Willem Hiele stijgt naar plaats 62 als beste restaurant van de wereld: “Zet restaurants op de kaart, lokaal en internationaal”

De Oostendse sterrenchef Willem Hiele klimt van de 83ste naar de 62ste plaats bij de ‘Worlds’s 50 Best Restaurants’. Belgische gastronomie blijft dus internationaal scoren en daar is Hiele heel blij om. “Dankbaar voor mijn team dat uit alle uithoeken van de wereld komt”, zegt de topchef.

Op de grens tussen Oudenburg en Oostende – op Oudenburgs grondgebied – roert Willem Hiele al enkele jaren in de potten van zijn gelijknamige restaurant. Tot 2021 deed hij dat in het vissershuisje van zijn familie in Koksijde. In 2021 haalde hij zijn eerste Michelinster binnen en kreeg hij een plaats op nummer 77 van de ‘World’s 50 Best Restaurants’, een lijst opgesteld door het Britse mediabedrijf William Reed. De keuken van Hiele? Complex en eenvoudig tegelijk. Intuïtief, seizoensgebonden en diep verbonden met de Noordzee en het omliggende landschap.

Vorig jaar stond de topchef nog op plaats 83 genoteerd van de ‘World’s 50 Best Restaurants’. Dit jaar stijgt hij aanzienlijk in de lijst en staat zo op zijn hoogst behaalde plaats ooit. “Erkenning krijgen is altijd leuk”, zegt Hiele. “Het is een lijst waar veel over te zeggen valt, maar elke lijst heeft zo zijn eigen identiteit. Of dat nu Michelin, Gault&Millau of deze lijst is. Het is belangrijk dat die lijsten er zijn, want het zet de restaurants op de kaart, lokaal en internationaal. Iedereen blaast hoog van de toren als je een ster krijgt, maar deze lijst verdient evenzeer het nodige aanzien.”

Full experience

Hiele wijt het wegzakken op de lijst aan het feit dat ze even afwezig waren tussen het einde van het restaurant in Koksijde en het openen van het nieuwe restaurant in Oudenburg. “Logisch gevolg dat je dan even wegzakt, maar het feit dat we nu opnieuw hoger scoren, bewijst toch dat we goed bezig zijn”, vindt de topchef. “Lijsten als dit lokken een toerisme van fine dining, van mensen die op zoek zijn naar chefs die een uitgesproken respect hebben voor hun terroir en identiteit. Ik denk dat we ons daarin onderscheiden. Ik ken jongens die drie sterren halen, maar niet in deze lijst staan. Het is volgens mij de full experience: die aanslaat, tafelen en kameren tegelijk.”

Hiele noemt zichzelf een chauvinistische Oostendenaar die kookt op het ritme van de zee en de polders. “En in een fantastisch gebouw met veel mogelijkheden. Ik probeer mijn stad op de kaart te zetten en er mogen best wel meer Belgen op de lijst van de World’s 50 Best Restaurants komen. Ik ben immers een trotse Belg”, besluit de sterrenchef.

The post Willem Hiele stijgt naar plaats 62 als beste restaurant van de wereld: “Zet restaurants op de kaart, lokaal en internationaal” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Hoeveel lijken gaan er in Brussel nog uit de kast vallen?”

“PS, Vooruit en Groen in Brussel hebben zowaar elke Europese instelling aangeschreven om extra miljoenen te krijgen voor het Schumanplein”, schrijft politiek journaliste Isolde Van den Eynde over de wanhopige Brusselse bedelbrief. “Na een jaar stilstand zitten de Brusselse partijen zonder regering en zonder geld, terwijl de hoofdstad steeds dieper wegzakt. Zo staat Brussel – helaas! – te kijk als

Lees meer »

Stalker van Taylor Swift krijgt contactverbod opgelegd

Een vermeende stalker van Taylor Swift heeft van de rechter een tijdelijk contactverbod opgelegd gekregen. Dat melden media als het blad ‘Billboard’. De zangeres had om het contactverbod gevraagd nadat de man, Brian Jason Wagner, meerdere keren bij haar huis was opgedoken.

Lees meer »

Familiekunde Vlaanderen regio Oostende bestaat 60 jaar: “Met onze inzet geven we de familiegeschiedenis kleur”

De Oostendse afdeling van Familiekunde Vlaanderen viert haar 60ste verjaardag en is actiever dan ooit. Nog dit jaar worden alle computers vernieuwd in het centrum dat beschikt over 1,2 miljoen bidprentjes, een half miljoen rouwbrieven en een schat aan informatie.
The post Familiekunde Vlaanderen regio Oostende bestaat 60 jaar: “Met onze inzet geven we de familiegeschiedenis kleur” appeared first

Lees meer »

2GO Genk zoekt extra rijbuddy’s om jongeren aan een rijbewijs te helpen: “In ruil doen de jongeren vrijwilligerswerk”

De vzw 2GO in Genk zoekt nog extra rijbuddy’s om jongeren te helpen bij het halen van een rijbewijs. De bedoeling is dat de jongeren die niet de mogelijkheid hebben om rijbebegeleiding te krijgen, gratis les kunnen volgen bij zogenaamde rijbuddy’s. In ruil daarvoor doen de jongeren dan vrijwilligerswerk. "Op die manier houden we het mooi in evenwicht", vertelt Caroline

Lees meer »

“Papa, blijf ook hierboven stralen”: familie en vrienden nemen op pakkende wijze afscheid van ex-wielrenner Ludo Dierckxsens

Deze voormiddag werd ex-wielrenner Ludo Dierckxsens begraven in zijn thuisstad Westerlo. Familie en vrienden, waaronder verschillende ex-collega’s zoals José De Cauwer en Paul Herygers, tekenden present. Ook verzamelden een honderdtal fans op de Grote Markt om de plechtigheid te volgen op een groot scherm. Zoon Mauro zorgde voor het pakkendste moment: “Ik weet dat je jouw positiviteit aan ons zal

Lees meer »

Met scherpe motivering vindt jury Kathleen Hoeckx schuldig: “Hij tekende zijn doodsvonnis door haar een lift te geven”

Kathleen Hoeckx heeft bankier Didier Van Nieuwenhuysen willens en wetens gedood. De pleidooien van de burgerlijke partijen en het requisitoir maakten duidelijk indruk op de jury, zo leert de motivering van het arrest. Een zeer scherp geformuleerde motivering trouwens, die al een licht vooruit werpt op het debat en vermoedelijk ook de beslissing over de straf.

Lees meer »