Knokke-Heist krijgt soort afgesloten woonwijk met 12 villa’s, maar burgemeester is niet overtuigd: “Niet onze beslissing”

Ja, in Knokke-Heist hebben ze al veel gezien. Maar een ‘private gated community’ – een soort afgesloten woonwijk – met volledig private toegangsweg? Zelfs voor de mondaine kustgemeente is dat uitzonderlijk. De verkoop van de gronden – ooit eigendom van een sjeik die er een paleis met 28 huishoudhulpen wou bouwen – is gestart en de prijzen van de bouwgrond doen duizelen. Al zijn ze bij het nieuwe gemeentebestuur geen grote voorstander. “Het was een beslissing van het vorige bestuur. Maar we kunnen de klok niet terugdraaien”, zegt burgemeester Cathy Coudyser.

De Graaf Jansdijk in Knokke. Vlak bij de meest chique villawijken in het Zoute – sowieso al een van de duurste wijken van het land. Dáár komt de private gated community. “Een unieke kans om te bouwen in een groene en exclusieve verkaveling in hartje Knokke. Deze prachtig gelegen bouwpercelen maken deel uit van een gated community, wat zorgt voor extra privacy en veiligheid”, staat te lezen op de website van een van de immokantoren die de bouwgronden aanbiedt.

Daar zijn de prijzen enkel verkrijgbaar op aanvraag, maar wie een blik werpt op Immoweb ziet verschillende loten te koop staan, mét de vermelding van de prijs. En die doet duizelen. Lot 5 met een perceeloppervlakte van 2.955 m²? Dat is dan 5.382.500 euro. Enkel voor de grond. Om maar te zeggen: het betreft een exclusief project.

Alles samen omvat het project Zoutedijk twaalf loten waar riante villa’s kunnen gebouwd worden. En het wordt dus een private gated community. Het vorige schepencollege verleende daar op 29 november 2024, enkele dagen voor het nieuwe bestuur aan de slag ging, een omgevingsvergunning voor. En daarin is de volledig private weg opgenomen. Lees: onbevoegden hebben er in principe geen zaken. Hoe dat in de praktijk uiteindelijk zal uitdraaien, is niet duidelijk. Maar dat dergelijk project zelfs voor Knokke-Heist zeer uitzonderlijk is, is veelzeggend.

Paleis voor sjeik

Nochtans was er wel degelijk een ander alternatief, zo blijkt uit navraag. De enorme lap grond kent dan ook al een lange geschiedenis. Eentje waarin een Arabische sjeik een rol speelde. Begin deze eeuw had hij plannen om er een modern ‘minipaleis’ te bouwen als tweede verblijfplaats voor zijn Belgische echtgenote. Het luxeoptrekje met vier slaapkamers moest meer dan 800 vierkante meter groot worden. Ernaast was een bijpassend poolhouse voorzien én er was ook plaats voor een conciërgewoning. Er zouden 28 voltijdse huishoudhulpen aan de slag gaan. Om de plannen mogelijk te maken moest zelfs het ruimtelijk uitvoeringsplan gewijzigd worden.

In 2008 zouden de werken in principe starten, maar uiteindelijk kreeg het paleis nooit vorm. Over de precieze reden is nooit een eenduidige verklaring gekomen. Was het omdat de plannen lekten in de pers of omdat ze uit elkaar gingen? Niemand die het met absolute zekerheid kan zeggen.

Antwerpse zakenman

Wat wél zeker is, is dat de grond uiteindelijk in handen kwam van vastgoedfirma’s. Zij hadden enkele jaren geleden al plannen, zo blijkt verder uit navraag. Hun bedoeling was om een vergunning te krijgen voor luxueuze villa-appartementen van enkele verdiepingen, inclusief gemeenschappelijke tuin en waterpartijen. Ze waren zelfs bereid kosteloos een stuk grond af te staan aan de gemeente om er een bos aan te leggen als publieke ruimte.

Alleen werden die plannen geweigerd door het vorige gemeentebestuur. De reden? Ze vonden het niet passen in de omgeving. Uiteindelijk werd beslist de grond op te delen in twaalf loten waar exclusieve miljoenenvilla’s gebouwd worden. Daarvoor kreeg de ontwikkelaar op 29 november 2024 wél een omgevingsvergunning. In die vergunning is dus ook opgenomen dat het gaat om een private gated community waarbij de toegangsweg privaat is. Volgens zakenkrant De Tijd is het terrein van zo’n 20.000 m² recent verkocht aan de Antwerpse zakenman Serge Hannecart, die de plannen dus verder uitvoert.

Geen beslissing van nieuw bestuur

Bij het huidige gemeentebestuur bevestigen ze dat er eind vorig jaar een omgevingsvergunning is verleend voor het project waarbij sprake is van een private gated community. “Wij hebben daar met het nieuwe bestuur voor de duidelijkheid geen enkele stem in gehad. Het was een beslissing van het vorige bestuur om de omgevingsvergunning toe te kennen”, zegt burgemeester Cathy Coudyser (Inzicht). “Wij hebben daar akte van genomen en betreuren de beslissing, maar kunnen de klok niet terugdraaien. Is dergelijk project een voorbeeld van hoe wij aankijken tegen de ruimtelijke invulling? Neen, onze visie is volledig anders. Wij staan voor verbinding tussen mensen. Het enige wat ik kan zeggen, is dat het nieuwe college deze beslissing niet zou genomen hebben”, besluit Coudyser. (MM)

The post Knokke-Heist krijgt soort afgesloten woonwijk met 12 villa’s, maar burgemeester is niet overtuigd: “Niet onze beslissing” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“De Patty-borrel was onvergetelijk”: Patty Aesaert (64) viert haar zorgzame carrière met hartverwarmende reünie

Patty Aesaert sloot begin dit jaar een belangrijk hoofdstuk af: na 40 jaar als onthaalouder zette ze een punt achter haar loopbaan. In die periode bood ze met toewijding en warmte opvang aan maar liefst 130 kinderen, stuk voor stuk welkom in haar huis. Als bekroning van die jarenlange inzet droomde ze van een feestelijke reünie met ‘haar’ kindjes, een

Lees meer »

SOES viert succesvol eerste jaar in Deerlijk met huisgemaakte lekkernijen en warme service: “Alles wat hier op tafel komt is vers en huisgemaakt”

De gezellige dagzaak SOES in het centrum van Deerlijk heeft onlangs haar eenjarig bestaan gevierd. Eigenaars Annelien Vermeulen (32) en Benoit Loosvelt (33) kijken met trots terug op een succesvol eerste jaar waarin ze niet alleen hun horecadroom hebben waargemaakt, maar ook de harten van vele Deerlijkenaren hebben veroverd.

Lees meer »

Gekalmeerde notoire vechtersbaas toch nog eens op de vuist op café: “Vroeger had ook de uitbaatster ongetwijfeld klappen gekregen”

Ooit was hij de schrik van Spiere-Helkijn en liep hij een café- en alcoholverbod op nadat hij in dronken toestand op café telkens amok maakte. Een 52-jarige man uit de gemeente hield zich jarenlang gedeisd, maar nu moest hij zich nog maar eens voor de correctionele rechtbank van Kortrijk verantwoorden voor een vechtpartij in café Le Relais. “Ik kom al

Lees meer »

Boskantfeesten met sport, spel en toneel

In de Zuidwallandstraat 1 in Merkem vinden op zondag 29 juni de Boskantfeesten plaats. Zoals we dat mogen verwachten, wordt het weer een dag vol sport, spel, toneel, lekkers en gezelligheid waar iedereen gratis kan van genieten.
The post Boskantfeesten met sport, spel en toneel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ik ben niet welkom op het trouwfeest van een vriend van mijn partner

Voor deze rubriek luisteren we gesprekken af, checken we de mails die u ons stuurt, of pikken we iets op wat in de lucht hangt en distilleren we er een kwestie uit. Die leggen we voor aan drie redacteurs en lezers uit drie verschillende generaties. Deze week: mag ik boos zijn omdat ik niet welkom ben op het trouwfeest van

Lees meer »

Geactualiseerd kerkenbeleidsplan goedgekeurd, oppositie kritisch vanwege vage visie

Op de gemeenteraad van donderdagavond werd het nieuwe kerkenbeleidsplan goedgekeurd, waarin de Sint-Pieterskerk in Tielt en de Sint-Amanduskerk in Meulebeke werden aangeduid als de twee hoofdkerken. Volgens de oppositie bleef de stad echter te vaag in haar visie voor de overige zes kerken op het grondgebied, waardoor het niet duidelijk is hoe de toekomst van de kerkgebouwen eruit ziet in

Lees meer »