‘Meester’ Geert Six (60) neemt afscheid van basisschool De Krekel in Roesbrugge, waar hij sinds 1 september 1992 directeur was. Maar liefst 33 schooljaren lang leidde hij de kleine dorpsschool. De toekomst brengt reizen, ravotten met de kleinzonen en Italiaans leren. “Zorg voor een goede school, zorg voor elkaar, luister en begrijp elkaar, en bouw samen verder aan dat mooie verhaal van De Krekel”, geeft meester Geert de collega’s en de leerlingen nog mee.
Op 1 september 1992 beleefde Geert Six zijn eerste schooldag als directeur van VBS De Krekel in Roesbrugge. “Het was een spannende dag en al van heel vroeg was ik aanwezig op school”, vertelt Geert. Maar liefst 33 schooljaren was ‘meester Geert’ directeur in Roesbrugge. “Het mooiste aspect van de job is voor mij er dagelijks zijn, er dagelijks de zorg opnemen voor de hele organisatie, de verhalen achter elk kind kennen, het samenleven op school, het beschikbaar zijn voor ouders, leerkrachten en kinderen…”
“Ik kijk met veel dankbaarheid terug op de vele jaren, op het kennen van zoveel gezinnen, tevredenheid over wat we als team samen konden realiseren op De Krekel. Ook ben ik trots dat we als kleine dorpsschool met een duidelijke visie en aanpak de vier schooldoorlichtingen als geslaagd konden beschouwen.”
Warme scholen
“In 33 jaar is er veel veranderd binnen het onderwijs. Als directie gaf ik in het begin ook nog les daarnaast. Er was heel wat minder administratie rond verbouwingen, financiën, leerlingen, leerplannen, doelstellingen… De school van Roesbrugge maakte toen ook nog geen deel uit van een scholengemeenschap. Nu zitten we met 12 scholen in KBRP, is er zeer veel ondersteuning vanuit de algemene diensten en het schoolbestuur, is er ook regelmatig overleg met alle directies. Dat zorgt voor een heel andere invulling van de directiefunctie.”
“Mijn hart ligt al 41 jaar op De Krekel, maar ik kijk wel uit naar rustigere tijden, minder zorgen en minder problemen”
De komst van de scholengemeenschappen, het groeiend belang van een zorgwerking op school, het werken aan een eigen schoolvisie die hanteerbaar is, zijn volgens Geert enkele veranderingen die het meeste impact gehad hebben op de school of zijn rol als directeur. “Ook de digitalisering zorgde voor veel nieuwe mogelijkheden. Blije gebeurtenissen zoals het doopfeest van De Krekel – toen we de naam wilden gebruiken – de vele schoolfeesten, nieuwe gezinnen die we op het dorp konden bereiken en de installatie van de crèche De Krekeltjes zijn momenten die me altijd zullen bijblijven. Ook enkele mindere momenten zoals het vroegtijdig overlijden van enkele oud-leerlingen, van enkele ouders…Onze toetreding tot het Vlaams netwerk van Warme Scholen gaf een boost aan onze vernieuwde schoolorganisatie”, vertelt Geert.
Inclusie
“Het moment dat me als directeur het meeste zal bijblijven, is het maken van onze visie Samen Scholen. Dat vatte heel onze werking samen, de visie werd onze leidraad voor het team, maar ook voor de kinderen en de ouders. Toen we van stad Poperinge als erkenning een Warme William-bank cadeau kregen, zien hoe we kinderen op eigen tempo ontwikkelingsgericht kunnen laten ontwikkelen…”
De Krekel omschrijft Geert als een Warme School. “Het is een school waar kinderen gepersonaliseerde leerwegen kunnen krijgen, ontwikkelingsgericht en met veel aandacht voor socio-emotionele opvoeding. Er is ook aandacht voor ouderbetrokkenheid, een open en transparante werkaanpak, met verschillende teams die naar een grotere groep kinderen kijken, dan louter de eigen klas. Een Warme School wil ook inclusief werken, en ieder kind kansen geven en dus is onderwijs op maat nooit veraf. Toen we het netwerk Warme Scholen uit Vlaanderen leerden kennen, voelden we al snel dat de Krekel hier helemaal bij past.”
Ontwikkelingsgericht
Met een dubbel gevoel kijkt Geert naar zijn afscheid. “Mijn hart ligt al 41 jaar op De Krekel, maar ik kijk wel uit naar rustigere tijden, minder zorgen en minder problemen, tijd voor dingen die we nu ook al doen, maar dan gewoon veel vaker en op andere tijdstippen”, aldus Geert.
“De Krekel is een Warme School die ook inclusief wil werken en ieder kind kansen geeft”
“De kinderen, hun spelen, alles wat ze vertelden, de collega’s met grote en kleine nieuwtjes, hun grappen, hun humor, hun grote inzet en veerkracht.. Dat zal ik allemaal enorm missen. Ik ben trots op de grootte van onze kleine school. We blijven er telkens in slagen om meer dan 100 kinderen samen te brengen. Ik ben ook trots op onze gebouwen en speelruimte”, vertelt Geert. “We hebben alle lokalen onder handen genomen en aangepast aan hedendaags onderwijs, er is de crèche die op Roesbrugge heel belangrijk is om jonge gezinnen aan te trekken, er is een zeer dynamisch oudercomité dat aan één zeel met de school trekt. We werken ontwikkelingsgericht, los van leerjaren en geboortedata. En het team zorgt voor elkaar, helpt elkaar, steunt elkaar en bemoedigt elkaar.”
Italiaans
“De toekomstplannen? Fietsen, zwemmen, reizen, zorgen voor de kleinzoontjes Maurice en Baptist, samen met mijn echtgenote Karin genieten van heel andere dingen, tijd nemen om te genieten van de dag. Later kijken we dan wel richting vrijwilligerswerk en ik heb ook nog plannen om Italiaans te leren. Mijn broer en zus deden dat reeds, en het boeit me ook wel”, zegt Geert.
“De collega’s, mijn opvolger en de leerlingen wil ik nog het volgende meegeven: zorg voor een goede school, zorg voor elkaar, luister en begrijp elkaar, en bouw samen verder aan dat mooie verhaal van De Krekel.”
The post Meester Geert neemt na 33 jaar afscheid als directeur van dorpsschool: “Mijn hart ligt al 41 jaar bij De Krekel” is provided by KW.be.