Onder een stralende zon en broeierige temperaturen ging de elfde editie van Ostendaise van start. Het culinaire foodfestival hoopt opnieuw duizenden lekkerbekken te strikken.
Al een dik half uur voor de opening vormde zich een wachtrij van zo’n honderd meter. Het mag duidelijk zijn: Ostendaise is nog altijd gigantisch populair. De opzet van – voluit – Ostendaise North Sea Food Fest is intussen welbekend: chefs van verschillende Oostendse restaurants maken lekkere, vernieuwende of net klassieke gerechten met vissoorten uit de Noordzee. “En wat zo leuk is: heel veel bezoekers komen later nog eens terug om bij ons te eten in het restaurant”, weet Luc Deklerck van Bistro Mathilda en Horeca Middenkust.
Lokaal
Want Ostendaise zet naast Noordzee-producten uiteraard het lokale horeca-apparaat in de kijker. Dit jaar tekenen 24 restaurants present en gaan ze aan de slag met zeventien verschillende soorten vis. Vorig jaar was het event op het Zeeheldenplein goed voor 12.500 bezoekers, die samen meer dan 28.000 gerechten naar binnen speelden. En mogelijk zit er een nieuw record aan te komen: niet alleen zal het weer een bepalende factor spelen, maar met Williem Hiele en de Michelin-bekroonde Dimitri Proost van Haut zijn twee geprezen chefs present, boven alle andere straffe zaken.
“De reden van het succes? De timing, locatie en steeds stijgende kwaliteit”, zegt chef Luc Deklerck met aan zijn zijde collega-chef Tom Vanhaecke van Le Bassin. “Voor ons restaurateurs is dit een feest. We zijn al even op voorhand bezig met onze gerechten, maar eens ter plaatse is dit ook het enige waar wij ons moeten op focussen. Doorheen de jaren zie je overal in Vlaanderen een komen en gaan van culinaire festivals, maar Ostendaise is een vaste waarde omdat het zo inzet op lokale producten. Geen kweekvis, wel verse Noordzeevis.”
Met Jason Eerebout, Zoé Vanhecke, Ruben Desport, Gianni De Rous en Kenzo Lauwereins tekenen ook de plaatselijke ‘Sommeliers out of the Box’ present. “Voor het derde jaar op rij serveren we passende wijnen bij de gerechten”, vertellen Jason en Zoé. “Vooraf krijgen we de menukaarten door en proeven we blind een selectie wijnen van Oostendse wijnhandelaars. Want ja, op Ostendaise is alle wijn afkomstig van lokale verkopers. Bezoekers kunnen per gerecht twee tot drie geschikte wijnen kiezen.”
Warme editie
Het voorspelde warme weer noopte organisator Toerisme Oostende tot de nodige voorzieningen. “Het is natuurlijk niet de eerste keer dat het tijdens Ostendaise warm is”, weet Niels D’Hoedt van Toerisme Oostende. “We hebben voldoende parasols, schaduwdoeken en planten voorzien. Er is ook een samenwerking met de Skin Company, waarbij bezoekers ter plekke zonnecrème kunnen kopen.”
En zo is er meteen een belangrijk element van Ostendaise: alles is voorzien. “De professionele aanpak wordt overal positief ontvangen”, weet D’Hoedt. “De chefs moeten hier enkel en alleen focussen op hun gerechten en producten. Tafels, stoelen, bestek, tenten, drank en noem maar op: wij zorgen voor alles.”
Veel keuze
Voor Kurt Pillaert, Jessica Bakker en Jarne Ghekiere uit Oudenburg is Ostendaise een vaste afspraak. “We kennen alle restaurants en willen ze dan ook allemaal bezoeken. Storm, Kiss the Chef, Paroles Paroles, Mathilda, … ze staan allemaal op ons verlanglijstje. Ja, we zijn er vroeg bij. Straks loopt het Zeeheldenplein helemaal vol en wordt het nog een stuk warmer.”
Voor Philip Van den Hende en Tanja Van Kerkhove uit Gent is het hun eerste keer. “We hebben al veel over dit festival gehoord, maar omdat de vaak in het weekend moeten werken, kwam het er nooit van. Tot nu. We zijn goed voorbereid en hebben vooraf al heel wat restaurants opgezocht. Faubert, Haut, Roccia en De Grote Post staan mer stip genoteerd. En de desserts van Olivier Willems ook, want Tania lust geen vis en komt louter voor de drankjes, desserts en sfeer.”
Naast een rijke keuze aan visgerechten, biedt Ostendaise – North Sea Food Fest ook vegetarische en veganistische creaties én een speciaal desserteiland met vier topdesserts rond ijs, fruit en chocolade. Voor de perfecte foodpairing is er opnieuw een wijnbar, uitgebaat door Oostendse sommeliers.
Ostendaise kan je op zaterdag bezoeken tot 21 uur en op zondag van 11 tot 19 uur.
The post Sterke start voor elfde editie van Ostendaise: “Vaste waarde omdat het zo inzet op lokale producten” is provided by KW.be.