Kasteel De Lovie en het omliggende park worden van 5 juli tot 21 september het decor voor ‘Crip Stories. Kunst nabij en over de grens’. “Een zomer lang verandert het kasteelpark in een levendige kunstsite waar inclusie vanzelfsprekend is. Deze bijzondere tentoonstelling brengt werken én verhalen van internationale kunstenaars met een beperking of psychische kwetsbaarheid”, Patrick Deferme, algemeen directeur De Lovie vzw. Met Crip Stories slaan De Lovie vzw en kunstorganisatie Wit.h vzw de handen in elkaar. Van kasteel tot kapel, van The Basement tot de Geesteswal: overal wacht kunst.
“Kasteelpark De Lovie groeide de voorbije zomers uit tot een plek waar kunst en welzijn elkaar ontmoeten. We zetten hier sterk in op talenten laten groeien. Ook in 2025 wordt ruimte gegeven aan inclusieve kunstprojecten. Met het artistieke project ‘Crip Stories’ slaan De Lovie vzw en Wit.h vzw de handen in elkaar. Mensen zullen versteld staan”, zegt Patrick Deferme, algemeen directeur De Lovie vzw. De Lovie vzw ondersteunt kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking op vlak van wonen, werken, leren en vrije tijd. “Een zomer lang verandert het kasteelpark in een levendige kunstsite waar inclusie vanzelfsprekend is. Deze bijzondere tentoonstelling brengt werken én verhalen van internationale kunstenaars met een beperking of psychische kwetsbaarheid.”
Geuzennaam
Kunstenaarsorganisatie Wit.h vzw trok door België en daarbuiten, op zoek naar kunstenaars in ateliers van zorg- en welzijnsorganisaties. “Crip Stories is meer dan een tentoonstelling. Het zet iets in beweging en nodigt uit tot anders kijken. ‘Crip’ is afgeleid van ‘cripple’ of kreupel. Oorspronkelijk een scheldwoord, nu de trotse geuzennaam voor iedereen die afwijkt van het normale, het gepaste, het herkenbare. Maar crip is ook een houding. Wie crip is, stelt hokjes in vraag en sluit geen mensen uit omdat ze zogezegd anders zijn”, vertelt curator Els Vermeersch van Wit.h vzw, een sociaal-artistieke organisatie uit Kortrijk die kunstenaars met een beperking ondersteunt in hun professionele ontwikkeling.
(lees verder onder de foto’s)


Buitenstaanders
In de tentoonstelling vind je onder andere werken van Nancy Clayton (in samenwerking met into Art London) en Miguel Verledens (in samenwerking met Studio Art’ilerie Poperinge). Nancy Clayton is beeldend kunstenaar en danseres. Haar tekeningen en schilderijen zijn gebaseerd op eigen ervaringen en observaties van lichamen in beweging. In een figuratieve beeldtaal verbindt ze de beweging van dansers en de emotionele intensiteit van een verhaal. “Het tonen van handicaps is erg belangrijk in mijn werk, zowel als beeldend kunstenaar als als danser. Ik wil dat mensen weten dat mensen met een handicap kunstenaars kunnen zijn. Ze zijn geen buitenstaanders”, zegt Nancy.
Miguel Verledens is beeldend kunstenaar en muzikant. Hij houdt zowel van technologische vooruitgang als van menselijke creativiteit. “Ik woon ondertussen al vier jaar op De Lovie. Voor deze tentoonstelling creëerde ik de ‘Traptimer’, een mobiel voorzien met zelfvoorzienend systeem om het droog te houden. In de mobiel zit een achteruitrijcamera, een televisie…”
(lees verder onder de foto’s)


Unieke locatie
Naast de tentoonstelling in het kasteel, loopt er door het park een verhalenroute met luisterpunten. Een bezoekersgids met plattegrond maakt het eenvoudig om het hele parcours te verkennen. Wie even wil pauzeren of gewoon wil genieten van een gezellige sfeer kan terecht op het Zomerterras, dat uitgebaat wordt door Goeste in samenwerking met de personen ondersteund door De Lovie vzw. Op 18 juli, 8 augustus en 12 september blijft Crip Stories uitzonderlijk open tot 22 uur. Je kan Crip Stories ook bezoeken in groep, met gids of met school.
Crip Stories van 5 juli tot 21 september in Kasteelpark De Lovie, Krombeekseweg 82 in Poperinge.
Info: www.cripstories.org



The post Nancy en Miguel tonen hun talent tijdens Crip Stories op Kasteel De Lovie is provided by KW.be.