Van ‘het kleinste restaurant van Gent’ tot een mosselrestaurant aan het Casino van Knokke-Heist. Voor de familie Kucuk is het een kleine stap. Vader Cumhur (49) en zijn drie zonen blazen het bekende restaurant The Stork na een jaar leegstand nieuw leven in. Hun doel? De beste mosselen serveren zoals in het verleden het geval was. “In het hoogseizoen blijft de keuken tot middernacht open.”
Vader Cumhur en zijn zonen Emin, Zekerya en Hassan ontvangen ons met de glimlach. De middagservice zit er net op en vol trots vertelt de familie over hun nieuwe uitdaging. Tot voor kort waren ze de trotse uitbaters van – zo zeggen ze zelf – het kleinste restaurant van Gent. “Als we onze armen strekten konden we aan beide muren”, glimlacht Emin. “Het was er amper 1,80 meter breed. Er pasten maximum twee tafeltjes naast elkaar in onze pizzeria Pulcinella, waar we werkten met een traditionele houtoven. Alleen ondergaat het gebouw momenteel een totaalrenovatie en beslisten we daar tijdelijk te sluiten.”
De familie ging op zoek naar een nieuwe uitdaging en kwam in hun zoektocht aan zee terecht. En meer bepaald Knokke-Heist. “Omdat mensen hier waarde hechten aan kwaliteit en naar dat publiek zijn we op zoek”, legt Cumhur uit. “Op een bepaald moment viel ons oog op dit pand. The Stork is een bekende naam in de kustgemeente, maar sloot een jaar geleden de deuren. Sindsdien stond het leeg. We hoefden er niet lang over na te denken om de zaak nieuw leven in te blazen.”
Complimenten van Bellings
De familie behoudt de naam en ook aan het oude concept veranderen ze weinig: mosselen blijven er centraal staan. In 2019 was Luc Bellings in deze krant nog lyrisch over de mosselen van The Stork in zijn zomerreeks. “Dit is de enige keer dat ik tijdens het eten van de mosselen begin te zweten, wat bewijst dat ze — eindelijk! — perfect gekruid zijn, mét kwalitatieve peperbollen én ook nog wat pikant erbij. Deze mosselbouillon is fantastisch”, stelde Bellings, die enkel door de volgens hem iets mindere frieten geen perfecte score gaf. Al bleef er nog altijd een puike 9/10 over.
“De bedoeling is datzelfde hoge niveau te evenaren of te verbeteren. We bieden zeven verschillende soorten aan. Persoonlijk raad ik zeker de mosselen met pesto aan”, zegt Cumhur. “Daarnaast bieden we een klassieke kaart aan. Met garnaalkroketten als voorgerecht bijvoorbeeld, maar ook een lekker stukje vlees en visgerechten als alternatief voor de mosselen. Vers en lekker, daar willen we voor gaan. Mensen die vroeger graag in The Stork kwamen zullen zich hier zeker snel thuis voelen. Aan het interieur hebben we weinig veranderd. We hopen wél nog op toestemming om buiten een klein terrasje te mogen plaatsen.”
Werken voor deur
Het restaurant aan de Canadasquare is gelegen vlak naast het Casino. En laat net daar de komende jaren grote werken beginnen. Voorlopig schrikt dat de familie evenwel niet af. “We hopen dat de hinder beperkt zal blijven en de mensen hun weg naar onze zaak blijven vinden. Weet je, als je het niet probeert in het leven, lukt het nooit”, aldus Cumhur. “Het is een mooie uitdaging voor ons en we gaan die proberen tot een goed einde te brengen.”
Nog dit: in het hoogseizoen (juli en augustus) zal de keuken van het restaurant van 12 uur ‘s middags tot middernacht open zijn. Daarbuiten is dat van 12 tot 14 uur en van 17.30 tot 22 uur. (MM)
The post Cumhur (49) en zonen blazen The Stork in Knokke-Heist nieuw leven in: “Mosselen blijven de specialiteit” is provided by KW.be.