Charline Morreau (54) en Christophe Lattré (53) baten sinds juni 2023 B&B L’Orangerie uit in de Ooststraat in Lo. De gasten krijgen er ’s morgens een lekker ontbijt met zelfgemaakte producten. Momenteel staat er onder meer gelei van klaprozen op de ontbijttafel.
De allereerste gasten die Charline en Christophe in hun B&B mochten ontvangen, waren Zuid-Afrikanen. “Er komen mensen van over de hele wereld, veelal wandelaars en fietsers”, zeggen ze. “We kregen ooit ook eens Japanners over de vloer die in Parijs verbleven. Ze kwamen speciaal voor de bieren naar de Westhoek.”
Ongeacht hun nationaliteit, krijgen de gasten elke morgen een uitgebreid ontbijt voorgeschoteld. “We maken zoveel mogelijk zelf zoals brood, pistolets, yoghurt en koekjes of we werken met producten uit de streek zoals kaas en vlees”, zegt Charline. “We staan volop achter de slogan ‘de Westhoek moet je proeven’. Beleving begint hier bij het ontbijt.”
Confituur van… magnolia en poppies
Ook zelfgemaakte gelei en confituur staan steevast op de ontbijttafel. “Ik hou van wilde bloemen”, zegt Charline. “Mijn confiturenseizoen begint met gelei van paardenbloemen die ik pluk van de begroeide wallen op het speelplein. Daarna maak ik magnoliaconfituur van onze prachtige boom in de tuin, een recept dat ik zelf heb ontwikkeld. Vorig weekend ontdekte ik een recept van gelei van klaprozen, poppies in de volksmond. Die bloemen staan in onze tuin. Je doet een handvol poppieblaadjes in kokend water en voegt er citroen bij voor de kleur. De poppiegelei heeft niet echt een uitgesproken smaak, in tegenstelling tot paardenbloemengelei die heel zoet is. Confituur van magnolia heeft dan weer iets bitters.”
Poppies of klaprozen hebben ook een link met de Eerste Wereldoorlog. “Ik wil tradities en geschiedenis in ere houden, zeker als dit een deel is van ons erfgoed”, besluit Charline.
The post Charline (54) maakt gelei van… klaprozen voor gasten van haar B&B: “De Westhoek moet je proeven” is provided by KW.be.