Het Belfort vertelt in première in Brugge: “Ietwat belerend maar hoogtechnologisch geschiedenislesje”

Maandagavond is het audiovisueel spektakel ‘Het Belfort vertelt’ op de Markt in Brugge in première gegaan. Spitstechnologie met een ietwat belerend geschiedenislesje. Het 11 Juli-Komitee is immers trots op de 800ste verjaardag van dit Brugs en Vlaams symbool.

Nog tot en met 11 juli vormt de Markt het decor voor ‘Het Belfort Vertelt – Het Verhaal van Brugge’, een groots opgezet en gratis multimediaal spektakel. Elke avond om 22.30 en 23.30 uur komt het Belfort tot ‘leven’ om te vertellen wat het in acht eeuwen zag gebeuren.

Deze 400.000 euro kostende AI-productie – een combinatie van licht, geluid en project – kadert in de viering van de Vlaamse feestdag en is een project van het 11 Juli-Komitee. Deze Brugse vereniging werkt hiervoor samen met technologiebedrijven Alfavision en PRG.

Duister

Het is een idee van voorzitter Pol Van Den Driessche, die met dit lichtspektakel het Brugs erfgoed eert en de geschiedenis van Brugge én Vlaanderen tot leven wil brengen. Tijdens de voorstelling, waarvan de première een kwartier later dan voorzien startte omdat het nog niet duister genoeg was op de Markt, is het Belfort zelf de verteller.

Acht eeuwen Brugse geschiedenis kwamen op die manier tot leven. Van de eerste stenen voor het Belfort in 1240 en de aankomst van het Heilig Bloed tot de oprichting van de allereerste beurs, de bloei in de Bourgondische tijd en de Brugse Metten.

Geen regenboogstad

Maar er passeerden ook enkele minder fraaie episodes uit onze geschiedenis de revue. Dat de pest een derde van de Bruggelingen doodde, wisten we al. Maar dat er rond de Markt in het kosmopolitische Brugge meer dan dertig bordelen waren, is een goed bewaard geheim. Blijkbaar was Brugge eeuwenlang absoluut geen regenboogstad. We vernemen dat er nergens in Europa zoveel homoseksuelen vervolgd en terechtgesteld werden als aan de voet van het Belfort in Brugge.

800 jaar geschiedenis verbeeld op de Brugse Halletoren.
800 jaar geschiedenis verbeeld op de Brugse Halletoren. © svk

Al die weetjes worden kwistig rondgestrooid door een ietwat belerende mannenstem, begeleid door dramatisch klinkende muziek. Alfavision projecteert hoogtechnologische beelden op de tachtig meter hoge Halletoren. “In 1986 hebben we al iets gelijkaardigs gedaan met de Breydel- en De Coninck Commissie. De allereerste lasershow in Vlaanderen”, fluisterde voormalig gemeenteraadslid Bob Vanhaverbeke ons toe. Maar toen stond die technologie nog niet op punt, de installatie sputterde in 1986.

Vlaamse vlaggen

Voor de première van ‘Het Belfort vertelt’ stroomde de Markt maandagavond om 22.30 uur aardig vol. Maar wij Vlamingen hebben bij extreme hitte nog geen Spaanse levensgewoonten. Want Brugges historische plein was nagenoeg leeg tijdens de tweede vertoning na 23 uur. Op uitzondering van enkele Vlaamse vlaggenzwaaiende leden van de sponsors van het evenement, met name de Marnixring. Wachtte dinsdag nog een warme werkdag?

Loont dit gratis klank- en lichtspel de moeite? Ja. Zo heeft Brugge dank zij privaat initiatief toch een ‘stadsfestival’ deze zomer. Zouden wij hiervoor een ticket betalen? Neen. Om de groene Michelin-reisgidsen te parafraseren: interessant, als u in de buurt bent, maar geen reis waard.

Info: www.hetbelfortvertelt.be

The post Het Belfort vertelt in première in Brugge: “Ietwat belerend maar hoogtechnologisch geschiedenislesje” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Luxehotel opent in Maastricht, met sterke Antwerpse expertise: “Zelfs Justin Timberlake was onder de indruk”

Op een steenworp van de Belgische grens opende deze maand Van Oys Maastricht Retreat, een nieuw luxehotel dat in en rond het 800 jaar oude kasteel Oost werd gebouwd. Een sterk staaltje Nederlands ondernemerschap, maar dan met een moeilijk te negeren Antwerps accent. Want het project werd uit de grond gestampt onder impuls van verschillende Antwerpenaars en oude bekenden uit

Lees meer »

Het Belfort vertelt: gratis multimediaal spektakel in Brugge

Van 1 tot en met 11 juli vormt de Markt het decor voor ‘Het Belfort Vertelt – Het Verhaal van Brugge’, een groots opgezet en gratis multimediaal spektakel. Elke avond komt het Belfort tot ‘leven’ om te vertellen wat het in acht eeuwen zag gebeuren.
The post Het Belfort vertelt: gratis multimediaal spektakel in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gemeente zoekt ontwerper voor Heuvelplein: “Parkeerplein omvormen tot een gezellige ontmoetingsplaats”

De gemeente Essen zoekt een ontwerper die een plan tekent voor de volledige heraanleg van de Kapelstraat en het Heuvelplein. “Bedoeling is om de belangrijkste invalsweg naar ons centrum anders in te richten. En het Heuvelplein, in onze ogen nu een parking waar af en toe een evenement plaatsvindt, om te vormen tot een ‘leefplein’, een centrale, gezellige ontmoetingsplek”, schetst

Lees meer »

Koten van Brusselse universiteiten vanaf 2026 vrijgesteld van onroerende voorheffing

Vanaf volgend jaar zijn studentenkoten van universiteiten en hogescholen in Brussel vrijgesteld van onroerende voorheffing. Het Brussels Parlement keurde vrijdagavond unaniem bij vijf onthoudingen een voorstel van ordonnantie goed van Celia Groothedde (Groen), mede ingediend door socialisten, groenen, MR en Les Engagés. Omdat Najima El Arbaoui (Team Fouad Ahidar) nadien de tekst meetekende, trok Olivier Willocx (MR) zijn handtekening in.

Lees meer »

Zes op de tien bewoners Antwerpse wijk Sint-Andries ondervinden overlast door Airbnb’s: “Toeristen laten massaal lachgasflessen achter”

“De gasten van de talrijke Airbnb’s in onze wijk veroorzaken overlast.” Dat zegt Paul Struyf, bewoner van de wijk Sint-Andries. Hij staat daar niet alleen in. Uit een bevraging bij de bewoners in de wijk blijkt dat zes op de tien bewoners overlast ondervinden door dit soort van toeristenlogies. Uitbaters van Airbnb zijn blijkbaar nog steeds actief op zoek naar

Lees meer »

Meer parkeerplaatsen op parking Penitentiair Landbouwcomplex en gemeenschapsinstelling De Zande in Ruiselede

De provincie West-Vlaanderen investeert, samen met de gemeente Wingene, het Penitentiair Landbouwcomplex en gemeenschapsinstelling De Zande, zo’n 160.000 euro voor de aanleg van een nieuw fietspad tussen café De Torens in Ruiselede en parking De Aanwijs in Beernem.
The post Meer parkeerplaatsen op parking Penitentiair Landbouwcomplex en gemeenschapsinstelling De Zande in Ruiselede appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Rusthuis kost nu gemiddeld al 2.294 euro per maand: check hier hoeveel een rusthuiskamer in jouw gemeente kost

De kloof tussen een pensioen en de maandelijkse kostprijs van een rusthuiskamer wordt te groot. Dat blijkt uit de grote HLN-Rusthuiswijzer. Wij doken samen met seniorenvereniging OKRA in de cijfers van de Vlaamse overheid. We zochten uit hoeveel elk van de 818 rusthuizen kost en hoe groot het personeelstekort er is. “Met een pensioen alleen geraak je er echt niet

Lees meer »

Geen lekken, wél sushi. Maar nog altijd geen witte rook: topministers al 13 uur samen over meerwaardebelasting

De topministers van de federale regering zijn er nog niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de meerwaardebelasting. Een hele nacht onderhandelen – met sushi – heeft nog geen witte rook opgeleverd. Even voor 9 uur maandagochtend zaten premier Bart De Wever en de vicepremiers nog altijd samen, maar of een oplossing in zicht is, is niet duidelijk. “Ze

Lees meer »

Broers stappen samen met ezel Berry 1.500 kilometer lange Sint-Martinusroute uit: “Water bleek ook dit jaar nog altijd grootste uitdaging”

Piet en Paul Ternest stapten de voorbije drie jaar samen met ezel Berry, in drie etappes, de Sint-Martinusroute tussen Utrecht en Tours af. Goed voor 1.550 kilometer in totaal. “In elk land waar we kwamen, merkten we dat er nog heel veel gastvrije mensen zijn”, aldus de broers, die met het initiatief meer dan 19.000 euro inzamelden ten voordele van

Lees meer »