Zeven Oostendse topchefs lanceren samen met vijftien nieuwkomers online kookprogramma Restaurant Zonder ZeeZicht: “Wat mij altijd triggert, zijn de kruiden uit het huis”

Vijftien nieuwkomers, zeven Oostendse topchefs en één gedeelde keuken: dat is de basis van Restaurant Zonder ZeeZicht, een nieuw online kookprogramma dat taal, cultuur en culinaire tradities samenbrengt. In dit initiatief van sociaal-artistiek platform kleinVerhaal, met steun van Stad Oostende, leren anderstalige inwoners hun favoriete gerecht bereiden aan een bekende chefs. Onder de Venetiaanse gaanderijen aan de Drie Gapers vormt zich zo een unieke plek waar smaken én mensen elkaar ontmoeten.

In het gloednieuwe online kookproject Restaurant Zonder ZeeZicht ontmoeten vijftien anderstalige nieuwkomers en bekende Oostendse chefs elkaar achter het fornuis. Ze wisselen niet enkel recepten uit, maar ook verhalen, smaken en taal. De bedoeling is eenvoudig. Een nieuwkomer leert een traditioneel gerecht uit zijn of haar cultuur aan een Oostendse chef. In het Nederlands. Zo wordt de keuken een plek van oefening, ontmoeting en verwondering.

Het project is ingebed in de tijdelijke culturele invulling van de site onder de noemer Hotel Zonder ZeeZicht, een samenwerking tussen kunstencentrum KAAP, kleinVerhaal en het Brusselse architectencollectief Dear Pigs. De gaanderijen bieden niet alleen een uniek decor, maar ook beschutting en een open ruimte waar toevallige voorbijgangers stil blijven staan om te kijken. De reeks bestaat uit zeven afleveringen, telkens opgenomen op deze bijzondere locatie.

Taal en traditie aan tafel

Op maandag 23 juni draaiden de camera’s van documentairemaker Jonatan Lyssens voor een bijzondere aflevering. Op het menu stond Maqlouba, een Palestijns gerecht dat letterlijk ‘ondersteboven’ betekent. De kok van dienst was Zeina Abdelghani (42), geboren in Palestina, opgegroeid in Libanon, en al 24 jaar in België. “Ik ben met mijn man en dochtertje uit Libanon gevlucht”, vertelt Zeina. “Eerst kwamen we in het asielcentrum van Bergen terecht, later verhuisden we naar Oostende. Via SOS Palestina leerden we kleinVerhaal kennen. Vandaag mag ik mijn cultuur delen door te koken. Ik wil tonen dat Palestina niet alleen oorlog is, maar ook hoop, gastvrijheid en traditie.”

Voor de gelegenheid staat Zeina in de keuken met Willem Hiele, een chef die nationaal én internationaal naam heeft gemaakt. Toch komt hij hier niet als meester, maar als leerling. “Voor mij is koken altijd een manier geweest om mensen samen te brengen”, zegt Willem. “We mogen de verwondering nooit verliezen. Verwondering door geur, smaak, kleur. Wat ik hier leer, zijn niet alleen nieuwe kruiden, maar ook verhalen. Het verhaal van Zeina raakt me. Ik leer hier net zoveel als ik geef.”

De professionele chefs die deelnemen aan Restaurant Zonder ZeeZicht zijn stuk voor stuk namen die mee het culinaire gezicht van Oostende bepalen. Zo is er Jan Wydooghe (Chef on the Move), Katrien Beque (Kafka), Amélie Colpaert (Ice Ice Amy), Marcel Desander (De Rubens), Pedro De Graeve (Du Parc), Mathieu Brouckaert (Frituur Franky), Elke Van Daele (Beau Site) en Willem Hiele (Restaurant Willem Hiele). Sommigen doen één aflevering mee, anderen verschijnen meerdere keren.

Van kruiden tot contact

De geur van gebakken kip en gestoofde groenten vermengt zich met gesprekken over afkomst, integratie en familie. Voor Zeina is het belangrijk dat dit soort projecten bestaan. “Wat de stad Oostende doet, is heel goed. Integreren begint met elkaar leren kennen. Eten is daarvoor een prachtig vertrekpunt.” Ook voor Willem zit het leren in de details: “Vanmiddag heb ik met twee andere vrouwen gekookt. We maakten pannenkoeken, maar elk op hun eigen manier. Wat mij altijd triggert, zijn de kruiden uit het huis. De ene gebruikt zwarte peper, de andere kardemom. Smaak is cultureel erfgoed. Het zit in families, in generaties. En daar wil ik van leren.”

“Het idee voor Restaurant Zonder ZeeZicht groeide organisch”, vertelt Jeff Nuytens, coördinator van kleinVerhaal. “We kregen vaak te horen: ‘Er zijn zoveel nieuwkomers in Oostende’. Vanuit die vaststelling groeide het plan om iets verbindends te doen. Eten is een universele taal. Zo kwamen we tot het concept waarin niet de Oostendse chef de lesgeeft, maar de nieuwkomer. Zij delen hun expertise, hun recepten. De chefs stellen vragen, leren bij. En de voertaal is Nederlands, waardoor het ook een oefenkans wordt.”

De opnames lopen momenteel nog. Elke draaidag worden drie afleveringen ingeblikt. Daarna volgt de postproductie in de zomer, zodat de afleveringen vanaf september beschikbaar zijn op het YouTube-kanaal van kleinVerhaal. De makers hopen dat de reeks ook via andere kanalen gedeeld zal worden, zoals scholen, culturele centra en stadsprojecten. (ZB)

The post Zeven Oostendse topchefs lanceren samen met vijftien nieuwkomers online kookprogramma Restaurant Zonder ZeeZicht: “Wat mij altijd triggert, zijn de kruiden uit het huis” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ex-docente Beauty Academy krijgt gelijk van rechter: “Als Lesley-Ann en Kevin mij niet betalen, vliegen ze de bak in”

“Hoe kan dat nu, dat zij nog een nieuwe zaak kan opstarten?”, zegt ex-docente Zeynep Özcan (51) verontwaardigd over het immo-bedrijf van Lesley-Ann Poppe (46) en haar man Kevin. Zijzelf wacht al maanden op achterstallige betalingen van de Beauty Academy, een eis waarin een Gentse rechter haar volgde en haar 13.000 euro toewees. En dit is nog maar het eerste

Lees meer »

“Het was toch even schrikken”: populaire priester Pradip Smagge moet Damme verlaten en wordt pastoor in Assebroek

Na acht jaar vertrekt Pradip Smagge als pastoor in Damme. Hij wordt pastoor in Assebroek en neemt er als ‘administrator’ ook nog de coördinatie voor Damme en Sint-Kruis bij. “We zitten jammer genoeg in een krimpscenario en wekelijkse missen in de Damse hoofdkerken zijn op termijn niet meer gegarandeerd.”
The post “Het was toch even schrikken”: populaire priester Pradip

Lees meer »

Vierdaagse van de IJzer komt dit jaar aan op Grote Markt van Ieper

De Vierdaagse van de IJzer pakt dit jaar uit met enkele nieuwigheden. Voor de 52e editie van de meerdaagse wandeltocht investeerde de organisatie in een nieuw inschrijvingssysteem met QR-code. Dit jaar ligt de aankomst bovendien op de Grote Markt van Ieper.
The post Vierdaagse van de IJzer komt dit jaar aan op Grote Markt van Ieper appeared first on

Lees meer »

“Ik kreeg de zegen van Chris Van den Durpel”: Thomas (31) steelt de show als Kamiel Spiessens

Na een geslaagde talentenshow in woonzorgcentrum Rozenberg in Waregem is de 31-jarige zelfstandige tuinbouwaannemer Thomas Vermeire volledig in de ban van Chris Van den Durpels typetje Kamiel Spiessens. Inmiddels treedt hij vaak op bij privéfeestjes, trouwfeesten en kermissen. Ook in cafés, scholen en woonzorgcentra geeft hij het beste van zichzelf.
The post “Ik kreeg de zegen van Chris Van

Lees meer »

Iron Maiden, Belgische helden, de band die Johnny Cash een van zijn grootste hits bezorgde en zelfs een vleugje Metallica: tien om te zien op Graspop

Donderdag gaat de 28ste editie van Graspop Metal Meeting van start. Voor het eerst in de geschiedenis staat Meatallica op de affiche, al staat er wel een ‘a’ te veel in die naam om van een échte sensatie te kunnen spreken. De festivalgangers krijgen ook onder meer de zanger van Rammstein en voor de elfde keer Iron Maiden voorgeschoteld, en

Lees meer »

“Nood aan iets meer vergader- en opslagruimte”: Facelift voor accommodatie KVC Jong Eernegem-Ichtegem

De accommodatie van KVC JEI in Ichtegem ondergaat een facelift. De Keiberg ziet er al wat anders uit. Ook op sportief vlak moet de vierdeprovincialer in het seizoen 2025-26, dankzij negen transfers, een stap vooruit zetten.
The post “Nood aan iets meer vergader- en opslagruimte”: Facelift voor accommodatie KVC Jong Eernegem-Ichtegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lint en omliggende gemeentes schrijven open brief aan NMBS: “Onaanvaardbaar dat S-treinen worden geschrapt”

Door de geplande werken in Mechelen schrapt de NMBS deze zomer verschillende S-treinen die rijden tussen Antwerpen en Brussel. Deze treinen bedienen vooral de kleinere stations op dit traject. De burgemeesters van Lint, Mortsel, Hove, Kontich, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Zemst vinden dat onbegrijpelijk en drukken hun ongenoegen uit in een open brief aan de NMBS. "Er komt geen alternatief", klinkt

Lees meer »