Maximaal nog 300 gram onbewerkt rood vlees per week, 30 gram bewerkt rood vlees en geen alcohol meer. Wél veel groenten, fruit, peulvruchten en noten. Met de nieuwe voedingsaanbevelingen wil de Hoge Gezondheidsraad voor een omslag in ons bord zorgen. Topslager Hendrik Dierendonck pleit voor gezond verstánd. “Een evenwichtig en kwaliteitsvol eetpatroon, dat is wat telt.”
Als het van de Hoge Gezondheidsraad afhangt, eten we straks amper nog (on)bewerkt rood vlees, drinken we zo weinig mogelijk gesuikerde dranken en laten we alcohol helemaal links liggen. Daartegenover staat dat de consumptie van producten met volkorengraan (minstens 125 gram per dag), groenten (300 gram per dag), fruit (250 gram per dag), peulvruchten en noten fors de hoogte in moet.
Ultrabewerkte voeding
Hendrik Dierendonck (50) roept op tot nuance. “Die aanbevelingen veranderen gemiddeld om de twee jaar”, zegt hij. De Koksijdenaar is zowat de bekendste beenhouwer van België, met zeven ateliers verspreid over het hele land en twee Carcasse-restaurants aan onze kust. “Dat zorgt ervoor dat ik me daar wel wat vragen bij stel.”
Als slager heeft Dierendonck veelvuldige contacten met mensen uit de voedingstechnologiewereld. “Daar gaat het vaak over ultrabewerkte voedingsmiddelen. Dat kan vlees zijn, maar ook brood of een bolognaisesaus. Neem nu een salami. Als ik een sneetje van een Italiaanse salami eet, weet ik dat ik een op en top natuurlijk product voor me heb. Een puur verhaal.”
“Komt datzelfde sneetje uit een willekeurige supermarkt, dan zijn daar tal van additieven aan toegevoegd. Een compleet ander verhaal. De basis van alles is kwaliteit. En daar staan wij voor. Het moet lekker zijn, maar ook nutritioneel goed zitten én gezond zijn.”
Investeren in je lichaam
Dierendonck pleit dan ook voor een evenwichtig eetpatroon. “Geniet, maar doe dat met mate. Zoals met alles in het leven. We moeten de nadruk leggen op het feit dat je voor topkwaliteit moet opteren, ook in je winkelkar.”
“Mensen hebben vaak een pak geld over voor de allernieuwste dure iPhone, maar besparen dan op voeding. Dat moet net omgekeerd, want je lichaam is je belangrijkste instrument. En daar moet je in investeren.”
The post “Geld voor dure iPhone moeten mensen aan kwaliteitsvolle voeding besteden”: topslager Hendrik Dierendonck nuanceert nieuwe voedingsaanbevelingen is provided by KW.be.