De West-Vlaamse inbreng bij de Belgian Cats is met Emma Meesseman, Julie Vanloo en Kyara Linskens enorm. Toch is er is nóg een speelster met West-Vlaamse roots en niet de minste: Antonia Delaere was zowel in de halve finale als in de finale van het EK beslissend. “Ze kan nog wel een mondje West-Vlaams spreken, vooral voor de grap”, zegt haar vader Frank. Hij is van Dentergem afkomstig en woont in Antwerpen.
Delaere is een op en top West-Vlaamse familienaam. De meeste ‘Delaeres’ zijn te vinden in de regio Roeselare-Kortrijk-Tielt. Zo ook Antonia’s familie. Haar vader Frank is opgegroeid in Dentergem, waar zijn moeder Fien (Adolfine) Vanrespaille nog altijd woont. Zij is 92 en is wat te gestresseerd voor een interview, maar supertrots is ze natuurlijk wel op de prestatie van haar kleindochter. Ze heeft ook alles op tv gevolgd.
Dentergemse roots
Opa Gilbert Delaere kan alles helaas niet meer meemaken. “Ik heb mijn vader niet gekend. Ik was nog geen twee jaar toen hij door ziekte overleed”, zegt Frank. “Hij was maar 27 jaar. Hij had aan het H. Hartcollege in Waregem gestudeerd en werkte bij Ceres Leterme in Ieper, waar ze landbouwmachines voor onder meer de hoppeteelt maakten. Mijn ouders woonden in de directiewoning in de Augustijnenstraat. Bij mijn vaders overlijden was mijn moeder zwanger van mijn zus. We zijn dan teruggekeerd naar Dentergem.”
“Mijn vader overleed al op zijn 27ste door ziekte” – Frank Delaere
Zelf is vader Frank op internaat geweest in het Sint-Barbaracollege in Gent. Hij studeerde in Antwerpen en Leuven, en later in de Verenigde Staten, filosofie en cognitiewetenschappen en haalde nadien een lerarendiploma Nederlands. Hij heeft als leerkracht gewerkt en laatst was hij pedagogisch verantwoordelijke voor het talenbeleid in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.
Al sportief als kleuter
Via haar beide grootvaders heeft Antonia zeker wel sportieve genen. “Die hebben allebei gevoetbald”, vertelt Frank. “Mijn vader deed ook aan atletiek, net als zijn broer. Zelf heb ik in het college wat basketbal gespeeld. Toen ze 4-5 jaar was, was er op woensdagnamiddag kleuterwerking met sport waaraan ze meedeed. Nadien ging ze basket spelen op Antwerpse pleintjes, ook met mij, en zo is alles op gang gekomen.”

Antonia gaat geregeld langs bij haar oma in Dentergem. Ze speelt nu in Spanje en dat bezoek kan uiteraard alleen als ze in het land is. “Het is wel een meevaller dat de Cats hun oefenkamp hebben in Kortrijk”, zegt Frank. “Zo spreken ze dan wel eens af en eten ze samen, voor mijn moeder steeds een topmoment.”
Dialect
De zus van Frank, Hilde, is huisarts en woont net over de provinciegrens in Gottem. Verder wonen nog twee zussen van grootvader Delaere, Rita en Kaatje, in de regio.
Met twee leerkrachten als ouders – moeder Anja was tot vorig jaar lerares in Lier – werd er thuis geen dialect gesproken. “Op familiebijeenkomsten haalt Antonia wel eens een woordje West-Vlaams boven, voor de grap”, zegt papa Frank. “En bij Emma Meesseman – het zijn twee handen op een buik – leert ze nog wat West-Vlaams bij…”
“Voor de grap spreekt Antonia nog dialect… en Emma Meesseman leert haar nog wat bij”
Antonia wordt 31 op 1 augustus en speelt bij de Spaanse club Avenida in Salamanca. Ze woont in Schoten met haar vriend Tom Van den Bosch, zelf ex-basketter en nu coach. Zij is master in de psychologie. Ze heeft nog een broer, Andreas, die een kinesitherapiepraktijk heeft in Merchtem.
The post Zelfs Antwerpse Belgian Cat Antonia Delaere heeft West-Vlaamse roots: “Ze spreekt het dialect nog steeds” is provided by KW.be.