Kobe Cardinaels en Donald Deschagt stellen Bredense whisky voor: “Zo uniek door zeewiertoets”

Whisky’tje zei u? Welnu, sinds kort kan u hiervoor ook terecht bij Kobe Cardinaels. Samen met seaweedchef Donald Deschagt ontwikkelde hij een bijzondere whisky op basis van zeewier. “Onze Nautic Drift whisky heeft een unieke, zilte toets en is het bewijs dat de samenwerking tussen lokale handelaars tot mooie resultaten kan leiden”, aldus Kobe.

Het verhaal van Kobe Cardinaels (26) is intussen genoegzaam bekend. Afkomstig uit het Limburgse Meeuwen-Gruitrode verhuisde Kobe vijf jaar geleden naar Bredene, waar hij Cardi’s Café ging uitbaten. Een origineel kerstcadeau van zijn vriendin Eline Vallée zette hem drie jaar geleden op het spoor van het alcohol stoken. “Eline had mij een doe-het-zelfpakket om gin te maken cadeau gedaan. Mijn geëxperimenteer mondde uit in een eigen gin: de Daybreak, die ik overigens nog altijd verkoop.”

Maar daar bleef het niet bij. Kobe stortte zich ook op de ontwikkeling van een eigen whisky. Vandaag, drie jaar later, kan het resultaat van heel veel proberen, proeven en herbeginnen aan onze smaakpapillen worden toevertrouwd. En het is zonder overdrijven een bijzondere whisky geworden. “Vooral omdat ik in mijn zoektocht naar een unieke smaak de hulp kreeg van Donald Deschagt en zijn Studio Zeewier. Zoals bekend is Donald intussen zowat dé autoriteit in alles wat met zeewier te maken heeft. Door de whisky een zeewiertoets te geven, hebben we echt een uniek product in de markt gezet.”

Zilte toets

“Het gebruik van zeewier geeft de whisky een subtiele, zilte toets”, schuift Seaweedchef Donald bij. “Ik gebruikte voor deze whisky kombu royal-zeewier, een variant die je in de Noordzee ten overvloede vindt. Kombu royal leek me interessant omwille van zijn houterige kleur en smaak en zijn groene theegeur. Dit type zeewier verkleurt ook de whisky niet, wat toch belangrijk was. Omdat whisky eerst drie jaar op vat moet, hebben we het zeewier op alcohol gezet en het aroma vervolgens in de whisky geïnfuseerd. De kunst was natuurlijk dat net zo te doen dat je die subtiele, zilte toets krijgt en dat lijkt me aardig gelukt.”

De naam van de whisky, Nautic Drift, daar kwam Mieke Coussement, Donalds partner, dan weer mee aandraven. “Er moest natuurlijk een verband met de zee zijn. En voor Kobe en ik goed aan het brainstormen waren, had Mieke het antwoord al klaar. Toegegeven, de vlag dekt zeker de lading.”

Over alles is nagedacht, zelfs over de kleur van de fles. “Die is, uiteraard zou ik bijna zeggen, groen, een verwijzing naar de kleur van zeewier”, pikt Kobe in. “Ook het etiket, met daarop twee mannetjes die schouder aan schouder wandelen, is trouwens niet lukraak gekozen. Ze stellen Donald en mezelf voor, Donald met zijn typische muts waarmee je hem vaak langs de vloedlijn ziet struinen. Het etiket symboliseert met andere woorden onze mooie samenwerking.”

Niet aan hun proefstuk

Kobe en Donald zijn met deze Nautic Drift niet aan hun proefstuk toe op het vlak van lokale samenwerking. “Ik sloeg eerder al de handen in mekaar met marsepeinmeester Anthony Lams. We brachten samen een praline met Daybreak-gin op de markt. Daar komt binnenkort overigens een vervolg op in de vorm van een praline met, jawel, onze Nautic Drift. Whisky combineert trouwens verrassend goed met chocolade.”

Ook Donald Deschagt zette in het verleden al samenwerkingen op met lokale handelaars als Anthony Lams. Intussen heeft hij zelf al een 20-tal op zeewier gebaseerde producten in de aanbieding, gaande van kaas over bier tot zelfs zeep. “Lokale verankering is voor zowel Donald als mezelf heel belangrijk. Ik probeer waar mogelijk samen te werken met lokale ondernemers. Klanten appreciëren die plaatselijke insteek ook vaak”, legt de recent herverkozen voorzitter van de Lokale Raad voor Economie uit.

42 ° sterk

Wie de smaak van de Nautic Drift wil ontdekken, kan voor een fles terecht in Cardi’s Café en bij Donald Deschagt (Studio Zeewier). “De eerste reacties zijn positief. Er zijn al diverse gespecialiseerde drankenhandelaars die interesse tonen. Net als horecazaken, die wel vaker met lokale producten werken”, geeft Kobe aan. Hij heeft momenteel 84 flessen in de aanbieding. Kostprijs 54,50 euro. De whisky is 42° sterk en wordt gestookt bij De Sterke Stokers in Antwerpen.

The post Kobe Cardinaels en Donald Deschagt stellen Bredense whisky voor: “Zo uniek door zeewiertoets” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Leerlingen uit Otegem maken kennis met dementie via spel en verhalen

Dementie raakt steeds meer mensen in onze samenleving. Toch rust er nog vaak een taboe op deze aandoening, zeker bij jongeren. Dat wil Tine Veryser, referentiepersoon dementie bij Curando Zuid, actief veranderen. “Dementie bespreekbaar maken bij kinderen is van groot belang. Jongeren spelen immers een cruciale rol in het mee dragen van een dementievriendelijke samenleving”, stelt ze.
The post

Lees meer »

“Bourgondisch leven in alle rust”: Heuvellandse campinguitbaters over het succes van kampeertoerisme

JetCamp.com doet elke drie jaar onderzoek naar alle campings in België om erachter te komen wat de beste gemeenten en provincies zijn om te kamperen. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat Heuvelland de best beoordeelde gemeente van Vlaanderen is. Na een rondvraag bij enkele campinguitbaters worden de rust en de mooie omgeving enkele als enkele van de succesingrediënten genoemd.<br

Lees meer »

“Ik was jong en naïef”: Fabrizio Tzinaridis wil waarschuwen voor schoonheidsingrepen nadat het bij hem fout liep

In het nieuwe seizoen van de Streamz-reeks ‘Chasing Beauty’ duikt een oude bekende op. Fabrizio Tzinaridis (33), bekend van onder meer ‘Temptation Island’ en ‘De Bachelor’, laat de camera’s meekijken tijdens een operatie aan z’n neus. Z’n derde al, nadat twee eerdere pogingen mislukten. Waarom koos hij überhaupt voor de operatie? En hoe gaat het nu eigenlijk met Fabrizio? “Liefde

Lees meer »

Inter Miami en Lionel Messi laten groepswinst glippen na meeslepende slotfase tegen Palmeiras: 2-2

Het Inter Miami van Lionel Messi heeft in de laatste speelronde in groep A de groepswinst laten glippen tegen de Braziliaanse topclub Palmeiras. Er leek lang geen vuiltje aan de lucht voor de Amerikanen, die comfortabel met 2-0 leidden door doelpunten van de Argentijn Tadeo Allende en de Uruguyaan Luis Suárez. Maar in een meeslepende slotfase scoorden de Brazilianen twee

Lees meer »

Netanyahu feliciteert Trump met aanval op Iran: “Scharnierpunt in geschiedenis”

“Gefeliciteerd, president Trump!” De Israëlische premier Benjamin Netanyahu looft de Amerikaanse president na de aanvallen van de Verenigde Staten op drie nucleaire sites in Iran in de nacht van zaterdag op zondag. “Uw moedige beslissing om Iraanse nucleaire faciliteiten aan te vallen met de ontzagwekkende en rechtvaardige macht van de Verenigde Staten zal de geschiedenis veranderen”, zegt hij in een

Lees meer »

Garnalen in look met witte wijn & gebakken citroen

Niets zo op-en-top zomers als een grote schaal gebakken garnalen in lookboter midden op tafel. Deze versie krijgt een upgrade met gebakken citroen, die bitterzoete diepte brengt. Door alles te blussen met witte wijn en op het einde enkele blokjes koude boter toe te voegen, krijg je een saus die net dik genoeg is om met stokbrood op te deppen.

Lees meer »

N-VA stemt tegen eigen meerjarenplan: “Wij draaien niet op voor een factuur van 75.000 euro die de stad zonder overleg goedkeurt”

De districtsraad van Berendrecht-Zandvliet-Lillo verliep dinsdagavond opvallend turbulent. Coalitiepartners N-VA en PRO2040 stemden tegen elkaar over de meerjarenplan.
Carl Geeraerts (N-VA) riep zelfs openlijk op om tegen het plan van de eigen coalitie te stemmen. Aanleiding was een extra kost van 75.000 euro voor de heraanleg van de Zuidhavendijk in Zandvliet, het gevolg van een fout van het studiebureau.

Lees meer »

Waarom Trump het Iraanse regime nu wel ten val moet brengen

Het klinkt verwijtend, het bericht dat Donald Trump nu hint op een regimewissel in Iran. Alsof hij een vinger kreeg en heel de hand probeert te grijpen. Want ging het eigenlijk niet alleen over nucleaire wapens? “Klopt”, zegt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. “Maar als de ayatollahs in het zadel blijven, neemt de kans op een Iraanse atoombom nu juist

Lees meer »