Filcow brengt top in lifesaving naar Oostende: “Er komt zelfs een delegatie uit Hong Kong”

Zaterdag 5 en zondag 6 juli vormen het strand en de zee ter hoogte van de 17 oktoberstraat in Oostende het decor voor Filcow, waarin ruim 400 lifesavingsporters uit acht verschillende landen het tegen elkaar opnemen. “Er is zelfs een delegatie uit Hong Kong. Dat zorgt voor een mooie affiche in een sport die voortdurend groeit.”

Filcow (Flanders International Lifesaving Competition Open Water) wordt voor de 21ste keer georganiseerd door de Vlaamse Reddingsfederatie voor sportmensen, redders en zij die de lifesavingsport beoefenen. Zowel op het strand als in open water, de zee, nemen zij het tegen elkaar op, tegen de tijd in verschillende proeven. “Er staat voor sommige deelnemers iets meer op het spel”, weet voorzitter Karel Logghe. “Zowel in de open categorie als bij de jeugd moeten de laatste leden nog geselecteerd worden voor het EK in Polen, eind augustus. Er zullen ook deelnemers aanwezig zijn die dit jaar mee mogen naar de World Games in China.”

Filcow staat voor proeven in team en enkele strandevents, in verschillende zones. “Het aantal inschrijvingen dit jaar is hallucinant. De meesten doen ook aan heel veel proeven mee. Zo is er de Board Race waar ze met een plank op zee een parcours van zo’n 800 meter afleggen om dan met hun board over de finish op het strand te komen.”

Surfski

Voorts is er onder andere Surfski met een soort van kajak, simultaan aan de wedstrijd Board Race. “De Ocean Man of de Ocean Man Relay is de koninginnenproef waarin één atleet diverse proeven na elkaar doet: zwemmen, board, surfski en lopen. Ze moeten dat een aantal keren doen om in de finale te geraken. En dat is ook de proef die in 2032 mogelijks olympisch wordt.” Een tweede proef die heel hoog staat aangeschreven is Beach flags waar de atleten op hun buik liggen, 180 graden draaien, recht springen en een sprint doen om dan een stokje te nemen. “Dat stokje wordt telkens in vermindering gebracht tot er een winnaar overblijft. Ze zijn met meer dan 140.” (ACR)

The post Filcow brengt top in lifesaving naar Oostende: “Er komt zelfs een delegatie uit Hong Kong” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Boyan Vandenbroucke (15) klaar voor thuismatch in GP Suffys: “Dit wordt mijn eerste koers over bijna 80 kilometer”

In Dikkebus slaan ze een nieuwe weg in. Woensdag 9 juli vormt de Ieperse deelgemeente het decor van een topcompetitieproef voor nieuwelingen. Voor eerstejaars Boyan Vandenbroucke (15) is het zo goed als een thuiskoers.
The post Boyan Vandenbroucke (15) klaar voor thuismatch in GP Suffys: “Dit wordt mijn eerste koers over bijna 80 kilometer” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rusland rekruteert onwetende Oekraïense tieners voor (zelfmoord)aanslagen: “Voor 1.000 dollar de dood in gestuurd”

Een Telegram-bericht, een belofte van snel geld verdienen en een simpele opdracht: een jonge Oekraïner reist naar een onbekende stad om een tas op te halen en voor een ‘grafitti-actie’ bij een politiebureau. Wat volgt, is geen onschuldige klus, maar een dodelijke valstrik – opgezet door Russische inlichtingendiensten die tieners rekruteren als onwetende bommenleggers en zelfmoordterroristen. Het verhaal van Oleh

Lees meer »

Hoe Schoetershof in Putte elke liter melk zelf omtovert tot een romig bolletje ijs: “We stoppen er heel veel liefde en vakmanschap in”

Hoeve-ijs met een verhaal, recht van de boerderij, dat is waar het Schoetershof in Putte voor staat. Sinds 2021 verwerkt het bedrijf de melk van eigen koeien tot ambachtelijk hoeve-ijs. Van stal tot op het hoorntje wordt alles in eigen beheer gedaan. “Onze koeien zorgen voor de melk, wij maken er ijs van”, zegt Maxim Schoeters, die samen met zijn

Lees meer »

“Onnodig dierenleed”: Dierentransporten vanuit Vlaanderen naar warme landen buiten EU zijn deze zomer verboden

Deze zomer is dierentransport vanuit Vlaanderen naar warme landen buiten de EU verboden. Dat kondigt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) aan. Het gaat over het vervoer van levende dieren die over de weg naar verre zuiderse landen, zoals Turkije of Marokko, gebracht worden. "De temperatuur stijgt voor de dieren onvermijdelijk boven de 30 graden en dan kan het dierenwelzijn

Lees meer »