Wat in 1997 begon als een lokaal initiatief van tien gepassioneerde horecaondernemers uit Middelkerke, is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde aan de Vlaamse kust. Woensdagavond stelde de 82-jarige Georges Keters in de stijlvolle setting van Taste Silt de 28ste editie van De Boarebreker – Gastronomie & Toerisme voor. Het glossy magazine gidst ook dit jaar weer toeristen en levensgenieters langs de beste tafels, terrasjes en toeristische parels van Middelkerke, Nieuwpoort en Koksijde.
Voor het prille begin van De Boarebreker moeten we terug naar een tijd waarin nog geen enkele gids het lokale aanbod bundelde. Een tiental ondernemers – waaronder Peter Deseyn (Martinick), Jan Vandamme (Falcon), Peter Leleu (Kingston), Stefaan Lauwereins (Vlass), Stefan Vander Espt (Ramblas) en Johan Sabbe (Chaplin) – bundelden in 1997 hun krachten en richtten een magazine op dat de gastronomie van hun Middelkerke moest promoten. Ze vroegen culinair journalist Georges Keters om de redactie op zich te nemen. Toen zij in 2012 de stekker uit het project trokken, nam Georges het magazine volledig in eigen handen. Dertien jaar later houdt hij de touwtjes nog steeds stevig vast. “Het blijft elk jaar een uitdaging om alles op tijd klaar te krijgen”, vertelt Georges. “Maar dit is mijn levenswerk. Ik wil toeristen helpen in hun zoektocht naar goede adresjes – plekken met karakter, passie en kwaliteit.”
“En dat alles met de pen en de passie van Georges. Hij brengt mensen samen rond de tafel, en dat is de mooiste vorm van samenleven” – burgemeester Jean-Marie Dedecker
Met zijn zoon Dirk Keters als vormgever, en steun van onder meer Gino Ester en fotografen als Luc Cassiman, slaagt Georges erin om jaarlijks een hoogstaand en visueel aantrekkelijk magazine af te leveren. De oplage bedraagt 10.000 exemplaren, die verdeeld worden via toerismekantoren en adverteerders in Middelkerke, Westende, Nieuwpoort en Koksijde. “Mensen vragen ernaar”, zegt Keters. “Zowel toeristen als inwoners. Ze gebruiken het als inspiratiebron. En sommigen bewaren ze allemaal, als een tijdsdocument van de streek.”
Economische waarde
Burgemeester Jean-Marie Dedecker, die het tijdschrift al jaren een warm hart toedraagt, noemde de Boarebreker in zijn toespraak “een gastrobijbel pur sang”. “Je kunt er je klok op gelijk zetten: een nieuwe lente, een nieuw geluid, en ja, een nieuwe Boarebreker. Geen sterren of fourchetten, maar wel een eerlijke gids voor levensgenieters. Het magazine van Georges is tegelijk een culinaire gids én een venster op het bruisende toeristische leven van onze kust. Ik duik er telkens met veel goesting in.”
De voorstelling in de salons van Taste Silt, het restaurant van het nieuwe casino, bracht een bonte mix samen van lokale politici, horeca-iconen, vrijwilligers en trouwe lezers. Onder hen ook de Nieuwpoortse burgemeester Kris Vandecasteele en schepen Ethel De Blieck, die de nadruk legde op de economische waarde van het project. “Een gezonde lokale economie floreert pas als ondernemers, bestuur en bewoners elkaar versterken. De Boarebreker is daar een prachtig voorbeeld van: het verbindt mensen, ondernemingen en gemeenten. Samen bouwen we aan een levendig, innovatief en smaakvol Middelkerke.”
Geen reclameboekje
Na de voorstelling volgde een receptie in de Taste Silt Lounge Bar, met fijne creaties van chef Gino Vermeulen. Tussen de glaasjes cava en smaakvolle hapjes door bladerden de aanwezigen nieuwsgierig door het nieuwe nummer, dat naast adressen ook reportages, interviews en toeristische tips bevat.
Gino Ester, die al jaren helpt met de fotografie en de verspreiding van het magazine, besluit: “Georges doet dit met een onwaarschijnlijke drive. Hij kent elke zaak persoonlijk. Dat voel je ook: dit is geen reclameboekje, dit is een eerbetoon aan vakmanschap en gastvrijheid.’”
Over stoppen denkt Georges Keters nog niet na. “Zolang ik gezond ben, doe ik verder. De dertigste editie halen, zou een mooie mijlpaal zijn. Maar voor nu: proost op deze 28ste.”
De Boarebreker 2025 ligt vanaf volgende week in de toerismekantoren van Middelkerke, Nieuwpoort, Westende en Koksijde, én bij de deelnemende horecazaken.
The post Horecajournalist Georges Keters stelt Boarebreker 2025 voor: 28ste editie van de ‘gastrobijbel van de kust’ is provided by KW.be.