Een kwarteeuw na de opstart is het tuinbouwbedrijf van Philip Vermeulen (60) in Ruddervoorde uitgegroeid tot een begrip in de Brugse regio. Zijn kraakverse bioproducten – met de tomaten op kop – vinden hun weg naar topchefs als Geert Van Hecke, Gert De Mangeleer en Patrick Devos. “We blijven bewust kleinschalig werken”, vertelt Philip, die het zilveren jubileum van Biobedrijf Vermeulen op zaterdag 14 juni uitgebreid in de verf zet.
“Ooit al eens zwarte frambozen geproefd?”, vraagt Philip wanneer we zijn groenten- en fruitparadijs langs de Tuinbouwstraat in Ruddervoorde betreden. In de halve hectare grote serre groeien om en bij de honderd soorten tomaten, van piepkleine kerstomaten tot uit de kluiten gewassen Coeur de boeufs. Maar 25 jaar na de start vind je bij Biobedrijf Vermeulen veel meer dan tomaten alleen. Wat dacht je bijvoorbeeld van chocoladepaprika, gojibes of braamboos, een kruising van frambozen en braambessen?
Bioteelt
Zaakvoerder Philip Vermeulen kreeg de microbe te pakken via zijn ouders die een tuinbouwbedrijf hadden in Brugge en later in Torhout. “Ik groeide op tussen de tomaten”, vertelt Philip. “Zelf verhuisde ik het bedrijf van Torhout naar Ruddervoorde waar we precies 25 jaar geleden onze eerste stapjes zetten naar het professioneel biologisch tuinieren. Aanvankelijk kweekten we vooral tomaten, maar intussen vind je hier tal van andere groenten en kleinfruit. We experimenteren nu ook met gember en kurkuma. En sinds vorig jaar produceren we onze eigen natuurwijn.”
“Kraakvers blijft ons motto of ‘van de struuk in de buuk’ zoals mijn moeder het altijd zei”
De serreteelt vult Philip aan met buitenteelt van onder meer sla, peterselie, venkel, spinazie en pijpajuin. “Kraakvers blijft ons motto of ‘van de struuk in de buuk’ zoals mijn moeder het altijd zei”, lacht de tuinbouwer. “Dat lukt enkel door kleinschalig te werken en dat houden we bewust zo. Bioteelt is ten slotte heel arbeidsintensief. In de beginjaren vond je onze tomaten in het warenhuis Harrods in Londen. En ooit kreeg ik de vraag om onze vroege kersen naar Dubai te exporteren. Maar daar komt veel te veel bij kijken. En waarom zou je dat doen als je je producten perfect rond de kerktoren kan slijten?”
Topchefs
Topchefs als Geert Van Hecke, Gert De Mangeleer en Patrick Devos vinden de weg naar het bedrijf van Philip. “Ik houd erg van die rechtstreekse interactie met hen”, zegt hij. “De laatste vijftien jaar is de horeca voor mij een veel grotere rol gaan spelen. Door de chefs zijn we steeds specifiekere producten beginnen kweken, soms op hun eigen vraag. Sinds we een veel breder gamma aanbieden is ook de particuliere verkoop gegroeid. Mensen houden ervan om een krop sla te kopen die diezelfde ochtend is afgesneden. Hoe korter na de oogst, hoe meer smaak en voedingswaarde.”
Of hij zelf soms culinair aan de slag gaat met zijn producten? “Daar heb ik helaas de tijd niet voor. Maar ik eet wel de hele dag door van mijn veld (lacht). Mijn vrouw is gelukkig een uitstekende kokkin. Op de viering van ons 25-jarig bestaan komende zaterdag zal zij een gerechtje uit de mouw schudden. Je zal hier ook in primeur onze eerste Belgische blauwe druifjes kunnen proeven.”
Op zaterdag 14 juni viert Biobedrijf Vermeulen het 25-jarig bestaan. Van 10 tot 15 uur worden de producten van eigen kweek aangevuld met kraampjes van het Fruitbos uit Veldegem en Innengaard uit Sint-Kruis. Aan de biobar kan je de Bioserra natuurwijn van Philip, kombucha en diverse fruitsappen proeven. Om 13.30 uur kan je ook deelnemen aan een rondleiding in de wijngaard en de serre.
Meer info vind je op www.biobedrijfvermeulen.be.
(Arne Franck)
The post De biotomaten van Philip (60) vinden al 25 jaar hun weg naar topchefs en dat wordt gevierd: “Kraakvers blijft ons motto” is provided by KW.be.