De Lissewal is al bijna een kwarteeuw het kindje van Jurgen Crombez en Rudi Declercq. Met een symbolische babyborrel vierden ze vrijdag de zaal die ze volledig vernieuwden na meer dan duizend trouwfeesten.
Horecabazen Jurgen Crombez (49) en Rudi Declercq (65) zijn vennoten, maar vooral vrienden voor het leven. “Ik begon in 1991 als jobstudent bij Rudi in Den Anker op de Ieperse Grote Markt”, vertelt Jurgen. “Ik kreeg er vrij snel meer verantwoordelijkheid, kon er mijn ding doen in de catering en werd manusje-van-alles: de keuken, de afwas… zelfs de kuis als de nachtploeg niet opdaagde. Ik kreeg de microbe mee van de broers van mijn moeder die werkten in de Poperingse Palace en Amfora en De Stove in Ieper.”
Drie diploma’s
Op ouderlijk advies bleef Jurgen nog wat langer jobstudent. “Je bent slim genoeg, ga maar studeren.” Na hogere diploma’s in wiskunde, economie en handelswetenschappen zocht hij een zaak om over te nemen. “Ik zou liefst samen in zee gaan”, aldus Rudi destijds. “En dan kwam de oude Bollemeers vrij na een faillissement in 2002.”
Zwemmen of verdrinken
Het duo gebruikte het pand in het Ieperse dorp Elverdinge eerst niet als feestzaal. “We zetten er vooral de catering verder van Den Anker. In de zaal deden we wel eens feesten en de mensen vroegen om meer. We begonnen verbouwen en opkalfateren met de middelen die we toen hadden, maar op een bepaald moment moesten we zwemmen of verdrinken. In 2006 beslisten we uit te breiden en investeerden in een volledig nieuwe receptieruimte en look om dat vroegere sporthalgevoel weg te krijgen. Dan begon een rollercoaster om u te zeggen. We groeiden exponentieel: in 2009 een nieuwe keuken en in 2014 een hotel erbij.”
Akoestiek
De Lissewal breidde in 2015 uit naar de binnenstad met de aankoop van het Yperley-gebouw aan de Grote Markt. “We botsten op onze limieten in Elverdinge en met een nieuwe zaal in het centrum speelden we in op het toerisme tijdens de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog. Steeds bleven we de trends volgen van gerechten en feesten. De rollercoaster duurde tot corona.”
Boost
En daarna waren ze weer vertrokken in alle hevigheid. Het onafscheidelijk duo besloot tot een laatste grote investering in hun gevestigde waarde in de Westhoek: de grondige vernieuwing van de feestzaal in Elverdinge waar het allemaal begon. “We werkten minpunten weg, verbeterden de akoestiek en investeerden in een doordacht aircosysteem en videoprojectie met twee schermen die uit het plafond komen voor seminaries van bedrijven. De verlichting, bar, koelinstallaties, gordijnen, aankleding, meubilair en sanitair zijn vernieuwd. Onze zaak krijgt opnieuw een boost.”
Sterkte
“De Lissewal ligt mooi centraal in de Westhoek en blijft de grootste feestzaal van Ieper met een capaciteit van 300 mensen in de grote zaal en van 450 in alle zalen samen. We starten ons 23ste jaar en tellen intussen meer dan 1.000 huwelijksfeesten. In totaal doen we tussen de 750 en 850 feesten per jaar, van 20 tot 300 mensen per feest. We bieden alles aan: babyborrels, rouwmaaltijden, recepties, brunches, evenementen, bedrijfsfeesten, noem maar op. Dankzij dit breed aanbod en de grote capaciteit kunnen we prijsgewijs praktisch iedereen bedienen. Dat is de sterkte van ons verhaal.”
Laatste kind
“De hele regio kwam intussen al eens naar deze feestzaal. Dat kon in ons nadeel beginnen spelen: wéér De Lissewal. Vandaar deze vernieuwing: anders, jonger, moderner en piekfijn afgewerkt. In amper drie weken en twee dagen gingen we van een gestripte zaal en poutrellen naar dit prachtig resultaat, wat een metamorfose. De geboorte van ons nieuwste, maar ook laatste kind. We zijn fier en ook de mensen kunnen de nieuwe zaal smaken. In vijf weken legden we al twaalf huwelijksfeesten vast, dat zegt heel wat.”
Stijgende kosten
Jurgen is intussen vijftien jaar voorzitter van Horeca Ieper. “Corona en internet maakten veel kapot. De horeca heeft het nog steeds moeilijk. Ook in zaken met een goeie kok en ingesteldheid staat het water aan de lippen door kosten die blijven stijgen en niet meer kunnen doorgerekend worden aan de klant. Ik doe er nog eens tien jaar bij, maar vraag mij af hoe het horeca-landschap er dan zal uitzien. Onze bourgondische eetcultuur zal er zeker nog zijn. Ik verwacht wel een verschuiving: mensen die liever thuis een feestje geven of samen eten. Toch geloof ik dat ik mijn zaal nog vol krijg.”
“Ook de mensen moeten geloven in hun streek en de lokale zaken steunen. Wie sponsoring nodig heeft, belt toch ook niet naar bol.com? Alles hangt aan mekaar, het leven is geven en nemen. Neem het van mij aan: ik spreek vanuit meer dan dertig jaar ervaring en mijn, intussen enorm, buikgevoel.” (TP)
The post Binnenkijken in de vernieuwde feestzaal De Lissewal van Jurgen (49) en Rudi (65): “We doen er nog eens 10 jaar bij” is provided by KW.be.