Vijf jaar na het einde van hun horecazaak Pizz’Arti, de allereerste ooit op de Zuidboulevard, kan je bij Dieter Degryse (46) en Naomi Vandeviaene (38) opnieuw terecht voor echte Napolitaanse pizza’s. Thuis bouwden ze de garage om tot keuken. Twee tot drie keer per maand bakt Dieter op bestelling. “Wij zorgen voor de perfecte basis, thuis kan je de pizza nog kort en afhankelijk van het beleg verder afbakken”, vertelt hij.
In het hoekpand tussen de Zuidboulevard en het Boekenplein vind je al enkele jaren Hélène Haarboetiek, daarvoor zat horecazaak Úmëa er gevestigd. Van 2017 tot eind 2020 schreven Dieter Degryse (46) en Naomi Vandeviaene (38) er hun verhaal met het populaire restaurant Pizz’Arti, waar je naast hapjes en pasta’s vooral superverse Napolitaanse pizza’s op je bord kreeg. Toen was het pas de derde Belgische zaak met het felbegeerde AVPN-certificaat – een soort Michelinster voor pizzeria’s, en nummer 811 wereldwijd.
Echte Napolitaanse pizza’s
De Associazione Verace Pizza Napoletana houdt namelijk streng toezicht op de echtheid van de Napolitaanse pizza’s, die gemaakt moeten worden volgens bepaalde voorschriften en tot Unesco-werelderfgoed behoren. Pizz’Arti was tevens de allereerste horecazaak van het toen gloednieuwe stadsdeel. Maar corona gooide roet in het eten. “De eerste lockdown werd een groot succes, maar de tweede was een ander verhaal. We zijn er toen helaas mee moeten stoppen”, vertelt Dieter.
Feest Willy Naessens
Want het was een droom. In 2014 begon hij thuis pizza te maken. De lovende reacties van zijn buren en vrienden brachten hem en zijn vrouw Naomi op het idee om een foodtruck te starten. “In de sneeuw, in de vrieskou, op hete zomerdagen en zelfs op een gigantisch feest van Willy Naessens, we hebben veel geleerd in die periode.” De foodtruck moest uiteindelijk wijken voor het restaurant.
Nu vijf jaar later, waarin pizzabakker Dieter zelfs even chocolatier werd, kriebelt het opnieuw te veel. De oven is warm, maar vooral de passie brandt. “We misten het om onze pizza’s te maken. Het is een simpel gerecht, arme mensen-kost uit Italië, maar het is niet evident om een goede pizza te maken. En net dat begeestert ons.” Een tijd geleden vonden ze een geschikte oven. “Het is een kleine oven op gas, met een ronddraaiende steen. Het wordt er makkelijk 450 graden, op 60 tot 90 seconden is de pizza klaar.”
Bestellen
Het AVPN-certificaat kreeg een plek in de garage, die deels werd omgetoverd tot keuken. “Want we houden vol aan onze waarden, met de juiste ingrediënten, deeg, recepten, versheid en bakwijze.” Via https://linkfly.to/pizzarti kan je bestellen. Om de twee à drie weken bakken Naomi en Dieter alle pizza’s, die je dan bij hen thuis in de Bosstraat 41A tussen 13 en 14 uur kan afhalen, meestal op zaterdag.
“Wij bakken de bodem met de saus op, nadien verpakken we de pizza met de andere gekozen verse ingrediënten. De klanten kunnen de pizza dan zelf verder kort afbakken. Zo blijft de pizza supervers en kom je niet met een slappe of zompige pizza thuis. We boeten dus niet in aan kwaliteit.” De vuurdoop bleek alvast een succes. “We hadden 70 bestellingen, veel vrienden en oude klanten van Pizz’Arti zijn enorm blij dat we onze takeaway gestart zijn.”
The post “Onze oude klanten zijn blij dat we terug zijn”: Voormalige zaakvoerder Pizz’Arti start nieuwe takeaway is provided by KW.be.