In Kortrijk, aan de Doorniksesteenweg, is het een bekend beeld: een rij klanten die tot buiten staat aan te schuiven aan De Blauwe Frituur. Wat ooit begon als een impulsieve sprong in het diepe voor Kris Vanhaerents (60), groeide uit tot een familiebedrijf dat geliefd is bij studenten, buurtbewoners en fijnproevers. Vandaag runt hij de frituur samen met zijn dochter Ulrike (31) en haar verloofde Lawrence Mellebeek (32). “Ik ben de eigenaar, maar Ulrike is eigenlijk de baas”, lacht Kris.
Toen Kris in 2001 besloot om De Blauwe Frituur over te nemen, had hij nog geen idee wat een zigeunerstick was.
Passie
“Ik kwam uit de groothandel in rundvlees. De dochter van mijn zus studeerde in Kortrijk en zag dat de frituur over te nemen stond. Ik was nog nooit in een frituur geweest, maar ik ben niet bang van werken en uitdagingen. Mijn ingesteldheid was simpel: dit moet lukken. De eerste maanden waren zwaar. Maar kijk, intussen zijn we bijna een kwarteeuw verder.”
Dat harde werk werd in 2017 bekroond toen De Blauwe Frituur uitgeroepen werd tot Beste Frituur van België door Best Frit. “Dat moment vergeet ik nooit. Ik wist van niets. Plots stonden burgemeester Vincent Van Quickenborne en Véronique De Kock hier met een trofee. Het was een complete verrassing. Ik heb toch een traantje gelaten. Het was het hoogtepunt van mijn carrière.” Wat begon als een onverwacht avontuur, groeide uit tot een roeping. “Ik sta op met de frituur en ik ga slapen met de frituur. Ik heb hier echt mijn passie gevonden. Studenten van twintig jaar geleden springen hier nog steeds binnen.”
Eigen burgers
Sinds negen jaar runt hij De Blauwe Frituur samen met zijn dochter Ulrike, die als jonge twintiger afstudeerde aan hotelschool Spermalie. “Tijdens mijn laatste week stage belde papa: ‘Ulrike, ik heb hulp nodig, iemand is niet komen opdagen.’ Ik dacht: ik help één maandje. Maximum twee. Maar ik ben niet meer weggegaan (lacht).”
Ulrike tilde de frituur naar een hoger niveau. “We zijn sociale media actiever gaan gebruiken, zijn sterker gaan inzetten op studenten, en hebben onze eigen burgers geïntroduceerd.” Ook haar partner Lawrence stapte acht jaar geleden mee in de zaak. “Een echt familiebedrijf dus.”
“Studenten komen jaarlijks over de vloer voor uitdaging met het Blauwtje”
Wat De Blauwe Frituur volgens Kris en Ulrike echt uniek maakt, is de huisbereiding. “Wij maken alles zelf. Pasta’s, stoofvlees, vol-au-vent, balletjes in tomatensaus… En uiteraard de frietjes! Onze olie wordt drie keer per week ververst, en dat proef je”, zegt Kris trots. “Ik experimenteer graag. In mijn stoofvlees zit bijvoorbeeld een vleugje chocolade. Als ik iets nieuws hoor, wil ik het meteen uitproberen.” Ook vegetariërs komen hier ruimschoots aan hun trekken. “We hebben een groot aanbod veggieburgers, net als verse salades en pasta’s. We willen dat iedereen zich welkom voelt.”
Gratis vat
De Blauwe Frituur is ook verweven met het Kortrijkse studentenleven. “Elke studentenclub uit de stad komt jaarlijks over de vloer voor de uitdaging met het ‘Blauwtje’. Ze komen met praeses en schacht en bestellen allemaal een ‘Blauwtje’: middel friet, boulet, satékruiden, gedroogde uitjes, stoofvleessaus en onze huisbereide tartaar”, legt Kris uit. “Het doel? Om het snelst opeten. We sluiten de frituur speciaal voor hen. De zaak zit bomvol.” De snelste eter krijgt een gratis vat in het café ’t Kanon en de top drie schittert met een foto in de eregalerij in de frituur. “Sinds 2017 doen we dit. Het record? 1 minuut 59 seconden!”
Toekomstplannen
Voor Kris is stoppen en de zaak overlaten een moeilijke gedachte. “Ik weet niet of ik het kan. Ik zou in een gat vallen. Niet alleen het frietjes bakken zou ik missen, maar alles daarrond. De sfeer. De mensen”, vertelt Kris. “We hebben voorlopig geen plannen om veranderingen door te voeren. Alles loopt zoals we willen. We willen niet groeien om te groeien. Kwaliteit moet voorop blijven staan.”
The post “Ik sta op en ga ook slapen met de frituur”: Kris baat met Ulrike en Lawrence De Blauwe Frituur uit is provided by KW.be.