De verkeersveilige zone van 30 km/u in de Noordstraat wordt te vaak genegeerd, klagen veel bewoners aan. Voor voetgangers, fietsers en spelende kinderen kan onder meer de weg extra versmald worden met ook handhaving door politie, stellen ze voor. In de gemeenteraad van juni krijgt de burgemeester een petitie overhandigd.
Al ruim een half jaar geldt in Aartrijke in het begin van de Noordstraat een snelheidsbeperking van 30 km/u. Die zone 30 loopt vanaf de splitsing Eernegemstraat tot het kruispunt met de Brugse Heirweg. In het najaar werden er wegversmallingen aangelegd en verkeersborden en paaltjes geplaatst. Bij twee metingen werden de voertuigen en hun snelheden geteld. Toch merkt de buurt bezorgd op dat in die zone nog al te vaak veel sneller dan 30 km/u gereden wordt. “Auto’s, vrachtwagens en tractoren razen door de straat die bedoeld is als een veilige plek voor voetgangers en fietsers. Er wordt nauwelijks gecontroleerd en meer maatregelen om de snelheidslimiet af te dwingen en een meer veilige buurt te beloven, blijven uit”, melden ze in een brief aan het gemeentebestuur.
De bezorgdheid van enkele bewoners groeide uit tot een breed gedragen petitie in de Noordstraat. De handtekeningen vertegenwoordigen échte zorgen van ouders en kinderen, fietsers en ouderen. Van wie elke dag de onveiligheid van te snel verkeer ondervindt, melden ze.
Aan het lokaal bestuur met schepen van Mobiliteit Bart Vergote vragen de buurtbewoners in hun petitie om werk te maken op drie punten: een betere handhaving, meer signalisatie en remmende maatregelen en sensibilisering.
Evaluatie
Met de recente meting die twee weken duurde kan de doeltreffendheid van de aangepaste zone 30 al geëvalueerd worden. Na deze testfase waarna mag overgegaan worden naar handhaving door politie- en flitscontroles, stelt de buurt voor. Daarnaast lijkt het hen zinvol om ook voor de wegversmallingen extra 30 km/u-borden te plaatsen en op het wegdek ’30 km/u’ aan te brengen. Net als extra paaltjes op de voetpaden en zwaar verkeer van +3,5 ton verbieden en afleiden.
Mentaliteit veranderen
Ten slotte is minder snel rijden vooral mentaliteit van chauffeurs veranderen, stellen ze. Sensibiliseren is dus nodig met lokale informatie en campagnes via scholen, ouders, loonwerkers en landbouwers. “Wij zijn niet tegen de auto, wel voor een buurt waar iedereen zich veilig voelt. De handtekeningen die wij zullen overhandigen op de gemeenteraad zijn een krachtig signaal.”
The post “Een krachtig signaal geven”: bewoners Noordstraat trekken met petitie naar de gemeenteraad is provided by KW.be.