Ongeveer 150 koeien stierven door een uitslaande stalbrand op 18 april in Gijverinkhove, een deelgemeente van Alveringem. Groot was de verbijstering onder buurtbewoners toen ze zelfs een enkele maand na de brand nog steeds zwaar verminkte runderen opmerkten in weides tot in buurgemeente Lo-Reninge.
De buurt verspreidde de beelden via sociale media en riep op de dieren uit hun lijden te verlossen. Dat zou intussen gebeurd zijn bij de zwaarst verbrande dieren volgens buurtbewoners, maar Animal Rights laat het er niet bij: de dierenrechtenorganisatie heeft een strafklacht ingediend bij het parket van Ieper tegen de eigenaars van de zwaar verbrande runderen wegens nalatigheid en verwaarlozing.
“De dieren overleefden een stalbrand maar leken geen medische zorgen te krijgen in de weken erna”, stelt Els Van Campenhout, campagneleider bij Animal Rights. “Sommige dieren zagen er meer dood dan levend uit, ze moeten enorme pijn geleden hebben.”
“Ik val van mijn stoel”
“Als ik lees dat een dierenarts, die nochtans een jarenlange opleiding genoten heeft, beweert dat ‘alles gedaan is’ om onnodig leed te vermijden, dan val ik mijn stoel”, zegt Anthony Godfroid, advocaat van Animal Rights. “Deze runderen hebben gruwelijk geleden. Ik vraag me af waarom.” Animal Rights kreeg nog een video in handen waarop de verbrande dieren te zien zijn. “De beelden werden gemaakt op 8 juni 2025.” Dat is nog een paar weken voor de beelden van de buurt viraal gingen.

“Op de foto’s en de video is te zien hoe het aangezicht van een rund volledig is verbrand. Ook de bovenkant van het lichaam – van kop tot achterhand inclusief de flank– vertoont ernstige brandwonden. Een ander rund ligt neer in het gras, de huid ligt volledig los op de rug. De rug is één grote open wonde. De lippen van het rund dat in het gras ligt, lijken weggebrand te zijn. Het dier ligt in de blakende zon bij temperaturen boven de 30 graden Celsius in het weekend waarop de foto’s werden gemaakt. De verwondingen lijken op geen enkele manier professioneel behandeld. Dit roept vragen op over de aanwezigheid en inzet van een dierenarts.”
Opsporingsonderzoek?
De dierenrechtenorganisatie eiste eerder al “een onmiddellijk ingrijpen van de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn waarbij een door de overheid aangeduide, onafhankelijke dierenarts ter plaatse zou gaan om de toestand van de dieren te onderzoeken en de nodige zorgen toe te dienen”. “Nu is het aan het parket om een opsporingsonderzoek te voeren. Dat kan enkele maanden of langer in beslag nemen”, besluit Animal Rights. (TP)
The post Strafklacht na ophef rond verbrande koeien: “Ze moeten enorme pijn geleden hebben” is provided by KW.be.