Met Ulrika Flink en Helen Rix Runting heeft het Brugs stadsbestuur twee Zweedse curatoren geselecteerd en aangesteld voor de Triënnale 2027. Op vraag van Vlaams cultuurminister Caroline Gennez heeft Brugge een samenwerkingsovereenkomst getekend met Beaufort, de Kortrijkse Triënnale en het Kunstenfestival Watou.
Uit 120 kandidaten selecteerde Brugge de Zweedse Ulrika Flink en Helen Rix Hunting om samen met het team van Brugge Plus de artistieke lijn van de Triënnale Brugge 2027 uit te tekenen.
Ontregelen
Eerstgenoemde is de artistiek directeur van Konstfrämjandet Stockholm en heeft al meerdere grote internationale kunstevenementen in Zweden, Noorwegen, Turkije en Zuid-Korea mee vorm gegeven. Ulrika Flink gelooft dat kunst de kracht heeft om te reflecteren, te ontregelen en bestaande narratieven in onze samenleving te herinterpreteren.
Helena Rix Runting is een architectuurtheoreticus en stedenbouwkundige uit Stockholm, die gelooft dat met een andere vorm van architectuur ook een andere wereld mogelijk is. Opvallend is dat zij erg hoog oploopt met de futuristische ontwerpen van hedendaagse, kleine Belgische architecten.
Internationale erkenning
Beide Zweedse curatoren hebben als samen in 2023 in een buitenwijk van Stockholm het kunstproject Under the Asphalt, the Sea gerealiseerd. Burgemeester Dirk De fauw en de jury zijn erg gecharmeerd door hun kandidatuur en ingediend project: “Vorig jaar bezochten 427.000 mensen de Triënnale, ons project krijgt steeds meer internationale erkenning.”

“Tijd dus om internationale curatoren in te zetten. We mikken hoog voor de editie 2027. Het project van Ulrika en Helen biedt een interessant artistiek antwoord op een actueel thema dat gelinkt is aan de toekomstige uitdaging van Brugge en steden wereldwijd.”
Consortium
Wat dat thema precies is, willen Ulrika Flink en Helen Rix Hunting nog niet kwijt. Ze nemen nu de tijd om Brugge te ontdekken. “Ons project zal in dialoog gaan met het bestaande, lokale weefsel. We willen deels vertrekken vanuit mijlpalen in het leven van elke mens. Vieringen, processies, alle uitingen die het samenleven in Brugge, maar ook in de hele wereld zo interessant en vreugdevol maken”, luidt het. Wordt de Triënnale Brugge 2027 een big party?
Wat er ook van zij, Brugge zal in 2027 nauw samenwerken met de Kortrijkse Triënnale, Beaufort en kunstenfestival Watou. Op vraag van Vlaams cultuurminister Caroline Gennez. Of liever: als voorwaarde voor een mooie Vlaamse subsidie. Volgens burgemeester Dirk De fauw neemt Brugge Plus het artistieke voortouw en verzorgt Westtoer het administratieve en financiële luik van dit nieuwe artistieke consortium.
The post Triënnale Brugge 2027 krijgt twee Zweedse curatoren: “We mikken hoog, internationale ambitie” is provided by KW.be.