Tijdens de jongste gemeenteraadszitting werd uitvoerig gedebatteerd over de voorlopige voorstelling van de doelstellingenboom. Het is namelijk zo dat de gemeente verplicht is om bij de start van een nieuwe legislatuur uit te pakken met de opmaak van een meerjarenplan voor de komende zes jaar, gaande van 2026 tot en met 2031.
Die voorstelling moet gebeuren in het eerste jaar van de legislatuur. De voorstelling van de doelstellingenboom gebeurde door eerste schepen Olivier De Marez, die ruim de tijd nam om dit lijvige document te presenteren.
Inhoud
Uit dit document konden we een en ander oppikken over de stand van zaken rond het gemeentebeleid. Na de voorstelling mocht de oppositie ook uitgebreid zijn kritische bedenkingen uiten, wat gebeurde via raadslid Koen Vandenbroucke. Volgens de voorlopige vaststelling van de doelstellingenboom blijft de gemeente Oostrozebeke een financieel gezonde gemeente.
Daarnaast beschikt het bestuur over een kwalitatief, veilig en goed onderhouden patrimonium. Prioritair voor de komende jaren zijn: de oprichting van een compleet nieuw administratief centrum, waardoor het uitgeleefde gemeentehuis zal verdwijnen; de aanleg van een kunstgrasterrein voor het plaatselijk voetbalgebeuren; een kwalitatieve en veilige omgeving; de herinrichting van de Nieuwstraat, Ter Priemstraat en zijstraten; het voortdurend onderhoud van voetpaden, greppels en bermen; goed onderhouden groen, met de ontwikkeling van de parksite de Visscherie; en de aanbieding van een kwalitatief zorgaanbod met als prioriteit het verder uitbouwen van een woon- en zorgzone.
Bedenkingen
Het spreekt voor zich dat de oppositie het document doelstellingenboom heel kritisch heeft geanalyseerd. Volgens raadslid Koen Vandenbroucke is de IT-wereld complex geworden. Lokale besturen moeten zich voorbereiden op de invloed van artificiële intelligentie. Op dit moment werkt men daar in Oostrozebeke veel te weinig rond. Ook is sommige software achterhaald of te beperkt. Wat de financiële schulden betreft, liggen die in Oostrozebeke al heel wat jaren boven het cijfer van de cluster en het Vlaams gemiddelde.
Nog volgens de oppositie vallen de hoge uitgaven aan personeel sterk op. Waar een gemiddelde Vlaamse gemeente 888 euro per inwoner besteedt aan personeel, is dat in Oostrozebeke 1.088 euro. Wat de ouderenzorg betreft, blijft het voor de gemeente Oostrozebeke een grote uitdaging voor een relatief klein bestuur om een eigen wzc uit te bouwen. De kennis, wetgeving en uitdagingen van een wzc worden steeds complexer. Een kleinere schaal zorgt ervoor dat er minder expertise gedeeld kan worden en dat de overheadkosten hoger liggen. Dit kan een wzc kwetsbaarder maken.
De oppositie merkt ten slotte nog op dat het budget van de gemeente voor een groot deel naar investeringen gaat. Toch blijven er grote investeringsuitdagingen voor de toekomst. Zo ligt de rioleringsgraad niet hoog genoeg. Sommige gemeentelijke gebouwen zijn verouderd of voldoen niet meer aan de toekomstige energienormen.
The post Forse kritiek van oppositie tegen voorstelling ‘doelstellingenboom’ in Oostrozebeke: “Schulden en hoge uitgaven” is provided by KW.be.