Wat voor velen een droom blijft, maakten drie vrienden waar: Jordi, Michiel en Pepijn richtten samen Brouwerij Brouwmens op. Na vijf jaar gepassioneerd hobbybrouwen lanceert het trio nu hun allereerste bier op de markt, onder de naam Soesol.
Het verhaal van Poperingenaars Jordi Metsu en Michiel D’hondt en Ieperling Pepijn Sissau startte in de coronajaren. “Pepijn en Jordi gingen uit interesse eens meehelpen in een brouwerij en werden daar geprikkeld door het vakmanschap van de brouwer”, beginnen Pepijn, Jordi en Michiel te vertellen. “We begonnen te spelen met het idee om in de kelder van Pepijn wat gerief te zetten en te experimenteren met recepten. We konden tweedehands brouwketels op de kop tikken en we gingen aan de slag.”
“We zijn gestart met een basisrecept en hebben dit aangepast bij elk nieuw brouwsel”
“Ondertussen was ook Michiel zich aan het uitleven met een eenvoudig hobby-brouwsetje en probeerde hij ook zelf een biertje te brouwen. We hoorden van elkaars plannen en het leek ons wel leuk om samen verder te ontdekken. We richtten een mini-brouwerij in, in een bijgebouw van het huis van Jordi in Poperinge. We kochten een grotere ketel om op iets grotere schaal te kunnen experimenten en sleutelden verder aan het recept.”
Wedstrijd gewonnen
“We zijn gestart met een basisrecept en hebben dit aangepast bij elk nieuw brouwsel”, vervolgen ze. “Zo zijn we uitgekomen op een Belgisch blond bier van 6,5 graden, gemaakt met Belgische drooghop. Ons bier viel in de smaak bij vrienden en familie, maar we wilden ook eens objectievere meningen hebben. De firma waar Jordi en Pepijn werkzaam zijn, organiseerde een wedstrijd om een verjaardagsbier te maken.”
“De naam Soesol verwijst naar de start van ons avontuur in de kelder van Pepijn”
“Ons bier werd een van de drie inzendingen en de andere werknemers mochten stemmen op hun favoriet, zonder te weten welk bier van wie was. Hier kwamen we als winnaars uit de bus en dat was een bevestiging dat ons bier ook gesmaakt werd door mensen die geen familie of dichte vrienden zijn. Als prijs mochten we 1.000 liter brouwen in een professionele brouwerij. Dat was uiteraard een zeer mooie prijs en deed ons alleen maar verder dromen en de mogelijkheden bekijken”, vertellen ze.
Externe brouwerij
“Ondertussen zijn we pakweg vijf jaar na ons eerste brouwsel en moesten we beslissen hoe we het verder zouden aanpakken. We hebben lang getwijfeld, maar toch beslist om ons ondernemingsnummer aan te vragen en meteen ons eerste bier op de markt te brengen. Omdat we wilden starten met een deftige hoeveelheid, beslisten we om dit in een externe brouwerij te laten brouwen. Het bier kreeg de naam Soesol. Het verwijst naar de start van ons avontuur in de kelder van Pepijn. Soesol is het Frans voor kelder, maar op een andere manier geschreven. We vonden dit wel toepasselijk. Ons bier zal te krijgen zijn in flessen van 25 cl, maar ook grote flessen van 0,75 liter”, klinkt het.
Hop van eigen bodem
Soesol zal beschikbaar zijn vanaf half september en we zullen dit meteen schenken op Lekker Westhoeks op 20 en 21 september op de Grote Markt. Daarnaast zullen we ook op het Poperinge Bierfestival op 25 en 26 oktober in de Maeke Blyde staan. Ondertussen zijn we een tweede recept aan het testen. Ook een alcoholvrij bier behoort tot de wishlist. Daar is zeker een groeiende markt voor. We zijn en blijven op dit moment hobbybrouwers. Of we ooit echt een brouwerij zullen uitbaten, weten we nog niet. Het is niet zo simpel om een bestaande locatie in orde te krijgen voor het FAVV en er is ook wel wat kapitaal voor nodig. Zover zijn we nog niet. We willen eerst nog wat ervaring opdoen en Jordi heeft interesse om een verdere brouwcursus te volgen. Ondertussen vroegen we ook het logo van ‘Belgische hop’ aan en hebben we contacten gelegd met een Poperingse hopteler om de hop van eigen bodem te halen. We hebben er alvast zeer veel zin in en kijken verder uit naar wat de toekomst van onze brouwerij kan brengen”, besluiten Jordi, Michiel en Pepijn.
The post Jordi, Michiel en Pepijn lanceren eigen bier Soesol: “Nu vooral ervaring opdoen” is provided by KW.be.