Natuurgids Johan Staelens keert terug van expeditie naar Spitsbergen: “De natuur blijft me verbazen”

Johan Staelens (62), conservator van natuurreservaat De Oude Leie en bestuurslid bij Natuurpunt De Vlasbek, keerde onlangs terug van een indrukwekkende zestiendaagse expeditie naar het Noordpoolgebied.

Vanuit Vlissingen vertrok hij aan boord van de ijsbreker en onderzoeksschip De Plancius, samen met natuurgidsen en natuurliefhebbers, richting Spitsbergen. De missie: het monitoren van zeezoogdieren en het in kaart brengen van vogelpopulaties. Voor Johan was het al de tweede keer in zeven jaar tijd dat hij deze reis ondernam, maar de ervaring was opnieuw uniek.

Zeeziek

“Een cruise waarbij je rustig achterover leunt, was het zeker niet”, vertelt hij. “Het was een wetenschappelijke expeditie van meer dan 3.200 kilometer varen, waarbij we het grootste deel van de dag bezig waren met waarnemingen, analyses en educatie.” Na vertrek uit het Nederlandse Vlissingen zette het schip koers richting de Shetlandeilanden en vervolgens via het vulkanische eiland Jan Mayen richting Spitsbergen, het grootste eiland van de Noorse Svalbard-archipel.

De eerste dagen op zee waren pittig. “De ruwe zee en windstoten tot negen beaufort maakten me zeeziek”, geeft Johan toe. “Maar zodra we de eerste vinvissen en orka’s begonnen te spotten, verdwenen die ongemakken als sneeuw voor de zon.” Tijdens de tocht werden een twintigtal verschillende soorten zeezoogdieren waargenomen, waaronder de gewone Vinvis en de Dwergvinvis, orka’s, dolfijnen en walrussen. Ook het observeren van zeevogels als de ivoormeeuw en de Grote burgemeester maakte grote indruk. “Elke dag bracht nieuwe verrassingen. Het hoogtepunt voor mij was het spotten van een groep beloega’s – witgrijze walvissen – waarvan we er wel minstens een 200-tal zagen. Ongelooflijk om dat mee te maken.”

Dubbele rol

Johan vervulde aan boord een dubbele rol: enerzijds als gids voor medepassagiers, anderzijds als actief deelnemer aan het wetenschappelijk onderzoek. “Ik hielp bij het tellen van de dieren die we tegenkwamen en gaf uitleg aan reizigers over de soorten die we observeerden. Doorheen de jaren legde ik namelijk een zeer gedetailleerde infomap aan waarin ik heel wat documentatie verzamelde over de dieren die we tijdens de expeditie te zien kregen.”

De Plancius, oorspronkelijk gebouwd in 1976 als oceanografisch schip voor de Nederlandse marine (Hr. Ms. Tydeman), werd in 2009 aangekocht door Oceanwide Expeditions en volledig omgebouwd tot een expeditiepassagiersschip die plaats biedt aan 108 reizigers en 40 bemanningsleden.

Het schip is robuust genoeg om door ijsrijke wateren te varen, maar tegelijk comfortabel genoeg om wetenschappelijk werk te ondersteunen. Het schip is voorzien van 50 passagiershutten met privétoiletten en douches. De unieke setting zorgde ook voor een bijzonder dag-nachtritme. “In Spitsbergen gaat de zon in deze periode niet onder, wat betekent dat het letterlijk nooit donker wordt”, vertelt Johan. “Dat vraagt enige aanpassing, zeker voor je slaapritme, maar het geeft tegelijk een magisch gevoel: je leeft echt in een andere wereld.”

Ondanks zijn eerdere reis in 2018, bleef de fascinatie voor het noordpoolgebied onverminderd groot. “Het is een gebied dat voortdurend verandert. Je merkt de impact van klimaatverandering: smeltend ijs, andere migratiepatronen van dieren, variaties in zeetemperatuur. Maar wat vooral blijft hangen, is de kracht en schoonheid van de ongerepte natuur.”

Walrussen

Ook aan land werden een aantal observaties uitgevoerd. Met een zodiac voeren de deelnemers tot vlak bij de kust, waar ze op slechts tientallen meters van walrussen kwamen te staan. “Zo dicht bij deze machtige dieren komen – dat vergeet je nooit meer.”

Nu zijn pensioen dichterbij komt, maakt Johan al plannen voor een volgende expeditie richting het poolgebied. “Ik ben van kindsbeen af gebeten door de natuur, net als mijn moeder. De wilde natuur heeft mij altijd diep geraakt. Binnenkort hoop ik opnieuw naar het poolgebied te trekken – deze keer om het noorderlicht te zien. Want voor mij staat één ding vast: de natuur blijft mijn leven.” (Nico Speleers)

Wie meer info wenst over deze expeditie kan steeds terecht bij Johan op het telefoonnummer 0478 95 90 56.

The post Natuurgids Johan Staelens keert terug van expeditie naar Spitsbergen: “De natuur blijft me verbazen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Burgemeester Koen Meersseman laat Toveresje Mia nieuwe avonturen beleven: “Traditie van Beselaarse heksen levendig houden”

In 2022 schreef Koen Meersseman samen met zijn zus Delfien, die voor de illustraties zorgde, een eerste kinderboek over de avonturen van Toveresje Mia. Net op tijd voor de Heksenstoet, is nu het tweede deel klaar.
The post Burgemeester Koen Meersseman laat Toveresje Mia nieuwe avonturen beleven: “Traditie van Beselaarse heksen levendig houden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vijverzonen concerteren aan Dikkebusvijver

Koninklijke Harmonie De Vijverzonen uit Dikkebus laat hun 100-jarig bestaan niet onopgemerkt voorbijgaan. Na een geslaagd galaconcert eerder dit jaar staat op 5 en 6 juli de volgende activiteit gepland: twee Vijverconcerten aan Dikkebusvijver, vergezeld van hapjes en drankjes.
The post Vijverzonen concerteren aan Dikkebusvijver appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nederlandse verzamelaar ontdekt per toeval bureau van Victor Horta en plaatst het in Brussel: “Droom van iedere art-nouveauliefhebber”

Na een afwezigheid van een eeuw is de werkkamer in het kantoor van Edmond van Eetvelde in zijn oorspronkelijke staat uit 1900 hersteld. Dankzij de Nederlandse verzamelaar Frédérik Erens (54) staat het originele bureau terug op zijn plaats. “Ik ben blij dat ik als Nederlander een stukje Belgisch cultureel erfgoed heb kunnen aanvullen.”

Lees meer »

Vlaamse taxshift moet elektriciteitsfactuur verlichten

Vanaf 2028 verschuift voor 362 miljoen euro aan Vlaamse heffingen uit de elektriciteitsfactuur naar de aardgas- en stookoliefactuur. Die goedkopere elektriciteit moet mensen overtuigen meer over te stappen naar elektrische wagens en warmtepompen en dus de uitstoot van broeikasgassen verlagen.

Lees meer »

“Gen Z kiest bewuster wanneer ze uitgaat”: hoe Rock Werchter ‘huismusgeneratie’ wist te lokken op laatste dag

Gen Z heeft de afsluitdag van Rock Werchter op én voor het podium gedomineerd. Zo slaagt het festival erin een generatie jongeren te lokken die soms de stempel ‘huismusgeneratie’ krijgt. Festivalreporter Nona Van Braeckel van Studio Brussel maakt deel uit van die generatie en was erbij. “Gen Z’ers zijn niet saaier, maar gaan kritischer om met hun tijd", zegt ze.

Lees meer »

“Hij zei dat ik hem moest binnenlaten, of hij ging mij doodmaken.” Waarom werd niet voorkomen dat man (35) uit Houthalen-Helchteren zijn ex-vrouw in brand stak?

Hoe kon dit gruwelijk feit gebeuren? Dat is de vraag die blijft nazinderen nadat Mirsad H. (35) brandversnellers over zijn ex goot en haar in brand stak in Houthalen-Helchteren. Dula K. (41) vecht nog steeds voor haar leven in het brandwondencentrum, haar man kon vrijdagnacht gevat worden nadat hij zich urenlang had verschanst op een dak. We doken in het

Lees meer »

Filmreeks ‘Night at the Museum’ maakt doorstart

Studio 20th Century werkt aan de terugkeer van de filmreeks ‘Night at the Museum’ op het witte doek. Collider meldt dat het om een nieuwe film gaat met nieuwe personages. Het verhaal speelt zich wel weer in het American Museum of Natural History af.

Lees meer »

Niet alleen kinderen en tieners moeten omgaan met AI en nepnieuws: nieuwe Whatsapp-challenge wil ook volwassenen mediawijs maken

‘Klopt dit wel? Is dit nu een echte foto of eentje met AI?’ Jong of oud, vrijwel iedereen scrolt en wordt geconfronteerd met nepnieuws, deepfakes en AI-brij. Voor jongeren zijn er aardig wat initiatieven die hen daartegen moeten wapenen, voor volwassenen vrijwel geen. Dat gat wil de Whatsapp-Zomerchallenge van ‘deCheckers’ vullen.

Lees meer »