Zaterdagmiddag verloor accordeonist Marino Punk (59) uit Menen zijn echtgenote Debbie De Cauwer (51), moeder van vier kinderen en de oudste dochter van Sporza-wielercommentator José De Cauwer. Ondanks deze ferme tegenslag blijft Marino optreden. “Het is de wil van Debbie”, zegt hij. “We hebben mijn artiestenloopbaan samen opgebouwd. Overal waar ik dezer dagen kom, zijn de organisatoren verwonderd, want ze dachten dat ik niet zou afkomen. Ik moet tijdens mijn optreden op de tanden bijten, maar aan de andere kant is het een afleiding.”
Zondag speelde hij op zijn accordeon leuke deuntjes, eerst op de wijk Krottegem in Roeselare en daarna trok hij richting Brugge. Vandaag is Marino van de partij op een bedrijfsfeest in Deinze, morgen staat Assenede op het programma. “Zaterdag vindt de uitvaart van Debbie plaats”, zegt Marino. “Ik had dan een optreden in Veurne, de organisatoren hebben me laten weten dat ze uitkeken voor vervanging. Komende zondag doe ik twee optredens.”
Knobbeltje in de borst
Acht jaar geleden voelde Debbie op vakantie in Kroatië een knobbeltje en bleek het na onderzoek om kanker te gaan. “We hadden op vakantie net onze tent opgezet”, herinnert Marino zich nog maar al te goed. “Dat knobbeltje voelde heel hard aan. Er volgde een borstamputatie.”
In maart dit jaar is Debbie hervallen. “Ze haatte klinieken”, zegt Marino die op zijn zevende al accordeon speelde. “Misschien omdat ze op haar tiende haar moeder verloor, ook door kanker. Bij de eerste diagnose in het UZ gaf men aan dat die kanker te genezen was. Men startte met chemo. Debbie kon er goed tegen. Vier maanden geleden voelde ze pijn aan de rug en bleek haar lever aangetast. Debbie dronk nochtans geen druppel alcohol.”
“De oncoloog vertelde me dat het echt niet goed was. Het was een slag in mijn gezicht. Eerst ging ik alleen op consultatie, Debbie wilde niet mee, maar zag aan mijn gezicht dat er iets was. Opnieuw chemo zag ze niet zitten. We kozen voor een behandeling op een natuurlijke wijze. Debbie nam chemopillen. Ze werd opgenomen in het AZ Delta Rumbeke. Een week geleden kwam ze met een ambulance naar huis. Ze wilde boven slapen, maar dat ging niet meer en zo sliep ze beneden.”
De begrafenis zal te volgen zijn op een groot scherm
“Ik moest ze echt dragen. Zaterdag rond het middaguur is ze in mijn armen gestorven. Vrijdag had ik een optreden. Er was hier een vriendin van haar blijven slapen en zaterdag vanaf 6 uur ging het echt niet goed. En zeggen dat we in oktober nog met vrienden op vakantie zijn geweest naar Schwarzwald, een mooie streek. Die vrienden bezorgden een prachtig fotoboek van die vakantie.”
“De vier laatste maanden zag ik Debbie altijd maar achteruit gaan. Ze wist het zelf dat het niet meer goed kwam. Ze heeft haar uitvaart volledig zelf geregeld en ook bepaald wie er op de koffietafel welkom is. Op de stedelijke begraafplaats kiezen we niet voor een uitvaart in de aula, maar gaan het buiten doen. In de natuur. Debbie hield enorm van de natuur. Vandaar dat haar haar in het groen was geverfd”, zegt Marino. De begrafenis zal ook te volgen zijn op een groot scherm, want Marino verwacht een pak volk.
Op new wave-fuif

Marino ‘Punk’ Bekaert groeide op in Slyspkapelle, nabij Moorslede. “Mijn vader was beroepsmilitair en we zijn naar Duitsland verhuisd”, blikt Marino op zijn jeugd terug. “We keerden dan naar Menen terug. Mijn vader is ook overleden aan kanker. Ook thuis. Hij wilde niet naar de kliniek. Mijn moeder woont in de Esplanadestraat. Ik heb nog een zus Sabrina die in Ittegem woont.”
Marino leerde zijn toekomstige echtgenote kennen dankzij zijn zus. “Ik zat toen heel diep, want in een vorige relatie werd ik bedrogen, belogen en bestolen”, vertelt de beroepsmuzikant. “We ontmoetten mekaar op een new wave-fuif. Het viel me op dat Debbie in het zwart was gekleed. We zijn beginnen babbelen. Ze had ook gebroken met een vorige relatie. We hebben elkaar uit de put geholpen.”
Debbie groeide op in Sint-Niklaas en werd geboren in Temse op 26 augustus 1973. “Debbie steunde me in alles wat ik deed”, vertelt Marino. “Eerst werkte ik in een bedrijf in Gullegem. Zwaar werk was dat. Nadien was ik iets meer dan tien jaar onderhoudsman in Jeugdclub Ten Goudberge in Wevelgem. Ik werkte daar ’s morgens en combineerde dat met mijn optredens. Indertijd trad ik op in Nederland en Duitsland. Omdat de verplaatsingskosten door de stijgende brandstofprijzen te hoog opliepen, viel dat weg. Debbie ging mee naar elk optreden, tot er kinderen kwamen.”
Een echte moeder
Ook de vier kinderen Mirko (26), Igor (25), Romy (23) en Otto (21) gaan natuurlijk hun mama missen. Ondertussen zijn het allemaal twintigers. Romy studeert in Amsterdam, Otto volgt eventmanagement en voetbalde dit seizoen bij KSK Geluwe. Volgend seizoen bij Ruddervoorde. “Debbie is maar een heel korte periode gaan werken, ze moest niet van mij”, zegt Marino. “Ze zorgde er altijd voor dat mijn eten klaar stond. Ze was een echte moeder. Toen ik Debbie leerde kennen, kwam mijn vertrouwen terug. Punk is onze levensstijl. Een chique auto of chique kledij hoeft voor ons niet. Debbie hield mijn agenda en alle boekingen bij. Nu zal ik dat samen met Otto overnemen. Het past bij zijn studies.”
De uitvaart vindt plaats op de begraafplaats in de Dadizelestraat in Menen op zaterdag 5 juli om 11.30 uur.
The post Accordeonist Marino Punk blijft ondank verlies Debbie optreden: “Het is haar wil, we hebben het allemaal samen opgebouwd” is provided by KW.be.