Voor SOS Palestina Brugge, dat 25 lokale verenigingen en middenveldorganisaties vertegenwoordigt, gaat de motie die de Brugse gemeenteraad eerder deze week stemde, niet ver genoeg. “We vragen het stadsbestuur om een intern onderzoek te voeren: nagaan met welke bedrijven, die betrokken zijn bij activiteiten in de bezette gebieden, Brugge handel voert”, zegt woordvoerder Karel Duc.
Vlak voor de gemeenteraad maandagavond betoogden een aantal leden van SOS Palestina Brugge op de Burg. Even was er een incident, toen de politie klimaatactivist Wouter Mouton arresteerde, omdat die met krijt een boodschap op de kasseien voor het stadhuis aan het tekenen was. Burgemeester Dirk De fauw had dit vooraf op die historische plek verboden, omdat er wekelijks tal van Brugse koppels trouwen in het stadhuis en een krijtbericht hun mooiste dag zou ontsieren.
Motie
De Brugse gemeenteraad stemde begin deze week een motie, waarin ze aan de federale regering vraagt om druk uit te oefenen op alle partijen om een einde te maken aan de schending van mensenrechten in Gaza. Enkel de fractie van het Vlaams Belang onthield zich.
Gemeenteraadslid Karin Robert (Groen) vindt dat Brugge een screening dient uit te voeren van alle institutionele en financiële banden van de stad – onder andere via het AZ Sint-Jan – met bedrijven die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen in bezet Palestina.
“Zwijgen over de genocide in Gaza is geen optie”
Met die vraag schaart het oppositielid zich achter de eisen van SOS Palestina Brugge. Een bonte coalitie middenveldorganisaties voert in Brugge al vele maanden actie voor het respect voor internationaal recht, de mensenrechten en het recht op leven.
Zwijgen is geen optie
“We beseffen dat het thema niet tot de bevoegdheden van een stadsbestuur behoort. Toch vinden we het nodig en nuttig dat de stad Brugge zich duidelijk uitspreekt en blijft uitspreken. Zwijgen is geen optie. De Stad Brugge is actief rond de thema’s Mondiale Beleid en Diversiteit: ECCAR, Fair Trade Stad, Mayors for Peace. Die engagementen mogen geen lege doos zijn”, zegt woordvoerder Karl Duc.
Een delegatie van SOS Palestina Brugge ging al in gesprek met burgemeester Dirk De fauw. Twee van de drie suggesties heeft het stadsbestuur inmiddels al ingewilligd: op 29 november zal de Palestijnse vlag wapperen op het Brugse stadhuis en met de motie zet Brugge de federale regering onder druk.
Intern onderzoek
Karl Duc vraagt het stadsbestuur om een intern onderzoek te voeren, zowel in de stadsdiensten als in de verbanden waarin de stad actief is (AZ Sint-Jan, Mintus, intercommunales…) en daar open over te communiceren: “Zo’n onderzoek kan aan de hand van onder meer de bankenlijst van 11.11.11 en FairFin.”
“BNP Paribas wordt daarin genoemd als een bank die zeer actief is in het financieren van economische activiteiten in de door Israël onrechtmatig bezette gebieden. De stad Brugge moet haar houding tegenover BNP Paribas aanpassen.”
“Een Fair Trade stad houdt rekening met de mensenrechten”
“Daarnaast heeft het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de UNO een lijst opgesteld van bedrijven die actief zijn in de door Israël onrechtmatig bezette gebieden. De stad moet beslissen om haar houding tegenover deze bedrijven aan te passen.”
“Als Brugge de titel van Fair Trade wil voeren, dan is het evident dat het aankoop- en investeringsbeleid ook rekening houdt met wat de aangehaalde onderzoeken en aanbevelingen. Blijkbaar bestaan er in het aankoopbeleid van de stad Brugge nu al clausules rond Oekraïne. Wat kan voor Oekraïne, moet ook kunnen voor Palestina.”
Ethisch bankieren
Burgemeester Dirk De fauw wijst erop dat het college zich heeft aangesloten bij de solidariteitsactie van de Vlaamse kunstsector én dat de dienst stadsfinanciën al jaren het ethisch bankieren doorlicht: “Ethisch aankopen is niet zo eenvoudig. De boycot van Rusland steunt op Europese sancties, die van Israël niet. Gent hanteert sociale clausules bij zijn leveranciers, maar die zijn juridisch niet echt afdwingbaar.”
The post SOS Palestina Brugge vraagt boycot door stadsbestuur: “Motie door gemeenteraad alleen is onvoldoende” is provided by KW.be.