Nadat Evelien Jonckheere (39) uit Langemark, dochter van Krak Danny Jonckheere, als studente de Vlaamse Scriptieprijs won, timmerde ze aan een academische carrière die haar uiteindelijk in de erfgoedsector bracht. Sinds 1 januari is ze conservator van het Gentse Huis van Alijn, het museum van het dagelijkse leven, waar ze zich met haar eerste expo Foorwonder als een vis in het water voelt.
Evelien Jonckheere is de dochter van Danny Jonckheere — door onze lezers verkozen tot Krak van Langemark-Poelkapelle 2024 — en Ingrid Strubbe. Ze heeft nog een zus, Joke, en twee broers: Bert en Lukas. Evelien woont nu in Gent met haar partner Pieter Tijtgat, hun kinderen Rosie (9) en Titus (11), en pleegzoon Gregory (14).
In 2007 won Evelien als studente Kunstwetenschappen de Vlaamse Scriptieprijs met haar masterproef over het verdwenen variététheater in Gent tussen 1880 en 1914. Het betekende het begin van een mooie academische carrière.
“Aanvankelijk wilde ik in het onderwijs gaan”, vertelt Evelien, “maar toen kwam er een vacature voor assistent aan de universiteit, en ben ik die richting uitgegaan. Zo kon ik van die scriptie een doctoraat maken.
Vroege cinema
Eigenlijk wilde ik een thesis schrijven over de vroege cinema, maar toen vond ik in het archief flyers en affiches waaruit bleek dat die eerste cinema vertoond werd in variétézalen. Ik merkte ook dat er over variété nauwelijks iets bekend was, terwijl het in die tijd erg belangrijk was. Toen heb ik beslist om me daarop toe te spitsen.” Later werkte ze als cultuurbeleidsmedewerker in Nevele en bij Heemkunde Vlaanderen in Mechelen.
“Eigenlijk beslis ik een beetje wat het erfgoed van morgen wordt”
“Zo zat ik al een beetje in de erfgoedsector. Op een bepaald moment vroeg de Universiteit Antwerpen of ik wilde meewerken aan een groot onderzoeksproject rond de toverlantaarn. Dat is een soort voorloper van de cinema, waarbij ook beelden geprojecteerd werden. Ik ben toen coördinator geworden van dat project, gecombineerd met een postdoctoraat. Dat betekende: halftijds onderzoek, halftijds projectcoördinatie.” Sinds 1 januari heeft ze een nieuwe stap gezet in haar carrière: ze is nu conservator van het Huis van Alijn.
Vacature
“De vorige conservator stopte, en er kwam een vacature. Ik had in het verleden al samengewerkt met het museum. Ik kon op dat moment ook een nieuw project indienen aan de universiteit, maar dat zou dan opnieuw tijdelijk zijn geweest. Dus het leek me het juiste moment om iets nieuws te proberen, al sluit het natuurlijk aan bij wat ik eerder deed. Ik heb altijd de geschiedenis van de populaire cultuur onderzocht: circus, variété, kermissen… Eigenlijk is dat allemaal met elkaar verbonden. Artiesten reisden tussen de verschillende circuits. Er staat bijvoorbeeld ook een toverlantaarn in de expo Foorwonder. Later komt er nog een echte toverlantaarnvoorstelling.” Met Foorwonder, die opende op 20 juni, werkte Evelien aan haar eerste tentoonstelling als conservator.
Collectie beheren
“Het thema lag al vast voordat ik begon, maar ik had voordien al als onderzoeker met het museum samengewerkt. Het was dus een fijn onderwerp om mee te starten, omdat ik het goed kende. Ook de meeste bruikleengevers kende ik al. Naast het opzetten van tentoonstellingen bestaat mijn taak er ook in om de collectie te beheren. Het Huis van Alijn heeft een collectie van ongeveer 100.000 objecten. Je moet mee bepalen welke stukken je in de toekomst wil tonen. Eigenlijk beslis je zo ook een beetje wat het erfgoed van morgen wordt.” Na zes maanden voelt Evelien zich al helemaal thuis in het museum.
Mooie mix
“Het is een mooie mix van onderzoek en het toegankelijk maken van wetenschap: je vertaalt je werk naar het grote publiek. Dat heb ik altijd graag gedaan. De grootste uitdaging is om het Huis van Alijn klaar te maken voor de toekomst. Erfgoed in de toekomst is best complex, omdat een groot deel van onze dagelijkse cultuur vandaag digitaal is. Hoe ga je dat bewaren? Dat vind ik echt een moeilijke kwestie. Daarnaast is het ook belangrijk om veel bezoekers naar het museum te blijven lokken. Tijdens de Gentse Feesten zijn we open, en is er elke namiddag poppentheater op de binnenkoer en een gezellige bar. Iedereen is welkom!”
The post “Het thema lag vast voor ik begon”: Evelien (39) lanceert expo in Gentse Huis van Alijn is provided by KW.be.