Op donderdag 19 juni is er feest in VORK. De afstudeerlichting van 2024 ontvangt dan hun getuigschriften in bijzijn van hun familie en enkele van de werkgevers zoals Mr. Spaghetti en McDonald’s. Sinds de opening van VORK zijn zo al 512 mensen succesvol uitgestroomd uit het Kortrijkse opleidingsrestaurant.
In april 2018 opende VORK aan de Doorniksestraat de deuren. Naast een restaurant waar iedereen welkom is, worden er mensen met weinig werkervaring opgeleid richting de vele openstaande vacatures in de horeca.
“De horeca heeft nood aan goed personeel. In VORK kunnen we op een laagdrempelige manier mensen opleiden die eerste basiservaring opdoen, waarna ze effectief stage kunnen lopen in een echte horecazaak. Vaak zien we dat ze daarna ook daar aan de slag kunnen gaan”, aldus Giovanny Saelens, schepen van Sociale Zaken.
“In VORK kunnen we op een laagdrempelige manier mensen opleiden die eerste basiservaring opdoen” – Giovanny Saelens
In 2024 werden 66 medewerkers met beperkte werkervaring in VORK opgeleid. De getuigschriften die donderdag 19 juni worden uitgereikt zijn voorbehouden voor de 51 cursisten die de keukenopleiding volgen. “Van de aanwezigen is 79 procent intussen aan het werk”, vertelt Giovanny Saelens.
“Uiteraard komt niet iedereen in de horeca terecht. Sommige cursisten ontdekken via de opleiding dat hun talenten elders liggen” – Giovanny Saelens
“Cursisten van VORK komen op de meest uiteenlopende plaatsen terecht. Van de betere restaurants over bistro’s tot grootkeukens. Uiteraard komt niet iedereen in de horeca terecht. Sommige cursisten ontdekken via de opleiding dat hun talenten elders liggen. Een klein deel haakt daardoor ook vroeger af, maar krijgt nog steeds de nodige begeleiding in hun zoektocht naar werk.”
Keukenopleiding van 11 weken
Een keukenopleiding in VORK duurt amper 11 weken met daarna 4 weken vacaturegerichte stage. “De stage vindt dus plaats in een bedrijf met openstaande vacatures”, legt Saelens uit. “Als stad/OCMW zijn we initiatiefnemer, maar alles gebeurt in een uitgebreid partnership. Zo is de opleiding een erkende VDAB-opleiding die bestaat uit praktijk en theorie.”
“11 weken is kort. Zeker voor mensen met vaak beperkte werkervaring. De keukenopleiding vormt dan ook eerder een basisopleiding. Voor veel werkgevers is dit net wat het interessant maakt. Werknemers kennen een basis, maar zijn polyvalent inzetbaar en kunnen nog verder groeien op de werkvloer.”
The post “79 procent intussen aan het werk”: Volksrestaurant VORK rondt kaap van 500 opgeleide werknemers is provided by KW.be.