50 jaar wijk Kroonhove in Oostkamp, waar bewoners minstens één kip moesten hebben

Iets meer dan 50 jaar geleden ontwikkelde de ontwikkelingsmaatschappij De Kleine Land de wijk Kroonhove in Oostkamp. Een nieuwe woonwijk gelegen naast de Bloemenwijk en begrensd door de Brugsestraat, Poelstraat en de Wulgenbroeken. De Wijk Kroonhove bestaat uit 160 woningen en 50 jaar geleden, bij het uittekenen van de wijk, was er wel één bijzondere voorwaarde voor de bewoners: iedereen moest minsten één kip hebben. Een voorwaarde die vandaag niet meer geldig is.

Vorig weekend vierde het wijkcomité Kroonhove in Oostkamp zijn gouden jubileum. Al 50 jaar lang is het comité het kloppende hart van de buurt. Wat begon met een aantal groeninitiatieven zoals het knotten van wilgen, wegwerken van wateroverlast groeide uit tot jaarlijks feestweekend, maar ook tot een resem activiteiten doorheen het jaar met een wijkontbijt, lentedrink, drie koningen, fietstochten, petanque, wandelingen, museabezoek. Buren werden vrienden en er ontstond een warme en hechte gemeenschap waar vriendschap, solidariteit en betrokkenheid centraal staat.

“Dankzij de bewoners én het engagement van talloze vrijwilligers is Kroonhove meer dan een wijk”

In dit jubileumjaar werd het feestweekend toch nog iets grootser aangepakt dan de voorgaande edities. Niet enkel de huidige bewoners, maar ook oud-bewoners en kinderen die in de wijk opgroeiden, werden verwacht op de vaste activiteiten als de wijkquiz, tearoom, barbecue en springkasteel. Daarnaast werden alle sympathisanten op zaterdag 28 juni uitgenodigd op de groene zone. Het voetbalplein werd namelijk het decor van een heus vuurspektakel, een spektakel dat gratis aangeboden werd door het wijkcomité. “Generaties bewoners hebben hier samen herinneringen gemaakt, gelachen, geholpen en gevierd. Dankzij hen én het engagement van talloze vrijwilligers is Kroonhove meer dan een wijk. Het is een thuis, een plek waar men elkaar kent, ondersteunt en samen bouwt aan een warme leefomgeving. Met het comité kijken we uit naar de toekomst. De wijk is continu aan verjonging bezig. Oudere bewoners verlaten de wijk, nieuwe gezinnen nemen hun intrek, kinderen spelen opnieuw samen op straat. Met nieuwe plannen, jonge krachten en hetzelfde hart voor de buurt liggen de volgende gouden 50 jaar voor het grijpen. Bedankt aan iedereen die Kroonhove al 50 jaar doet bruisen”, vertelt Odiel Vermeire.

Herinrichting

Maar niet allen de bewoners van de wijk verjongen. In 2022 kreeg de wijk, meer bepaald de Anjer-, Iris-, Jasmijn- en Leliestraat een facelift. De wijk Kroonhove werd 50 jaar geleden aangelegd met brede straten waar de auto als belangrijkste element in het straatbeeld aanwezig was en waar groenbeplantingen enkel met sproeistoffen onderhouden konden worden. Nu is dit straatbeeld de laatste jaren niet meer wenselijk en kregen de straten een herinrichting volgens de huidige en toekomstige noden. De opmaak van het opwaarderingsplan gebeurde dan ook in nauw overleg met de bewoners. Er waren meerdere wandelingen en overlegmomenten met de wijk om te luisteren naar elkaars noden en wensen. Met de herinrichting van de Anjer-, Iris-, Jasmijn- en Leliestraat werd de auto meer naar de achtergrond verbannen en is er veel aandacht besteed aan waterinspijpeling. De opritten naar de woningen werden niet meer over de volledige breedte in gesloten verharding gelegd, maar in klinkers met verbrede voeg waarin water kan insijpelen. De voetpaden hebben nu veel meer gebruikscomfort en zijn voldoende breed en vrij van obstakels. Het kruispunt Anjerstraat/Irisstraat werd heraangelegd als een zogenaamd karrenspoor in beton, met grasbetontegels tussen de betonnen rijstroken. Hiermee werd de verharding gehalveerd en wordt de waterinfiltratie verdubbeld, zonder het gebruikscomfort en het esthetische aspect uit het oog te verliezen. Er werd kleur in het straatbeeld gebracht door bij vriendelijke bloemen en planten te voorzien. Het brede en rechtlijnige wegbeeld werd gebroken door de aanplant van bomen en aanleg van wegversmallingen. De maximum toegelaten snelheid in de wijk is verlaagd naar 30 km/uur. De Leliestraat als hoofdstraat kreeg aan één kant van de weg een voetpad, de andere kant werd vervangen door een graszone. In een latere fase werden de doodlopende delen van Jasmijn- en Leliestraat heraangelegd als leef- en speelstraten. Ook de rest van Anjer- en Irisstraat moet nog heraangelegd worden en de centrale groenzone wordt bekeken met speciale aandacht voor de waterbeheersing.

Dit alles maakt dat het in de wijk Kroonhove aangenaam leven is waar het groen hart uitnodigt tot verbinding en feesten.

The post 50 jaar wijk Kroonhove in Oostkamp, waar bewoners minstens één kip moesten hebben is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Maarten Cop is nog niet toe aan kinderen: “Er lopen hier twee konijnen rond, daar zal het voorlopig bij blijven”

Zal Jelle de seizoensfinale van ‘Familie’ overleven? Maarten Cop (25) licht in ‘Dag Allemaal’ een tipje van de sluier op hoe het zijn personage vergaat. “Het ziet er niet goed uit voor Jelle en Yoko, we gaan met een serieuze cliffhanger zitten dit jaar”, klinkt het. Hij vertelt ook over de aanklacht van Janine Bischops (83) en zijn relatie met

Lees meer »

Malse komkommerkweker jarig op Dag van de Komkommer

Peter Leenaerts runt samen met zijn vrouw Nancy al 32 jaar ‘t Gijsbemdenhof in Oostmalle, een familiaal tuinbouwbedrijf waar ze naast klassieke komkommers ook snackkomkommertjes telen. Duurzaamheid loopt als een rode draad door hun proces. Dinsdag 1 juli, de Dag van de Komkommer, viert hij zijn 58ste verjaardag. “Die dag hebben ze enkele jaren geleden uitgeroepen tot Komkommerdag, ik zit

Lees meer »