mogelijk emissies in het milieu terechtkomen. In onze vleesvarkensstal werken we al met een emissiearm systeem. Onder de varkens worden schuine, gladde wanden aangebracht, waardoor de mest centraal verzameld wordt in een put en er makkelijk kan doorgespoeld worden.”

Computergestuurd

Een computergestuurd systeem zal dagelijks alle mest onder de dieren verwijderen op basis van sensoren in de stal, die de concentraties koolstofdioxide en ammoniak meten. Deze data worden ook gebruikt voor de optimalisatie van het ventilatiedebiet en stalluchtkwaliteit, wat de gezondheid moet verbeteren van de dieren en veehouder.

“De mest wordt verzameld in een gesloten kleinere mestkelder. Van daaruit zal de mest verpompt worden naar een ‘pocketvergister’, waar we warmte en elektriciteit kunnen produceren voor ons landbouwbedrijf”, aldus Bram.

Pocketvergister

Hoe meer de vertering van de mest plaatsvindt in de pocketvergister, hoe beter het rendement en hoe lager de impact op het milieu. Er wordt een reductie verwacht van 90 procent voor methaan, 70 procent voor ammoniak en 50 procent voor geur.

“Deze vorm van circulaire landbouw zal ons niet volledig energieonafhankelijk maken, maar het zal niet veel schelen. We hebben een groot verbruik op ons bedrijf, onder meer door onze eigen mestverwerking. Deze innovatie moet ons een pak besparen. De investering loopt op tot meer dan 600.000 euro. Dat is aanzienlijk. Om ons bedrijf minder te belasten, krijgen we een subsidie van 100.000 euro. We zijn onze installateur Michiel Heugebaert, de provincie West-Vlaanderen, Inagro, Vlaamse overheid en Boerenbond erg dankbaar.”

“Baanbrekend”

“Een baanbrekend project”, zo motiveert de West-Vlaamse deputatie de beslissing tot subsidie. “Deze brede samenwerking tussen beleid, praktijk en onderzoek vormt de sleutel tot haalbare en gedragen oplossingen die boeren echt vooruithelpen”, stelt gedeputeerde Bart Naeyaert, bevoegd voor landbouw (CD&V). “Op deze manier wil de provincie voluit gaan voor een duurzame en toekomstgerichte landbouw.”

De plaatsing van de reactortank voor de pocketvergister en de opstart zijn gepland in de loop van volgend jaar. “Na de opstart wordt een onafhankelijke meting uitgevoerd met het oog op erkenning door de Vlaamse overheid”, zegt Bram. “Bestaande erkende systemen zijn beperkt, nieuwe systemen zijn nodig om de problemen van morgen beter aan te pakken. We willen dit nu testen voor ons, maar ook voor collega’s van andere bedrijven. Hopelijk werkt het.”(lacht) (TP)

The post Deze oude familieboerderij wil stroom halen uit de mest van haar varkens: “Van een probleem maken wij een opportuniteit” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Xenia (51) wil met Puur Inzicht mensen helpen bij levensvragen: “Ik krijg vaak te horen dat ik goed kan luisteren”

Sinds begin mei startte Xenia Nefors (51) Puur Inzicht in Beernem. Met dat bedrijfje wil ze mensen helpen bij hun zoektocht naar antwoorden op levensvragen en biedt ze rouwbegeleiding aan. Nefors is naar eigen zeggen erg geboeid door hoe mensen in elkaar zitten, en wil een luisterend oor aanbieden. “Ik ben blij dat ik eindelijk de stap heb gezet”, vertelt

Lees meer »

Helmut Lotti pakt uit met nieuwe ‘Helmut Lotti Goes Classic’ en viert 30 jaar carrière: “Ik wil vooral de jeugd mijn vroeger tijdperk leren kennen”

Dertig jaar geleden kwam ‘Helmut Lotti Goes Classic 1’ uit en gaf hij zijn allereerste concert in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. 2025 is dus een echt jubileumjaar voor de zanger en dat laat hij niet zomaar aan zich voorbijgaan. Met een nieuwe cd en concerten viert hij de verjaardag uitgebreid. Een ideale moment om even bij te praten.

Lees meer »

Meester Geert neemt na 33 jaar afscheid als directeur van dorpsschool: “Mijn hart ligt al 41 jaar bij De Krekel”

‘Meester’ Geert Six (60) neemt afscheid van basisschool De Krekel in Roesbrugge, waar hij sinds 1 september 1992 directeur was. Maar liefst 33 schooljaren lang leidde hij de kleine dorpsschool. De toekomst brengt reizen, ravotten met de kleinzonen en Italiaans leren. “Zorg voor een goede school, zorg voor elkaar, luister en begrijp elkaar, en bouw samen verder aan dat mooie

Lees meer »

Binnenkijken in de eeuwenoude Pastorie Sint-Catharina, die door Drankenhandel Vandermolen wordt omgebouwd tot horecazaak

Over ongeveer twee jaar zal de Pastorie Sint-Catharina aan het Kerkepad er helemaal anders uitzien. Wat jarenlang deel uitmaakte van de Sint-Catharinaparochie, wordt straks een horecazaak met een grote tuin als absolute troef. Daarnaast komen er vijf appartementen in het historische pand. Dit zal gerealiseerd worden door de toekomstige eigenaar Drankenservice Vandermolen.

Lees meer »