Brugge vervangt de opknappremie door de Brugse VerbouwBonus: een toelage bovenop de Vlaamse Mijn VerbouwPremie. Eva Vanhoorne (Groen) vindt de nieuwe opknappremie sociaal onrechtvaardig: “Dit is moordend voor de laagste inkomens”.
De Brugse gemeenteraad heeft de nieuwe Brugse VerbouwBonus maandagavond goedgekeurd. De bestaande opknappremie wordt vervangen door een volgens schepen Pablo Annys (Vooruit) financieel beter beheersbare premie die we de “Brugse VerbouwBonus” noemen.
Bonus
“De Brugse VerbouwBonus is een toelage – een percentage tot een bepaald maximumbedrag – bovenop de Mijn VerbouwPremie. Wonen in Vlaanderen biedt periodiek een lijst aan met de toegekende premie voor begunstigden van de Mijn VerbouwPremie in Brugge. Stad Brugge kent op basis van deze lijst een bonus toe.”
“Als overgangsmaatregel kunnen facturen die dateren van voor 1 juli 2025 nog ingediend worden onder toepassing van de Opknappremie. De overgangsmaatregel loopt tot en met 31 augustus 2025”, aldus Pablo Annys.
Moordend
Volgens Eva Vanhoorne (Groen) is de maatregel moordend voor de laagste inkomens: “Dit is een besparingsoperatie, geen sociaal klimaatbeleid. “De bonus wordt toegekend aan elke aanvrager, ongeacht inkomen. Ook wie tot de hoogste inkomenscategorie behoort, krijgt zonder moeite extra geld. Zo strooit de stad zonder enige differentiatie jaarlijks miljoenen euro’s uit – terwijl net die mensen die het het hardst nodig hebben, uit de boot vallen. Dat is geen sociaal beleid.”
“De opknappremie bood een flexibiliteit die de nieuwe bonus mist. Ze liet toe om je renovatie in fases te doen. Bijvoorbeeld: nu al enkele ramen vervangen, en de rest later. Dat kan bij de Vlaamse premie niet – daar moet je alles ineens aanvragen.”
“Groen Brugge stelt daarom een alternatief voor dat zowel sociaal als budgettair sterker staat: geen extra premies bovenop de Vlaamse, maar een lokaal Klimaatfonds met renovatieleningen bovenop de Vlaamse leningen. Die leningen worden terugbetaald via de lagere energiefactuur of bij verkoop van de woning.”
Sociale hervorming
Schepen Pablo Annys betwistte die kritiek: “Wij vinden het wel een sociale hervorming, de laagste inkomens kunnen tot 50 procent terugkrijgen van het facturatiebedrag. De verfijning van het reglement maakt dat het geld terechtkomt waar het hoort: bij de lagere inkomens, alleenstaanden en gepensioneerden. Zij krijgen 500 euro meer dan de hoogste categorie. Het is een slimme maatregel, wij geven een bonus van 20 procent extra. Die krijgen de Bruggelingen er automatisch bij, zonder extra administratie.”
The post Opknappremie wordt Brugse VerbouwBonus: “Moordend voor de laagste inkomens” is provided by KW.be.