Luchthaven Oostende wint internationale duurzaamheidsprijs: “Mooie erkenning voor onze brede duurzaamheidsstrategie”

Ostend-Bruges Airport heeft de TIACA Corporate Sustainability Award 2025 gewonnen. Deze internationale prijs bekroont innovatieve initiatieven op het vlak van duurzaamheid in de luchtvrachtsector. De luchthaven won met haar innovatieve biodiversiteitsproject biOSTdiversity, dat op unieke wijze natuurbehoud combineert met luchtvaartveiligheid. “Deze award onderstreept niet alleen het succes van biOSTdiversity, maar ook onze bredere, langdurige inzet voor duurzaamheid,” zegt CEO Nathan De Valck. “We tonen aan dat duurzaamheid niet enkel is weggelegd voor grote internationale luchthavens. Ook regionale luchthavens kunnen een verschil maken.”

Het biOSTdiversity-programma is ontstaan uit ideeën van het eigen personeel van de luchthaven en kreeg vorm op de oude, ongebruikte graspiste van 22 hectare. Dit terrein, op veilige afstand van de vliegactiviteiten, wordt omgevormd tot een levendige biodiversiteitszone en een veilige locatie voor inheemse vogels, roofvogels en kleine zoogdieren. Verspreid over het terrein werden al 50 hoge palen geplaatst, die dienstdoen als uitkijk- en rustplaatsen voor roofvogels, zoals torenvalken en buizerds. Daarnaast zet het project actief in op de bescherming van bedreigde soorten zoals de grutto, wulp, scholekster en kamsalamander.

Dichter bij de actieve start- en landingsbaan voert de luchthaven een ‘kort-grasbeleid’, gecombineerd met diervriendelijke afschrikmethoden, zoals geluidssignalen. Op die manier wordt de aanwezigheid van vogels op kritieke locaties ontmoedigd en worden ze naar veiligere zones geleid. “Sinds de start van biOSTdiversity is het aantal birdstrikes merkbaar gedaald,” zegt Nathan De Valck. “Dat toont duidelijk aan dat onze duurzame wildlife-aanpak werkt.”

Breder duurzaamheidsbeleid

Het biodiversiteitsprogramma maakt deel uit van een breder duurzaamheidsbeleid van Ostend-Bruges Airport. “We tonen aan dat duurzaamheid niet enkel is weggelegd voor grote internationale luchthavens. Ook regionale luchthavens kunnen een verschil maken. Door bewuste keuzes, lokale samenwerking en sterke partnerschappen tonen wij wat een regionale luchthaven allemaal kan realiseren,” zegt De Valck. “We hopen daarmee ook anderen te inspireren.”

Een sleutelelement in de verduurzaming van de luchthaven is het nieuwe zonnepark, dat wordt ontwikkeld in samenwerking met EnergyVision. Het project wordt het grootste van West-Vlaanderen en het op één na grootste van België. Het zonnepark moet jaarlijks meer dan 37.000 MWh groene stroom leveren. De eerste 10.000 MWh zijn inmiddels in gebruik en aangesloten op het elektriciteitsnet. De opgewekte stroom dekt de energiebehoefte van de luchthaven en vermindert zo aanzienlijk haar CO?-uitstoot. Via het burgerplatform ‘Stroom van ’t zeetje’ wordt overtollige stroom bovendien aangeboden aan omwonenden. Zo creëert dit project niet alleen een ecologische, maar ook een maatschappelijke meerwaarde.

De zonne-energie ondersteunt ook de elektrificatie van luchthavenactiviteiten. Zowel de luchthaven als haar partners zijn volop bezig met de overstap naar een elektrisch wagenpark. De eerste voertuigen en laadpunten zijn al operationeel. Tegen eind dit jaar zal 35 procent van het eigen wagenpark elektrisch zijn.

Duurzame vernieuwing

Recente infrastructuurvernieuwingen onderstrepen de inzet van Ostend-Bruges Airport voor efficiënt gebruik van grondstoffen. In 2024 werd de start- en landingsbaan volledig gerenoveerd, waarbij 50 procent van de bestaande verharding werd hergebruikt. Ook de volledige baanverlichting werd vervangen door energiezuinige LED-systemen. Eerder werden de drie vliegtuigplatformen en de passagiersterminal al uitgerust met LED-verlichting. In lijn met de klimaatdoelstellingen van moederbedrijf EGIS werd ook een nieuw verwarmingssysteem geïnstalleerd. Dat leidde tot 20 procent minder gasverbruik, een besparing van 128 ton CO? per jaar, en een halvering van het elektriciteitsverbruik voor verwarming, ventilatie en koeling.

Ostend-Bruges Airport neemt actief deel aan het Airport Carbon Accreditation-programma van de Europese luchtvaartorganisatie ACI Europe en volgt de klimaatdoelstellingen van moederbedrijf EGIS. De luchthaven streeft naar een CO?-reductie van 30 procent tegen 2030 en wil net zero bereiken tegen uiterlijk 2050. Daarnaast werkt de luchthaven nauw samen met luchtvaartpartners om duurzamere vluchtoperaties te stimuleren. Zo zet TUI fly in op toestellen zoals de Boeing 737 MAX, die stiller en brandstofefficiënter zijn. “Ook onze logistieke vastgoedpartner Versluys Logistics gebruikt bij de bouw van de nieuwe cargo-warehouses duurzame materialen en richt zich op de duurzaamheid van haar gebouwen”, luidt het. (HH)

The post Luchthaven Oostende wint internationale duurzaamheidsprijs: “Mooie erkenning voor onze brede duurzaamheidsstrategie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vakbondsonderzoek legt “angstcultuur” bij Securail bloot

Het personeel van Securail – de dienst die instaat voor de veiligheid van de spoorgebruikers – klaagt over een toxische werksfeer en wijst met een beschuldigende vinger naar het management. Dat blijkt uit een enquête van spoorwegvakbonden CSC-Transcom en CGSP Cheminots, waarover de kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure berichten.

Lees meer »

Sint-Jozefscollege Wervik plaatst herdenkingsbank voor overleden leerkracht Nicolas Durnez

Het Sint-Jozefscollege in de Koestraat in Wervik sloot het schooljaar af met een blijvende herinnering aan Nicolas Durnez. In december vorig jaar overleed de leerkracht in het AZ Delta Rumbeke na een hartoperatie. Nicolas was nog maar 47 jaar. Hij was leerkracht Frans en aardrijkskunde.
The post Sint-Jozefscollege Wervik plaatst herdenkingsbank voor overleden leerkracht Nicolas Durnez appeared first on

Lees meer »

Brouwerij Vanhonsebrouck brengt drie wagens aan start van Ardeca Ypres Rally, Freddy Loix speerpunt: “Ideale uitgangsbord voor alle partijen”

Dit weekend wordt de Ardeca Ypres Rally verreden en de grootste rally van het land krijgt dit jaar drie wagens aan de start in de kleuren van Kasteelbier 0,0. Met Freddy Loix en Pieter Tsjoen kan de nieuwkomer in de rallysport een gooi naar de zege doen, terwijl de twee West-Vlaamse beloften Benoit Verlinde en Maxim Decock ambitie hebben om

Lees meer »

Amper 7 procent leegstand in Brugse binnenstad: “Steenstraat is na de Meir de meest gegeerde winkelstraat”

Acht procent van de handelspanden in Brugge staan leeg, in de historische binnenstad gaat het om amper 7 procent. “Brugge doet het goed in vergelijking met andere centrumsteden”, zegt schepen van Ondernemen Minou Esquenet (CD&V).
The post Amper 7 procent leegstand in Brugse binnenstad: “Steenstraat is na de Meir de meest gegeerde winkelstraat” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Kan je met AI-hulp twee dikke cursussen recht blokken in vier dagen én slagen voor het examen? VTM NIEUWS-journalist test het uit

Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar is het dat ook? VTM NIEUWS-journalist Jeroen Van der Auwera zet zijn tanden in twee dikke cursussen Europees recht en internationaal recht. Zijn missie? Vier dagen blokken én slagen in het examen, en dat met hulp van artificiële intelligentie. Of hij daarin slaagt, zie je in bovenstaande video.

Lees meer »

Hittetraining zoals Belgisch kampioen Tim Wellens? “Je hart past zich na 5 dagen aan, volledige acclimatisatie duurt 2 weken”

Tim Wellens werd in de bakoven van Binche Belgisch kampioen wielrennen. En dat is opmerkelijk, want Wellens en hitte, dat was zoals zand in een motor: dat schuurt, dat kraakt en op den duur marcheert er niks meer. De ploegmaat van Tadej Pogacar dankt zijn succes, zo zegt hij zelf, aan hittetraining. Kunnen ook gewone stervelingen zich wapenen tegen 38

Lees meer »