Zelfs Antwerpse Belgian Cat Antonia Delaere heeft West-Vlaamse roots: “Ze spreekt het dialect nog steeds”

De West-Vlaamse inbreng bij de Belgian Cats is met Emma Meesseman, Julie Vanloo en Kyara Linskens enorm. Toch is er is nóg een speelster met West-Vlaamse roots en niet de minste: Antonia Delaere was zowel in de halve finale als in de finale van het EK beslissend. “Ze kan nog wel een mondje West-Vlaams spreken, vooral voor de grap”, zegt haar vader Frank. Hij is van Dentergem afkomstig en woont in Antwerpen.

Delaere is een op en top West-Vlaamse familienaam. De meeste ‘Delaeres’ zijn te vinden in de regio Roeselare-Kortrijk-Tielt. Zo ook Antonia’s familie. Haar vader Frank is opgegroeid in Dentergem, waar zijn moeder Fien (Adolfine) Vanrespaille nog altijd woont. Zij is 92 en is wat te gestresseerd voor een interview, maar supertrots is ze natuurlijk wel op de prestatie van haar kleindochter. Ze heeft ook alles op tv gevolgd.

Dentergemse roots

Opa Gilbert Delaere kan alles helaas niet meer meemaken. “Ik heb mijn vader niet gekend. Ik was nog geen twee jaar toen hij door ziekte overleed”, zegt Frank. “Hij was maar 27 jaar. Hij had aan het H. Hartcollege in Waregem gestudeerd en werkte bij Ceres Leterme in Ieper, waar ze landbouwmachines voor onder meer de hoppeteelt maakten. Mijn ouders woonden in de directiewoning in de Augustijnenstraat. Bij mijn vaders overlijden was mijn moeder zwanger van mijn zus. We zijn dan teruggekeerd naar Dentergem.”

“Mijn vader overleed al op zijn 27ste door ziekte” – Frank Delaere

Zelf is vader Frank op internaat geweest in het Sint-Barbaracollege in Gent. Hij studeerde in Antwerpen en Leuven, en later in de Verenigde Staten, filosofie en cognitiewetenschappen en haalde nadien een lerarendiploma Nederlands. Hij heeft als leerkracht gewerkt en laatst was hij pedagogisch verantwoordelijke voor het talenbeleid in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.

Al sportief als kleuter

Via haar beide grootvaders heeft Antonia zeker wel sportieve genen. “Die hebben allebei gevoetbald”, vertelt Frank. “Mijn vader deed ook aan atletiek, net als zijn broer. Zelf heb ik in het college wat basketbal gespeeld. Toen ze 4-5 jaar was, was er op woensdagnamiddag kleuterwerking met sport waaraan ze meedeed. Nadien ging ze basket spelen op Antwerpse pleintjes, ook met mij, en zo is alles op gang gekomen.”

Samen met de andere Cats beleefde Antonia een onvergetelijke ervaring.
Samen met de andere Cats beleefde Antonia een onvergetelijke ervaring. © Belga

Antonia gaat geregeld langs bij haar oma in Dentergem. Ze speelt nu in Spanje en dat bezoek kan uiteraard alleen als ze in het land is. “Het is wel een meevaller dat de Cats hun oefenkamp hebben in Kortrijk”, zegt Frank. “Zo spreken ze dan wel eens af en eten ze samen, voor mijn moeder steeds een topmoment.”

Dialect

De zus van Frank, Hilde, is huisarts en woont net over de provinciegrens in Gottem. Verder wonen nog twee zussen van grootvader Delaere, Rita en Kaatje, in de regio.

Met twee leerkrachten als ouders – moeder Anja was tot vorig jaar lerares in Lier – werd er thuis geen dialect gesproken. “Op familiebijeenkomsten haalt Antonia wel eens een woordje West-Vlaams boven, voor de grap”, zegt papa Frank. “En bij Emma Meesseman – het zijn twee handen op een buik – leert ze nog wat West-Vlaams bij…”

“Voor de grap spreekt Antonia nog dialect… en Emma Meesseman leert haar nog wat bij”

Antonia wordt 31 op 1 augustus en speelt bij de Spaanse club Avenida in Salamanca. Ze woont in Schoten met haar vriend Tom Van den Bosch, zelf ex-basketter en nu coach. Zij is master in de psychologie. Ze heeft nog een broer, Andreas, die een kinesitherapiepraktijk heeft in Merchtem.

The post Zelfs Antwerpse Belgian Cat Antonia Delaere heeft West-Vlaamse roots: “Ze spreekt het dialect nog steeds” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jongeren krijgen celstraf voor in de val lokken van homo’s via dating-app Grindr: “Buitengewoon ernstige feiten”

Twee jongeren die vorig jaar in Brussel verschillende homo’s met geweld hebben beroofd, zijn veroordeeld tot celstraffen van 7 en 3 jaar cel. De beklaagden hadden hun slachtoffers in de val hadden gelokt via de dating-applicatie Grindr door via een vals profiel af te spreken in een park. Nadien werden de opgedaagde mannen beledigd, geslagen en bestolen.

Lees meer »

Ventilus-project blijft gemoederen beroeren in Deerlijk, advocaten geven toelichting op infoavond

De gemeente Deerlijk organiseert op dinsdag 1 juli om 19 uur een infomoment over Ventilus in d’Iefte. Rasschaert Advocaten brengt er een laatste stand van zaken, een toelichting over het juridische aspect en wat je als Deerlijkse burger kan doen.
The post Ventilus-project blijft gemoederen beroeren in Deerlijk, advocaten geven toelichting op infoavond appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jaarrekening Lo-Reninge in het rood door renovatie Sint-Pieterskerk en voormalig kloostergebouw: “Gelukkig hebben we een spaarpot”

Het bestuur heeft op de gemeenteraad van donderdag 26 juni de rekening van het jaar 2024 toegelicht. De zware restauratiedossiers van de Sint-Pieterskerk en het voormalig kloostergebouw in Lo deden de rekening onder nul duiken, maar door toedoen van een spaarpot uit het verleden is de balans toch positief.
The post Jaarrekening Lo-Reninge in het rood door renovatie Sint-Pieterskerk

Lees meer »

Wie heeft Andy en zijn hond Darko uit Ieper gezien?

Op zondag 22 juni 2025, omstreeks 07.00 uur, verliet de 47-jarige Andy De Boe zijn woning gelegen in de Boezingestraat in Ieper. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
The post Wie heeft Andy en zijn hond Darko uit Ieper gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Knokke-Heist na 2 jaar niet meer onder verscherpt toezicht: “Een teken van herstel”

Knokke-Heist staat na 2 jaar niet langer onder verhoogd toezicht. Dat maakte burgemeester Cathy Coudyser (Inzicht) deze avond bekend tijdens de gemeenteraad. De gemeente werd in september 2023 onder verhoogd toezicht geplaatst na een vernietigend rapport van Audit Vlaanderen. Daarin was sprake van onrechtmatigheden bij openbare aanbestedeingen en mogelijke belangenvermenging van een ex-schepen.

Lees meer »

“Het draait niet om hoeveel je eet, maar wel wat je eet”: 1 op de 4 mensen met obesitas kampt ook met ondervoeding

Te zwaar én ondervoed. Het klinkt tegenstrijdig, maar tot een kwart van de mensen met obesitas kampt ermee. Tekorten aan essentiële voedingsstoffen blijven vaak onopgemerkt. Wat zijn de gevaren daarvan? En hoe kun je ondervoeding wél herkennen? Obesitasexpert Bart Van der Schueren: “We investeren veel in eetlustremmers. Maar juist daardoor kan het probleem verergeren.”

Lees meer »