Met een feestelijk programma voor jong en oud vierde deelgemeente Snaaskerke de officiële opening van de vernieuwde dorpskern. De opkomst was groot, het enthousiasme nóg groter. “We zien veel verbetering in vergelijking met voorheen”, luidt het.
De voorbije decennia kregen Gistel, Zevekote en Moere al een upgrade van de dorpskern, Snaaskerke kwam als laatste aan de beurt. Smalle voetpaden, veel steen, weinig groen, bovengrondse nutsleidingen,… Het dorp had nood aan een opknapbeurt. De plannen lagen al een hele poos op tafel en werden in 2019 aangevat. Maar de werkzaamheden waren nog maar goed en wel op dreef toen de eerste coronagolf roet in het eten gooide. Tussen 18 maart en 27 april 2020 lag alles stil door de lockdown, waarna de fasering deels werd herschikt.
Toch bleef het hele project op koers. “We zijn ontzettend blij dat we dit na zoveel jaren praten en plannen eindelijk hebben kunnen realiseren”, zegt burgemeester Gauthier Defreyne (Team Burgemeester).
Volharding
“Snaaskerke was de laatste deelgemeente die nog een grondige opfrisbeurt nodig had. We hebben niet alleen geïnvesteerd in infrastructuur, maar vooral in leefbaarheid en verbondenheid. Ja, er waren omleidingen, opstoppingen, irritaties. Maar telkens opnieuw bleek de veerkracht groter dan de hinder. De inwoners verdroegen lawaai en modder, uitgestelde werken en versperde opritten. Het doet mij dan ook ontzettend deugd om nu letterlijk te kunnen zien hoe al die volharding vruchten afwerpt.”

De vernieuwde dorpskern omvat onder andere nieuwe riolering, bredere voetpaden, veilige oversteekplaatsen, parkeervakken en groenzones. Het dorpslein, ook Sparreplein genaamd, werd eveneens onder handen genomen en daar kunnen nu ook verschillende evenementen plaatsvinden. Intussen zijn ook de IJzerwegstraat, Snaaskerkestraat en Dorpsstraat (van het kanaal tot aan de kerk) grondig aangepakt. De schoolomgeving kreeg een nieuwe inrichting met aandacht voor veiligheid en comfort. “De werken zijn netjes verlopen zoals voorzien, ondanks de extra uitdagingen onderweg”, stipt schepen van Openbare Werken Geert Deschacht (Team Burgemeester) aan. In deze krant had de schepen eerder al aangegeven dat het stadsbestuur ervoor koos om verschillende fases van de werken samen te nemen in plaats van te spreiden over meerdere legislaturen. De werken kostten meer dan 12 miljoen euro, waarvan de stad een goeie 4,5 miljoen euro betaalde.
Vuile laarzen
De officiële opening werd in stijl gevierd: kinderen amuseerden zich met een loopfietsenwedstrijd, mountainbike-initiatie, ballonnenplezier en circusvoorstelling van Circus De Sven. De bewoners zijn alvast in hun nopjes met het eindresultaat. “Het is mooi opgeknapt. Ik hoop nu dat er veel gebruik zal worden gemaakt van het evenementenplein. Het valt me al op dat het nu al goed wordt gebruikt”, merkt chef Laurent Gouwy van restaurant Plat Préféré op.
“Nu alles er zo mooi bijligt moet ik misschien ook mijn gevel eens opfrissen”
“De schrik die we initieel hadden, namelijk een tekort aan parkeerplaatsen, is netjes opgelost door extra vakken bij te tekenen. En ja, de dorpskernrenovatie straalt ook extra af op mijn restaurant. (lacht) Nu de omgeving er zo mooi bijligt, is het misschien tijd dat ik nu zelf eens mijn pandgevel opfris.” Erwin David organiseert met kunstkring Da’s Art elk jaar een kunstwandeling in het dorp. “Ja, de werken leefden bij de inwoners. Zeker als het voor je eigen deur is, kan zo’n groot werk voor ambetante situaties zorgen: niet kunnen parkeren, ’s avonds geen straatverlichting. Ik kwam bijvoorbeeld eens vast te zitten met mijn bestelwagen en diende een takeldienst te laten komen. Maar wie de situatie van nu vergelijkt van tijdens of voor de werken, kan er niet om heen: het dorp ligt er mooi en aangenaam bij.”
An Ameloot, directeur van de lokale basisschool De Horizon: “Zes jaar lijkt een eeuwigheid hé. In het begin van de werken zaten we met onze school in het heetst van de strijd. We dienden ons organisatorisch aan te passen en goed met de ouders te communiceren, bijvoorbeeld waar ze hun kindje konden ophalen of afzetten. We hebben veel slijk en vuile laarzen gezien, maar alles is goed verlopen. Ook de verkeersveiligheid ging erop vooruit, mede dankzij smallere straten en duidelijke oversteekplaatsen. Het evenementenplein ligt er mooi bij om met de kinderen te gaan spelen.” Het stadsbestuur bedankt ook uitdrukkelijk twee inwoners: Erik Dedeyne en Johan Quataert. Met fotoreportages en klare taal gaven ze elke inwoner inzicht in de stand van zaken. Geen droge cijfers, maar verhalen over ‘hoe ver de riolering staat’ of ‘waar je morgen wél door kan’. Het renovatieproject werd mede mogelijk gemaakt met de subsidies van Plattelands Plus van Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen, in het kader van de ontwikkeling van plattelandsgebied.
The post “Veerkracht van de inwoners telkens groter dan de hinder”: Snaaskerke viert einde van zes jaar durende wegwerkzaamheden is provided by KW.be.