Met temperaturen die vlot de kaap van de 30 graden Celsius zullen overschrijden, zullen heel wat mensen verkoeling zoeken aan onze kust. De horecazaken zetten zich dan ook schrap voor een volkstoeloop. “Maar we hebben handen te kort”, zegt Yves Van Moorter, voorzitter van Horeca West-Vlaanderen. “Door de examens kunnen we nog geen jobstudenten inzetten.”
Het wordt warm, komend weekend. Héél warm. En dus zullen onze badplaatsen heel wat dagjestoeristen over de vloer krijgen die op zoek zijn naar een verfrissend briesje of een verkoelende duik in de Noordzee.
Knokke-Heist zal dit weekend een aangepaste versie van haar hitteplan activeren, de NMBS legt extra treinen richting kust in en de hele kuststrook zal met redders van IKWV bemand zijn.
Tandje bijsteken
Alle hens aan dek dus, ook bij de vele horecazaken van De Panne tot Knokke-Heist. “We steken met plezier een tandje bij”, zegt Yves Van Moorter, voorzitter van Horeca West-Vlaanderen en zelf restauranthouder in De Haan.
“De horeca kampt sinds de coronacrisis met een structureel tekort aan vaste krachten. Net daarom zijn jobstudenten zo belangrijk” – Yves Van Moorter, voorzitter Horeca West-Vlaanderen
“Maar tegelijk zullen veel zaken nog gesloten zijn. Eind juni is traditioneel de periode om nog snel zelf even vakantie te nemen voor de zomerdrukte helemaal losbarst en door de examens kunnen we ook nog geen jobstudenten inzetten. Terwijl we die echt wel nodig hebben.”
Horecasector opsmukken
Voor veel horecalui zijn bijklussende studenten een essentiële factor geworden. “Omdat onze sector met een structureel tekort aan vaste medewerkers kampt. Tijdens de coronacrisis hebben veel mensen andere professionele oorden opgezocht en die zijn niet meer teruggekeerd.”
Terwijl de horeca een fantastische werkomgeving is, klinkt het. “Je bent aan de slag in een leuke sfeer, de klanten zijn vrolijk en je haalt voldoening uit wat je doet. De horecasector is een topplek. Ons imago moet dringend wat opgesmukt worden.”
Liever zon dan regen
Hoe dan ook is Van Moorter, net als de vele andere horecaondernemers aan zee, blij met het zomerweer. “Daar genieten we ook zelf van. Het is nog altijd leuker werken met het zonnetje op je snoet dan wanneer het pijpenstelen regent”, knipoogt hij.
The post “We hebben onze jobstudenten nódig”: kusthoreca zet zich schrap voor druk zomers weekend is provided by KW.be.