Een culinair monument in Roeselare sluit op 21 december van dit jaar de deuren. Restaurant De Ooievaar werd op die dag net 40 jaar geleden geopend. “We zijn al een eindje bezig om dit voor te bereiden, maar nu voelt het aan als het juiste moment om, weliswaar met veel emotie, afscheid te nemen”, vertellen Ann Veranneman en Francis Vinckier.
“Deze beslissing is het resultaat van een lang proces. Er zijn veel argumenten om nu te stoppen. We zijn enorm trots op wat we hier de voorbije 40 jaar hier hebben opgebouwd. De dankbaarheid van onze trouwe klanten zullen we niet gauw vergeten en waren steeds een sterke motivatie om verder te doen.”
Medewerkers met pensioen
“Maar het horecalandschap is de laatste jaren sterk veranderd en om mee te zijn, drongen zich grote investeringen op en die willen we niet meer doen. Daarnaast hebben we geen opvolging en net nu gaat ook een van onze vaste medewerkers met pensioen. Twintig jaar konden we rekenen op onze chef Wim Staelens en ook onze tweede vaste medewerker, die toevallig ook Wim Staelens heet, gaat nu met pensioen. Zoek maar eens waardige vervangers. We hebben al die jaren keihard gewerkt en veel uren geklopt. Vaak ook op zondagen en feestdagen, wat collega’s van andere restaurants al lang niet meer doen.”
“We zijn een traditioneel restaurant en de jeugd vindt steeds moeilijker de weg naar onze keuken”
“De maatschappij en de klant stelt steeds hogere eisen en wij moeten mee met de flow, maar dat zou betekenen dat de eigenheid van De Ooievaar zou verdwijnen. Wij zijn een zeer traditioneel restaurant en de jeugd vindt steeds moeilijker de weg naar onze keuken. Zij willen telkens iets nieuws, iets uitdagends. We zijn ook geen sterrenrestaurant, al stonden we jaren in de Michelingids en scoren we tot op vandaag mooi in de lijst van Gault&Millau.”
Einde op 21 december
De deuren van De Ooievaar gaan definitief dicht op 21 december. “Hoe we dat allemaal gaan vieren, staat nog niet volledig vast. De keuze van die datum is niet toevallig, want 40 jaar geleden openden we op 20 december voor het eerst. Sindsdien was het een opeenvolging van hoogtepunten waaruit het grootste kiezen niet eenvoudig is. Toen we tien jaar bestonden, gaven we een menu met tien gerechten. Voor veertig jaar is dat dus geen optie”, lacht Francis.
“Onze buurman Donald Muylle heeft ons 40 jaar lang trouw gesteund”
“Gastro-Muze, onze culinaire en culturele avonden, waren altijd topmomenten. De zeer gesmaakte nieuwjaarsconcerten met tenor José D’Autry zullen we ook nooit vergeten. Ook de zalmtafel tijdens de batjes was jarenlang leuk om te doen. Daarnaast kwamen zoveel vaste klanten over de vloer die we heel dankbaar zijn. Sommigen hebben ons die volle 40 jaar gesteund. Buurman Donald Muylle bijvoorbeeld. Hij huwde in Romen, de zaak van mijn ouders in het Nonnenstraatje, en bleef al die jaren trouw aan De Ooievaar. Vorig jaar vierde hij hier zijn vijftigste huwelijksverjaardag.”
“We willen graag met iets speciaals eindigen. Op de drie eerste weekends van december komt er een afscheidsmenu en we roepen onze klanten ook op om foto’s door te mailen van memorabele momenten die ze hier beleefden. We willen daar iets mee doen… maar wat dat moet worden is nog een vraagteken. We hopen ook de volgende maanden veel van onze vaste klanten nog eens terug te zien. Voor alle duidelijkheid: tot op 21 december blijft De Ooievaar ongewijzigd open. Ook wie bonnen heeft, kan die nog tot de sluiting inruilen. Meer nog: wie nu nog een bon aankoopt van minstens 150 euro, krijgt er een flesje wijn bij.”
Emotioneel
Ook hoe het na 40 jaar De Ooievaar verder moet, weten Francis en Ann nog niet. “Eigenlijk heb ik geen echte hobby’s, nooit tijd voor gehad. Er zijn de vier kleinkinderen die we nu vaker zullen kunnen zien”, aldus Francis. “En ik wil graag eindelijk eens oudejaarsavond vieren met vrienden”, vult Ann aan. “Dat is ons de voorbije jaren nooit gelukt.”
Ook wat er met het prachtige pand moet gebeuren, staat nog niet vast. “We wonen hier zeer graag en willen de komende jaren hier ook blijven. Wat er met het restaurant moet gebeuren, daar moeten we nog veel over nadenken. Alle pistes liggen open. We willen na 21 december vooreerst tot rust komen en een sabbatjaartje nemen, want dit afscheid gaat gepaard met heel wat emoties. Dan zien we wel wat het leven brengt”, besluiten Francis en Ann.
Info: www.restaurantdeooievaar.be.
The post Francis en Ann sluiten eind dit jaar hun restaurant De Ooievaar in Roeselare: “Veertigste verjaardagsfeest is meteen een afscheid” is provided by KW.be.