Het lokale geschiedkundig genootschap ‘Waregemse Verhalen’ brengt een opmerkelijk nieuw boek uit: het dagboek van Joris Dewaele, die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde en na de bevrijding bijna vijf jaar geïnterneerd werd. Zijn persoonlijke notities, die hij gedurende zijn opsluiting bijhield en later herschreef in literaire vorm, worden voor het eerst integraal gepubliceerd.
Het boek, getiteld ‘Dagboek van Joris Dewaele – een stem uit een waanzinnige periode’, telt 304 pagina’s in A4-formaat en is rijk geïllustreerd. Joris Dewaele beschrijft zijn gevangenschap tussen september 1944 en maart 1949, die hem langs onder meer het Waregemse gemeentehuis, het Heilig Hartcollege, de fabriek Santens, De Nieuwe Wandeling in Gent en de gevangenis van Sint-Gillis bracht.
Persoonlijke getuigenis
Het boek werd voorgesteld in de Bibbox, waar singer-songwriter Hendrik Berlaen een persoonlijke getuigenis bracht. Hendrik ontdekte pas op latere leeftijd dat zijn vader na de oorlog gevangen zat, wat hem aanzette tot een zoektocht naar zijn familiegeschiedenis. Die zoektocht resulteerde eerder al in twee boeken en bracht hem recent ook in contact met het dagboek van Joris Dewaele, dat hem bijzonder raakte.
De familie van Dewaele gaf toestemming voor publicatie, waardoor het historische document nu voor het eerst breed toegankelijk is. Volgens het genootschap is het een unieke bron die bijdraagt tot een genuanceerder begrip van de naoorlogse repressieperiode.
Boek bestellen
Geïnteresseerden kunnen het boek bestellen door 30 euro over te schrijven op rekeningnummer BE62 9734 5792 0361, met vermelding ‘Dagboek Dewaele’.
Je kan het boek ook afhalen bij het genootschap zelf. (TM)
Meer info te verkrijgen via www.waregemseverhalen.be of [email protected]
The post ‘Waregemse Verhalen’ stelt dagboek Joris Dewaele voor is provided by KW.be.