Van kleine meeneemfrituur tot volwaardige friet- en hamburgerzaak in Menen: Marc Vanderbruggen (61) en Manuela Descan (59) staan al 37 jaar aan het roer van Het Friethuis in de Bruggestraat. “We beginnen voorzichtig uit te kijken naar een opvolger.”
Als jonge twintigers openden Marc en Manuela Het Friethuis in 1988. “We hadden geen horeca-ervaring. We waren 21 en 23 jaar. We leerden elkaar piepjong kennen, zijn jong getrouwd, en op jonge leeftijd samen beginnen te ondernemen.”
In 1988 bevond Het Friethuis zich nog aan de overkant van de straat. “In de Bruggestraat waren toen nog heel wat jeugdcafés, dus het leek ons de ideale locatie voor een frituur.” Na drie jaar kwam het huis er tegenover te koop. “Die kans hebben we genomen. We moesten niet ver verhuizen, de locatie bleef hetzelfde, maar het was wel van ons.”
Destijds was de frituur nog maar half zo groot als nu. In 2009 volgden ingrijpende verbouwingen, waarbij ook het naastgelegen huis bij Het Friethuis werd gevoegd. “We zijn klein begonnen en hebben beetje per beetje uitgebreid tot wat we nu hebben.” Van een kleine meeneemfrituur tot een volwaardige frietzaak met 30 zitplaatsen.
Zo legde het koppel een mooi parcours af om te komen waar ze nu zijn, en daar zijn ze terecht trots op. “We zijn klein begonnen en uitgegroeid tot een mooie eigentijdse frituur met een breed aanbod. Het is hard werken, maar we genieten nog altijd van onze job.”
Kwaliteit
Doorheen de jaren is niet enkel de frituur uitgebreid, maar ook het snackaanbod. “Onze specialiteit zijn onze huisgemaakte burgers. Het begon met één huisburger, ondertussen hebben we zo’n dertig verschillende varianten. Af en toe introduceren we een tijdelijke burger. Als die in de smaak valt, krijgt hij vaak een vaste plek op de kaart”, vertelt Marc. Zijn favoriet is momenteel de pulled pork-burger. “Ook ons nieuwe pulled frietje is erg populair.” Manuela’s favoriet blijft de meergranen-huisburger. “Mensen komen van ver voor onze burgers, we steken er dan ook veel werk in.”
“Mensen komen van ver voor onze burgers, we steken er dan ook veel werk in”
Kwaliteit is het allerbelangrijkste. “We kiezen niet altijd de goedkoopste snacks, maar wel de beste. Veel klanten appreciëren dat ook. Het geeft ons veel voldoening wanneer mensen ons bijvoorbeeld complimenteren met de bitterballen. Ook een goed pak frieten start bij kwaliteitsaardappelen.” Zelfs na al die jaren frieten serveren, zijn Marc en Manuela ze zelf nog niet beu gegeten. “Eigenlijk eten we er te vaak”, geeft Manuela lachend toe. “Vooral in het begin aten we zelf veel frietjes, maar nu proberen we ons te beperken tot een keer per week.”
Op vrijdagavond is het altijd extra druk en werkt er een team van vijf man in de frituur. “Het is traditie om op vrijdag na de shift met alle werknemers samen frietjes te eten, maar ook in de week durf ik er wel eens aanzitten”, lacht Marc.
Hard werken
Als frituuruitbaters werken Marc en Manuela altijd tijdens het weekend. Voor hen zijn de ongewone werkuren echter geen struikelblok. “We hebben hard gewerkt om te bereiken waar we nu zijn. Een van de leukste aspecten aan dit beroep is de vrijheid om zelf je werk in te delen”, vertelt Marc. “Je leeft volgens een totaal ander schema dan de gemiddelde mens, maar daar hebben we bewust voor gekozen.”
Het weekend valt voor Manuela en Marc op maandag en dinsdag. “We hebben ons sociaal leven voor een groot deel moeten opofferen”, vertelt Manuela. “We konden niet altijd op elk feestje aanwezig zijn. Vaak kwamen we later aan, en tegenwoordig blijven we minder lang hangen. We kunnen de korte nachten wat minder goed aan dan vroeger”, lacht ze.
“Er is hier eens een jongen in slaap gevallen aan de toog met zijn gezicht in een pak frieten met mayo”
“Ook het contact met de mensen is een groot voordeel aan de job. We hebben een heel goede band met onze klanten”, vertelt Marc. “We hebben veel vaste klanten en families die al generaties lang komen. Als kind kwamen ze met hun ouders mee, en nu komen ze zelf met hun kinderen. Toen hiernaast een jeugdcafé was, kwam er wel eens een zatte student over de vloer. Zo is er eens een jongen in slaap gevallen aan de toog met zijn gezicht in zijn pak frieten met mayo. Gelukkig kwamen zijn vrienden hem halen zodat hij in het jeugdhuis zijn roes kon uitslapen. Die avond hebben we goed gelachen.”
Opvolger
Ondertussen komen Marc en Manuela stilletjes aan op het einde van hun frietcarrière. “We doen het nog altijd met plezier, maar kunnen niet eeuwig voortdoen.” In de loop van volgend jaar hoopt het koppel een geschikte overnemer te vinden.
The post “We zijn onze frietjes zelf nog niet beu gegeten”: Marc (61) en Manuela (59) baten al 37 jaar Het Friethuis uit is provided by KW.be.