“We merken dat de bouw weer aantrekt”: Zaakvoerder Filip van Bouwonderneming Despierre uit Houthulst blikt terug op veertig jaar in de bouwsector

Filip Despierre, oprichter en bezieler van Bouwonderneming Despierre, blikt terug op 40 jaar ondernemerschap in de bouwsector. Wat begon als een bescheiden eenmanszaak, groeide uit tot een gerenommeerd bedrijf met meer dan 65 vaste medewerkers en een honderdtal onderaannemers.

Op 1 april 1985, op 23-jarige leeftijd, richtte Filip Despierre zijn bouwonderneming op. De eenmanszaak begon met vier arbeiders, een bestelwagen en wat basismateriaal. Voor zijn zelfstandige avontuur deed Filip ervaring op bij architect Daniël Seys in Diksmuide, waar hij tussen 1979 en 1981 werkte.

Eerste grote opdracht

“Na mijn leerschool begon ik te werken in onderaanneming”, vertelt Filip. “Onze eerste grote opdracht was de renovatie van twaalf woningen in Veurne.” In 1987 richtte Filip twee vennootschappen op: BVBA Algemene Bouwonderneming Despierre Filip en Transport Despierre Filip BVBA. Dankzij de overname van personeel en materieel van een andere firma groeide het bedrijf aanzienlijk. Tot 1992 bleef het team vooral in onderaanneming werken. De transporttak breidde intussen uit met betonmixers en rollend materieel, inclusief een vergunning voor internationaal transport. Een belangrijk keerpunt kwam in 1992, toen de onderneming een erkenning klasse D6 behaalde. Daarmee mocht het bedrijf deelnemen aan openbare aanbestedingen. “Onze eerste opdracht via aanbesteding was opnieuw in Veurne, onder leiding van mijn vroegere leermeester Daniël Seys. Dat was bijzonder.” In 1997 kreeg de onderneming een grotere erkenning, waardoor opdrachten tot 3.870.000 euro mogelijk werden. In 2007 besloot Despierre in te spelen op het tekort aan geschoolde arbeiders door een prefabafdeling op te richten. Samen met medewerker Germain Vanlouwe ging Filip op studiereis naar Graz, Oostenrijk, om een prefabproductiehal te bestuderen.

Prefab

De nieuwe afdeling leverde in eerste instantie prefabwanden voor eigen projecten. Al snel volgden aankopen van geavanceerde apparatuur, zoals een beugelautomaat en batterijbekisting. Niet veel later vroegen ook collega-aannemers om prefabproducten, waardoor de fabriek snel moest uitbreiden.

Een foto uit het archief.
Een foto uit het archief. © ACK

In twee jaar tijd groeide de productie van één naar vier lijnen. In 2014 werd een nieuwe stap gezet met de oprichting van Despierre Bouw en Ontwikkeling, gericht op projectontwikkeling en vastgoed. Dit betekende de start van een zoektocht naar geschikte bouwgronden voor eigen projecten.

Grote erkenning

In 2025 behaalde Bouwonderneming Despierre een erkenning klasse 7, de op één na hoogste erkenning, waardoor het bedrijf bouwwerken tot 6.396.000 euro mag uitvoeren.

“Corona viel eigenlijk best mee. Er werd meer lokaal gekocht”

In veertig jaar tijd bouwde het team van Despierre 1.997 woningen, 938 appartementen, 87 serviceflats, 8 rusthuizen en 334 vakantiewoningen. Bovendien gaf het bedrijf werk aan 492 mensen. Hoewel de afgelopen veertig jaar succesvol waren, kende de onderneming ook moeilijke periodes. “Corona viel eigenlijk best mee, er werd meer lokaal gekocht. De inflatie daarentegen, vooral de tijdelijke verhoging van de btw van 9 procent naar 21 procent, voelden we wel. Gelukkig is dat intussen opnieuw aangepast”, aldus Filip.

De vele jaren in de bouwsector hebben Filip veel bijgebracht.
De vele jaren in de bouwsector hebben Filip veel bijgebracht. © repro ACK

Toch is hij optimistisch: “We merken dat de bouw weer aantrekt.”

Toonaangevende speler

“De toekomst? Geen grote uitbreidingen meer. We willen vooral verder doen zoals we bezig zijn en ons meer richten op eigen projectontwikkeling en de verkoop van woningen en appartementen.” Wat begon als een kleinschalig bouwbedrijf groeide in vier decennia uit tot een toonaangevende speler met een sterke reputatie, een breed dienstenpakket en een indrukwekkend palmares. Filip Despierre kijkt met voldoening terug en vooruit: met een sterk team, zin voor innovatie en oog voor kwaliteit.

The post “We merken dat de bouw weer aantrekt”: Zaakvoerder Filip van Bouwonderneming Despierre uit Houthulst blikt terug op veertig jaar in de bouwsector is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Pakjes van bpost ten laatste vrijdagochtend op te halen na technische storing: “We verontschuldigen ons voor het ongemak”

Door inlogproblemen met de bpost-app kunnen sinds woensdagmiddag geen pakjes worden afgehaald uit pakjesautomaten zonder beeldscherm. Het probleem blijft aanhouden, maar bpost verzekert dat de 10.000 pakjes ten laatste vrijdagochtend beschikbaar zullen zijn in een ander postpunt. De pakjesbezorger benadrukt dat het om een beperkt volume gaat in verhouding tot het totale aantal.
The post Pakjes van bpost ten

Lees meer »

Spoedartsen slaan alarm over staking: “Als het die dag tegenzit, dreigen we overspoeld te worden en dan komt de veiligheid van de patiënten in het gedrang”

De spoedartsen hebben begrip voor de stakingsdreiging van hun collega’s, maar vrezen op maandag 7 juli in de problemen te komen. Ze waarschuwen: “Wil je als arts staken, denk dan na over alternatieven. En kijk dan goed uit wie je wil raken.” De beroepsvereniging pleit voor het uitzonderlijk openen van huisartsenwachtposten op maandag als een significant percentage van de huisartsen

Lees meer »

Xavier (43) en Valerie (40) nemen bekende zaak De Sauteuse over in Middelkerke: “Kroko Brasserie wordt een volwaardige eetplek”

Na exact 20 jaar dragen Dieter Pylyser (43) en Sabrina Blomme (52) hun gerenommeerd restaurant De Sauteuse aan de Westendelaan 144 in Middelkerke over aan een nieuw duo: Xavier Kerckenaere (43) en Valerie Bentein (40), het koppel achter de succesvolle Kroko Brasserie.
The post Xavier (43) en Valerie (40) nemen bekende zaak De Sauteuse over in Middelkerke: “Kroko Brasserie

Lees meer »

Raad van State schorst beslissing van minister Crevits om Wieland De Meyer niet te benoemen als burgemeester van Heuvelland

De Raad van State schorst de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits (CD&V) om Wieland De Meyer (Gemeentebelangen) niet te benoemen als burgemeester van Heuvelland. Volgens de Raad van State kreeg De Meyer de kans niet om vooraf kennis te nemen van de redenen waarom hij niet benoemd werd. De Raad van State ziet daarin een schending

Lees meer »