Bij de EHBO-posten aan de kust hadden dinsdag meer dan vijftig mensen hulp nodig nadat ze geneteld werden door een kwal. Met deze tips van Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee kan je echter zonder zorgen genieten van een frisse duik in de Noordzee. Voor twee soorten moet je immers opletten.
Eerst het goede nieuws: kwallen zijn een normaal verschijnsel voor deze periode van het jaar. Ze zorgen momenteel ook niet overal voor problemen. De reden dat ze op bepaalde plaatsen aanspoelen, heeft te maken met de aflandige wind. “Het oppervlaktewater wordt van de kust weggeduwd, maar dan komt er een compenserende onderstroom terug naar de kust. Vermits de kwallen daar zitten, worden zij naar het strand geduwd”, vertelt expert Jan Seys.
Het is een lokaal fenomeen. “Aan de Oosteroever in Oostende was er dinsdag bijvoorbeeld geen enkele kwal te zien. Het hangt vooral van de stroming af waar de kwallen aanspoelen.”
Seys raadt mensen vooral aan om goed te kijken om welke kwallen het gaat. “Er zitten geen gevaarlijke soorten, dus daar moeten mensen niet mee inzitten.” Van de vier soorten die hier voorkomen, zijn er wel twee die irritatie kunnen veroorzaken. “Alle soorten netelen, ze hebben immers netelcellen om hun prooi te kunnen vangen. Bij twee van de vier soorten geraken die harpoentjes weliswaar niet door de menselijke huid.”
“De oorkwal bijvoorbeeld, die typische kwal met vier ringen bovenaan, zal niet voor last zorgen. Ik ga daar gewoon tussen zwemmen. Als je een gevoelige huid hebt of kinderen, moet je wel opletten. De zeepaddenstoel is ook onschuldig, maar die komt vooral in het najaar voor.”
Seys vermoedt dat het de kompaskwal was die in Middelkerke aanwezig was. “Die heeft een typische bruine rand en bruine strepen. Die netelt wel en komt in volle zomer voor. Als je er veel van die soort ziet, dan zou ik aanraden om niet te zwemmen. Als je daar tussen gaat zwemmen, zal je behoorlijk geneteld worden.”
“De vierde soort is de Blauwe haarkwal. Je ziet bij deze soort duidelijk een blauwe kleur en lange tentakels. Het is een typische voorjaarssoort, waardoor ze momenteel minder aanwezig zijn. Als je deze toch zou zien, dan blijf je best uit het water, want dit is één van de meest vervelende soorten.”
Hoe verzorgen?
Wat moet je nu doen als je toch geneteld wordt? “Dan is het zaak om de tentakels met zeewater te verwijderen. Doe geen dramatische dingen. Ga er zeker niet op plassen, dat helpt totaal niet. Doe er liefst ook geen azijn op als je niet weet welke kwal het is. En ga vooral naar de strandreddingsdiensten, want zij weten wel wat ze moeten doen.”
The post Kwallen verstoren verfrissende duik in zee, voor deze soort moet je vooral opletten: “Als je de Blauwe haarkwal ziet, blijf je best uit het water” is provided by KW.be.