Woensdag 2 juli krijgen ze in het Oosten van het land temperaturen tot maar liefst 36 graden. En dat terwijl het bij ons in West-Vlaanderen met 21 tot 29 graden relatief koel blijft. “Dat heeft niets te maken met de Noordzee of de zeelucht, maar onze provincie komt als eerste in een koudefront terecht. De rest van het land zit voor de rest van de dag nog even in het warmtefront. België is een zakdoek groot waardoor dit temperatuurschil erg opvalt”, zegt weeranalyst Nicolas Roose van Meteo Support.
Aan de ene kant van het land loopt de temperatuur vandaag op tot 36 graden en in West-Vlaanderen halen we gemiddeld 28 graden met aan de kust slechts 21 graden. Een verschil van 15 graden tussen de verschillende thermometers lijkt voor veel mensen opvallend. Maar volgens weeranalyst Nicolas Roose van Meteo Support is dit zeer logisch. “Dat heeft niet echt te maken met de Noordzee die zou zorgen voor koele lucht, maar het komt allemaal door het koudefront dat nu op ons afkomt.”
Front zorgt voor contrast
“Een front in de meteorologie komt neer op een scheidingslijn tussen warme en koude lucht. Op basis van waar het front zit, kan de ene regio al in de koele lucht zitten en in de andere regio waar het front nog niet gepasseerd is, kan de lucht nog heel warm zijn”, legt Nicolas uit. “Door de zon kan het dan nog eens stukken warmer aanvoelen tot zelfs broeierig heet. Gelukkig zullen we in West-Vlaanderen rond 15 uur al in het koudefront zitten.”
“Zo’n temperatuurverschil door het front zien we in alle seizoenen terug. Het valt nu gewoon erg op omdat de temperaturen zo hoog oplopen en België is ook maar een zakdoek groot, dus dan merken mensen dat snel. In Noord-Amerika bijvoorbeeld zijn de thermische verschillen nog veel groter. Daar kan je de ene dag 35 graden hebben en de dag erna kan het door een koudefront nog maar 10 graden zijn.”
The post Waarom een temperatuurverschil van 15 graden in ons land niet zo vreemd is: “West-Vlaanderen komt als eerste in het koudefront” is provided by KW.be.