Cercle Brugge is in volle voorbereiding op het nieuwe seizoen. De ambitie en visie van Cercle blijven hetzelfde: jonge spelers ontwikkelen. “Dat begint nu wel te renderen. We merken meer en meer dat Cercle een kwaliteitslabel voor jonge spelers begint te worden”, stelt CEO Klaas Reynaert, die sinds maart aan het roer staat bij groen-zwart.
Klaas Reynaert (32) woont in zijn geboorteplaats Wevelgem, is gehuwd, papa van Marie-Lou en in oktober is er een tweede dochter op komst. In zijn jeugd deed hij aan basketbal en schakelde dan over naar kickboxen. “Met naar Leuven te gaan, om te studeren ben ik daarmee gestopt. Nu beoefen ik voornamelijk padel en lopen.”
“Door een passie voor en een sterke interesse in het voetbal ben ik in die wereld gerold. Ik had een job in een consultantbureau waar ik onder andere voor KV Oostende werkte. Luca Militti, CFO van AS Monaco, zocht iemand om bij Cercle het financiële departement te leiden. Hij heeft een verleden bij dat consultantbureau en zo kwam hij bij mij terecht. Nadien – in mijn periode bij Anderlecht – bleef ik in contact met mensen van Cercle en keerde ik er terug.”
Zijn er sportief lessen getrokken uit vorig seizoen?
“De impact van Europees voetbal is niet te onderschatten. Voor die jonge groep lag de focus te lange tijd te weinig op de competitie. Er was het gevoel van: het komt wel goed. Finaal was dat wel het geval, zij het in onze allerlaatste kans. In het competitiebegin hebben we heel veel punten laten liggen, door de hoop dat we ons Europees konden kwalificeren. Na de Europese verplaatsing gingen ook veel punten verloren.”
Stabiliteit is volgens jouw heel belangrijk, niet?
“Europees voetbal valt nu weg. We wilden de voorbereiding goed starten, vandaar een nieuwe coach en technisch directeur. Iedereen kijkt in dezelfde richting, voor een nieuwe start. We merken een nieuwe dynamiek. Iedereen gelooft dat we dit seizoen competitief zullen zijn.”
Onder leiding van Onur Cinel als nieuwe hoofdtrainer. Wat mogen we van hem verwachten?
“Cercle was in alle Europese competities het op één na jongste team. Het is geen verrassing dat Red Bull Salzburg het jongste team was en dat wij daar naar een coach keken. Als teamplayer heeft Onur kennis van de spelstijl die wij willen leveren. We willen minder voorspelbaar zijn en daarom meer brengen aan de bal. En er is zijn ervaring om jonge spelers te ontwikkelen en hen vertrouwen te geven.”
Kort na de aanstelling van de nieuwe trainer kwam Luciano Murchio als nieuwe technisch directeur. Wat wordt zijn rol?
“Het gaat om een cruciale positie binnen onze organisatie. We spraken meerdere kandidaten, net zoals dat Luciano er een was. Hij was eerder al betrokken bij verschillende belangrijke dossiers: Denkey, Ueda… Hij heeft oog voor talent en kent de staf. Hij gelooft in ons project, kent onze visie en is na vier en een half jaar loyaal aan Cercle. Als Mexicaan met je echtgenote naar Brugge verhuizen, is niet altijd gemakkelijk. Luciano was nauw betrokken bij de aanstelling van Onur. Er is een connectie tussen hen beide. Het is goed dat zij elkaar vinden. Het is nu aan hen om de best mogelijke spelers en resultaten te realiseren.”
“Afgelopen seizoen hebben we voor de eerste keer winst gemaakt”
Met als doel om de huidige kern bij elkaar te houden?
“Pieter Gerkens, een speler met ervaring, kwam erbij. Ibrahima Diaby is een jong talent, een echt fysieke zes. En Valy Konaté van AS Monaco kan als linksachter spelen. Omdat we verwachten dat er voor Flavio Nazinho, die een sterk EK U21 achter de rug heeft, interesse is. Langs de andere kant hopen we dat spelers hun vorm terugvinden, zoals Alan Minda en Kader Ouattara. Hij was lang geblesseerd nadat hij goed aan het seizoen begon. Het is een combinatie van de kern samenhouden, gerichte versterkingen halen en spelers weer op hun niveau te krijgen. En dat alles gecombineerd met leiderschap. Daar hoeft niet meteen een leeftijd op te staan. Diaby was aanvoerder bij de beloften van PSG. Hij heeft echt wel leiderschapskwaliteiten. Het is goed om iemand met zo’n persoonlijkheid erbij te halen, die zijn leeftijdsgenoten kan sturen.”
AS Monaco is sedert 2017 hoofdaandeelhouder. Er is nog steeds een goede verstandhouding?
“Absoluut. Afgelopen seizoen hebben we voor de eerste keer winst gemaakt. De plannen voor het nieuwe trainingscomplex op de Gulden Kamer zitten in een finale fase, mede dankzij de investeringen van onze aandeelhouder. We gaan volgende week ook naar hun trainingscentrum, terwijl AS Monaco in Engeland vertoeft.”
Het oefencomplex op de Gulden Kamer in Sint-Kruis, hoever staat dat?
“We worden erg goed ondersteund door Stad Brugge. Op dit moment onderhandelen we met aannemers. Allereerst zijn er grondwerken, riolering… Er dient deze zomer een gracht verlegd te worden. En voor de ruwbouw zijn we nu aan het praten om tot een akkoord te komen om alles halfweg juli te finaliseren. Qua infrastructuur zullen we zeker tot de top zes in België behoren. Met twee hybride velden vormt het een nieuwe stap in de professionalisering van Cercle.”
En hoe zit het met de jeugd?
“Bij een verhuis van de A-kern kan de jeugd gebruik maken van de twee oefenvelden en de gym. In een volgende fase zouden zij dan eventueel meeverhuizen naar de Gulden Kamer. Daar zijn we op voorzien. Wat het nieuwe stadion betreft richten wij ons op 10.000 toeschouwers. Er verschillende locaties mogelijk, zij het zonder trainingsvelden. Die blijven op de Gulden Kamer.”
The post “We mikken op een stadion van 10.000 toeschouwers”: CEO Klaas Reynaert hoopvol voor de toekomst van Cercle Brugge is provided by KW.be.