De Stichting Witteryck reikte dinsdagavond in het Brugse stadhuis haar ‘juweel’ uit aan Gratien Dendooven. Hij organiseerde dertig jaar de beeldenroute in Lissewege. Het Juweel Witteryck bekroont jaarlijks een persoon uit de Brugse regio die zich verdienstelijk heeft gemaakt op Vlaams en sociaal vlak. In zijn laudatio voor de laureaat zei Pol Van Den Driessche: “Gratien deed voor de beeldende kunst in Brugge meer dan menig Cultuurschepen of cultuurambtenaar vermocht.”
“Dit is een hele eer, een erkenning voor de beeldenroute in ons witte dorp”, zei Gratien Dendooven (86) bij de overhandiging van het Juweel Witteryck. Vorig jaar zette hij voor de dertigste en laatste keer zelf deze kunstmanifestatie in Lissewege op touw en gaf hij de fakkel door aan zijn opvolger Rik Provoost. Jaar na jaar slaagde Gratien Dendooven erin om meer dan honderd kunstenaars warm te maken om monumentale beelden in het polderdorp tentoon te stellen.
Kok en schilder
De voormalige chef-kok in de familiezaak Ter Doest is zelf een niet onverdienstelijk schilder. Zijn art brut en kubistische schilderijen leverden hem in 1958 de prijs van de Jeune Peinture Belge op. Wijlen zijn echtgenote Angèle Quintens baatte jarenlang tearoom en kunstgalerie De Valckenaere uit. “Hieruit vloeide in 1995 de beeldenroute voort. Dat idee heb ik samen met mijn vriend Elie Balduck ontwikkeld”, getuigt Gratien Dendooven.
Hij is fier dat hij de voorbije decennia de Lissewegenaars naar artistieke beelden leerde kijken: “Zoals Hendrik Conscience de Belgen leerde lezen …”
In zijn laudatio voor de laureaat zei Pol Van Den Driessche: “Gratien deed voor de beeldende kunst in Brugge meer dan menig Cultuurschepen of cultuurambtenaar vermocht.”
Esperanto
De uitreiking van het Juweel Witteryck aan Gratien Dendooven ging gepaard met de officiële voorstelling van het boek 3 Generaties Witteryck in Brugge – De geschiedenis van Esperanto, Het Vlaamse Kruis en Stichting Witteryck in en rond Brugge, geschreven door Boudewijn Van Vlaenderen.
Het is volgens de auteur vooral een hulde aan Antoon-Jozef Witteryck (1865-1934), een pedagoog, heemkundige en medestichter van Esperanto in België: “Deze onderwijzer gaf enige tijd les in de Sint-Jan Berchmansschool op Sint-Anna. Als heemkundige schreef hij enkele niet onbelangrijke boeken over volkskunde en was hij ook de auteur van meer dan 200 sprookjes, legendes, novellen en geschiedkundige verhaaltjes.”
Straatnaam
“In 1902 stichtte hij de Brugse Esperantobeweging en drie jaar later lag hij mee aan de basis van de oprichting van de Belgische Esperanto-Liga waarvan hij voorzitter was van 1912 tot 1927. Dit boek besteedt voor het eerst aandacht aan een eminente Bruggeling die onbekend bleef. Het voormalig gemeentebestuur vernoemde wel een nieuwe straat naar hem in de omgeving van zijn drukkerij-uitgeverij in de Baron Ruzettelaan in Steenbrugge”, aldus Boudewijn Van Vlaenderen.
Het boek over 3 Generaties Witteryck in Brugge telt 404 bladzijden en kost 49 euro.
The post Gratien Dendooven uit Lissewege krijgt het Juweel Witteryck: “Voor zijn grote verdiensten op Vlaams en sociaal vlak” is provided by KW.be.