Het Zeeheldenplein in Oostende was opnieuw het centrum van culinair genieten met de elfde editie van Ostendaise – North Sea Food Fest. In een zonovergoten sfeer genoten meer dan 14.000 bezoekers van alles wat de Noordzee en de Oostendse gastronomie te bieden hebben. Met 28.500 geserveerde gerechten werd het succes van vorig jaar geëvenaard.
Zaterdag en zondag vond het culinair festival Ostendaise plaats op het Zeeheldenplein in Oostende. Meer dan 14.000 bezoekers kwamen af op het culinaire evenement, waar in totaal 28.500 gerechten werden geserveerd met Noordzeevis als het centrale product. 24 gerechten van Oostendse restaurants, gecombineerd met desserts, een apero-eiland en een premium wijnbar van de Oostende wijnsommeliers konden bezoekers en inwoners duidelijk overtuigen.
“Het evenement biedt een prachtig podium aan onze lokale horeca én een unieke ervaring voor elke bezoeker”
Het festival noemt zichzelf “een sterk verbindend moment tussen Oostendenaars, bezoekers en tweedeverblijvers”. Het is een uniek platform waar lokale vissers, chefs en horecazaken elkaar versterken. Door bewust in te zetten op minder bekende Noordzeevis, vergroot het festival niet alleen de vraag naar duurzame vangst, maar stimuleert het ook restauranthouders om deze soorten permanent op hun kaart te zetten. Tijdens het festival stonden er 17 verschillende vissoorten op het menu.
Sterrenchefs
Voor het eerst waren sterrenchefs Willem Hiele en Dimitri Proost (HAUT) aanwezig op het festival. Samen met 22 andere toprestaurants toonden ze hun creativiteit en vakmanschap. Dankzij de curatie van Gault&Millau bleef de kwaliteit op topniveau, met verfijnde gerechten aan toegankelijke prijzen van 8 of 10 euro.

“Ostendaise bracht verbinding en verwondering, waar collegialiteit tussen de vele restaurants de magie van Oostende creëerde”, aldus Willem Hiele. Ook Dimitri Proost blikt tevreden terug op de editie van dit jaar: “In dit unieke festival staat Noordzeevis centraal en iedereen helpt hier elkaar. Het festival is echt ongeëvenaard, alles klopt en zowel voor de bezoekers als de restaurants is dit echt een hoogtepunt op de culinaire kalender.”
Vegetarisch alternatief
Naast gerechten met Noordzeevis was er ook plaats voor vegetarische en veganistische creaties, een desserteiland met vier unieke dessertcreaties, een specialty coffee corner en stijlvolle foodpairings aan de wijn- en champagnebars. Het gepersonaliseerde Ostendaise-glas ontworpen door Eva Mouton, in samenwerking met Omer, bleek een echte publiekslieveling én verzamelobject.
Prachtig podium
“Ostendaise is echt uitgegroeid tot een gastronomische trekpleister”, aldus Niko Geldhof, schepen voor Toerisme in Oostende. “Fantastisch om te zien hoe Oostendenaars én ook bezoekers van ver buiten de stad culinair komen genieten op het Zeeheldenplein. Met sterrenchefs, een divers aanbod van onze Oostendse restaurants, een Oostends product en een fantastische sfeer schrijven we opnieuw een sterk hoofdstuk aan dit mooie verhaal.”
De elfde editie bevestigt dat Ostendaise uitgegroeid is tot één van de beste foodfestivals van het land”, weet ook Rob Jonckheere, voorzitter van Toerisme Oostende. “Het evenement biedt een prachtig podium aan onze lokale horeca én een unieke ervaring voor elke bezoeker. Het is een weekend waarin samenwerking, kwaliteit en liefde voor Noordzeevis centraal staan.”
The post 14.000 bezoekers en 28.500 gerechten geproefd op culinair festival Ostendaise is provided by KW.be.