Het lijkt gekkenwerk, maar Nick Baert ziet het helemaal zitten. De Torhoutenaar is geselecteerd om op 27 en 28 september deel te nemen aan de fameuze Spartathlon in Griekenland. Dat betekent 246 kilometer lopen binnen een tijdslimiet van 36 uur. “Ik heb nog drie pittige trainingsmaanden voor de boeg, maar ik zie er niet tegenop. Ik ga ervoor!”
Nick (34) woont in de Hoedemakersstraat. Hij werkt als kinesitherapeut op de campus Rembert van het AZ Delta. “Ik ben nogal introvert van aard en in dat opzicht is ultralopen voor mij de gedroomde hobby. Tijdens het lopen zit je in je eigen wereldje.”
Onderweg geen rust nemen
De Spartathlon is een loopwedstrijd van Athene naar Sparta, gebaseerd op het eeuwenoude verhaal over de Griekse koerier Phidippides. Die zou 490 jaar voor Christus tijdens de Perzische Oorlog 246 kilometer binnen de 36 uur gelopen hebben. “Een huzarenstukje dat ik zal proberen na te doen”, lacht Nick. “Volgens de statistieken heb je maar één kans op de twee om te slagen, maar ik overtuig er mezelf van dat het mij zal lukken. Er mogen maximum 400 atleten deelnemen en ik ben er tot mijn vreugde bij, samen met 13 andere Belgen. De meesten zijn ouder dan ik en hebben meer ervaring. Er zitten heel sterke lopers bij. Maar ach, ik laat me daardoor niet van de wijs brengen. Ik zal mijn eigen wedstrijd lopen met een tempo dat voor mij haalbaar is. Ik ben niet van plan om onderweg rust te nemen. Ik ben bang dat mijn spieren anders zouden verkrampen en dat ik na de pauze geen zin meer zou hebben om weer door te gaan.”
“Na 160 kilometer moeten we de Sangaspas bedwingen, een stevige beklimming. Op dat moment zal het donker zijn en is een goed functionerend hoofdlampje van het grootste belang.”
“Je inschrijven voor de Spartathlon kost 1.250 euro en er zijn geen prijzen te winnen. Je moet dus effectief een beetje zot zijn voor zo’n avontuur.” (lacht)
Rondjes lopen in Duitsland
Hoe Nick met ultralopen gestart is? “Destijds liep ik weleens een marathon, maar zonder veel ambitie. Op een gegeven moment, in 2019 denk ik, heb ik een jaar niet gelopen en mijn lichaamsgewicht steeg duizelingwekkend. Ik ging van 70 naar 96 kilogram. Ik schrok ervan en ben weer met trainen begonnen. Nu weeg ik ongeveer 77 kilogram. Ik ondervond dat ik relatief gemakkelijk lange afstanden aankon en besloot twee jaar geleden deel te nemen aan het BK ultraloop 100 km in Veldegem. Ik haalde de finish in ongeveer negen en een half uur en was daar heel tevreden mee.”
“Naast trainen moet je ook genoeg slapen”
“Vanaf toen ben ik me almaar meer op het ultralopen gaan toeleggen. Drie weken geleden heb ik deelgenomen aan een trail van 75 km in Bouillon. Met 2.400 hoogtemeters. Daar bleek mijn conditie best wel oké te zijn.”
Een van de voorwaarden om de Spartathlon te mogen lopen, is dat je vooraf al eens 180 kilometer hebt afgelegd in minder dan 24 uur. “Ik ben daar in juli van vorig jaar in geslaagd in Bottrop in Duitsland, bij een temperatuur van boven de 30 graden overdag en op een parcours van amper 830 meter. Dat betekende meer dan 200 rondjes lopen. Niet te onderschatten om vol te houden.”
Leren volhouden terwijl het moeilijk is
“Als je met succes aan een ultraloop wilt deelnemen, dien je natuurlijk veel te trainen. Maar naast trainen moet je ook genoeg slapen. Dat vergeten mensen weleens. Je lijf heeft minstens acht uur slaap per nacht nodig om van de inspanningen te herstellen.”
“Een ultraloopwedstrijd is fysiek geen lachertje, maar toch vooral psychisch zwaar. Je moet oppassen dat je onderweg niet aan zelfbeklag doet en begint te zagen tegen jezelf. Hoe dan ook steekt de zelftwijfel de kop op. Die zal ik straks 246 kilometer moeten bedwingen. Eigenlijk moet je leren om tijdens het lopen de beste vriend van jezelf te zijn en jezelf moed in te spreken. Het mooie aan ultralopen is dat je leert volhouden terwijl het moeilijk is.”
“Ik train nu zo’n 130 km per week en zou dat tegen begin september willen opdrijven tot 250 km per week. Daarna zal ik blijven lopen, maar veel minder intensief, zodat mijn spieren kunnen herstellen. Ik heb gelukkig nooit last van blaren en ben niet blessuregevoelig. Dat is een groot voordeel. Ik hoop de streep in Sparta te halen.”
The post Nick uit Torhout neemt deel aan Spartathlon in Griekenland: “246 km de zelftwijfel bedwingen” is provided by KW.be.