Met een emotioneel bericht kondigden Vilhjalmur Sigurdarson en Joke Michiel het einde van hun sterrenrestaurant Souvenir aan. Ze startten het restaurant in 2014 in Ieper. Het koppel heeft ondertussen ook een bistro, een cateringbedrijf en een non-alcoholische drankenlijn. “We mogen tevreden zijn, maar moeten ook aan de noodrem trekken”, vertelt Joke.
Op 1 februari 2014 openden Vilhjalmur ‘Vili’ Sigurdarson (38) en Joke Michiel (43) restaurant Souvenir in Ieper, maar in 2018 verhuisden ze naar Gent. Anderhalf jaar later hadden ze hun eerste Michelinster beet. Die konden ze vijf jaar lang vasthouden, maar met een emotioneel bericht op hun sociale media kondigden ze het afscheid aan van hun gastronomisch restaurant. “Baby’s kwamen en groeiden op in de maxicosi of in de buggy bij de afwasruimte. Het was soms sukkelen en het was eigenlijk goed dat we op voorhand niet wisten hoe hard het ging worden. Twee zware vallen gemaakt met een hoogzwangere buik, ook een miskraam gehad. Gastronomie is prachtig, maar achter de schermen ook heel zwaar. Je moet steeds alles van jezelf geven, elke dag opnieuw. We hebben in Souvenir elf jaar het beste van onszelf gegeven, maar we voelen dat het verhaal stilaan is uitverteld”, klonk het.
Talenten
Het horecaverhaal van Joke en Vili is echter helemaal nog niet uitverteld. “Nog tot eind deze zomer geven we nog eens het beste van onszelf in de Souvenir Summer Rooftop. Ook onze bistro Lubbi Tikarson aan de rand van Gent blijft voortbestaan en in het najaar komen mijn non-alcoholische dranken op de markt na twee jaar ontwikkelingswerk. We zijn dus met heel veel dingen bezig”, zegt Joke Michiel. “Souvenir is een restaurant, een pand met vier muren. Het is niet omdat we stoppen met Souvenir dat we onze talenten en capaciteiten niet meer hebben. Het gaat ons nog meer energie geven om eens alles op een rijtje te zetten. Onze oudste dochter gaat naar het eerste middelbaar en we merken dat we al heel veel gemist hebben van de kinderen.”
Trein gebouwd
Toen ze begonnen in Ieper hadden Joke en Michiel nog geen idee dat het zo zou eindigen. “Mijn man heeft daar een mooie metafoor voor: wij hebben de trein gebouwd, maar we hebben de sporen niet gelegd. Die trein is vertrokken en wij hadden het niet meer in handen. Je begint op te bouwen, trapje per trapje. Op den duur ben je zoveel trapjes hoger en ben je ver van waar je begonnen bent. Pas op, evolutie is mooi, maar nu is het tijd voor Vili en mij om dit weer in handen te nemen. Ik denk dat we mogen tevreden zijn, maar ook dat we aan de noodrem moeten trekken”, besluit Joke.
The post “Het verhaal was stilaan uitverteld”: Joke Michiel en Vilhjalmur Sigurdarson stoppen met sterrenrestaurant Souvenir is provided by KW.be.