Volgens oppositieraadslid Bernard De Marez (Team Burgemeester) is het nieuwe kerkenbeleidsplan van de stad Tielt veel te vaag, waardoor de toekomst van de kerken in de fusiestad onduidelijk blijft.
Donderdag kwam het nieuwe kerkenbeleidsplan van de fusiestad aan bod op de gemeenteraad. Het gaat om een lijvig document van 109 pagina’s waarin de acht kerken op het grondgebied van de fusiestad uitvoerig beschreven staan en waarin ook een toekomstvisie voor die kerken te lezen valt. Bernard De Marez, die vorige maand nog een lans brak voor de herbestemming van de kerk van ‘t Veld tot buurthuis, was niet onder de indruk. “We lezen dat de Sint-Pieterskerk in Tielt en de Sint-Amanduskerk in Meulebeke de twee hoofdkerken blijven. Voor de rest van de kerken staat er slechts één zin. Namelijk ‘dat er uitgekeken wordt naar een valabele herbestemming’. Meer niet. Daar moeten we het mee doen. Terwijl er de voorbije jaren nochtans heel wat concrete burgervoorstellen zijn gekomen. Er zijn noden bij verenigingen en scholen. Deze kerken kunnen de puzzel helpen leggen. Met deze vage visie creëer je alleen maar ‘gelegenheidskerken’ die gesponsord worden met geld van de stad.”
Verder overleg
Bevoegd schepen Vincent Byttebier (CD&V-Lijst Burger) reageerde dat er verder overlegd zal worden met het centraal kerkbestuur en met alle betrokken actoren. Hij benadrukte dat de kerk van Sint-Antonius open verklaard werd voor een herbestemming en verwees naar het feit dat het meerjarenplan van de stad nog in opmaak was. Al maakte de schepen ook deze kanttekening. “Een kerk is niet onderhevig aan dezelfde eisen als een publiek gebouw. Bij een volledige herbestemming van een kerkgebouw dien je als lokaal bestuur rekening te houden met zaken zoals toegankelijkheid. Dat is een dure aangelegenheid. Een nevenbestemming is in die zin veel goedkoper.” (SV)
The post Oppositieraadslid niet onder de indruk van kerkenbeleidsplan Tielt is provided by KW.be.